Zeeschorpioenen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Zeeschorpioenen
Status: Uitgestorven, als fossiel bekend
Zeeschorpioenen
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Arthropoda (Geleedpotigen)
Onderstam:Chelicerata
Klasse
Eurypterida
Taylor, 1951
Afbeeldingen Zeeschorpioenen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Zeeschorpioenen op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Zeeschorpioenen (Eurypterida) zijn een groep uitgestorven geleedpotigen, behorend tot de Chelicerata, die leefden van 500 tot 245 miljoen jaar geleden.

Bouw[bewerken]

Eurypterida hadden een lichaamsbouw die het midden hield tussen hedendaagse schorpioenen en kreeften, met zes looppoten, twee flinke scharen en twee zwempoten. Aan de staart zat een extra aanhangsel, het zogenaamde telson. Dit had soms de vorm van een angel (waarschijnlijk zonder gif) soms van een platte vin. Eurypterida met een plat telson zwommen waarschijnlijk op de manier van walvissen en dolfijnen.

Sommige Eurypterida waren grote roofdieren; enkele soorten werden tot 3 meter lang. De meeste soorten waren echter klein, zo'n 20 centimeter.

Levenswijze[bewerken]

Ze voedden zich waarschijnlijk door met hun scharen prooien te vangen en te verscheuren. Een studie uit 2010 naar Acutiramus wijst echter uit dat de scharen hiervoor mogelijk te zwak waren.[1]

Mogelijk kwamen ze net als degenkrabben bij volle maan aan land om zich voort te planten. De larven leefden in een gevaarlijke wereld: ze moesten oppassen voor volwassen Eurypterida, belemnieten en later ook kaakvissen.

Geslachten[bewerken]

Enkele bekendere geslachten zijn: