Nevelwoud

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Tropische nevelwouden in de wereld
Nevelwoud Santa Lucia bij Nanegal, Ecuador
Nevelwoud op de helling van de Mount Kinabalu met boomvarens.

Een nevelwoud is een specifiek soort regenwoud dat zich tegen een berghelling bevindt. Nevelwouden komen voor in onder andere Midden- en Zuid-Amerika, Oost- en West-Afrika, Indonesië, Maleisië, op de Filipijnen, Papoea-Nieuw-Guinea en de Caraïben.

Ook in de gematigde klimaatzone bevinden zich nevelwouden zoals op de Azoren, in Noord-Amerika en Nieuw-Zeeland.

Zoals de naam al aangeeft is een nevelwoud, dat zich over het algemeen tussen de 1500 en 3000 meter hoogte bevindt, met hoge regelmaat in nevelen gehuld. Deze ontstaan als warme lucht uit lager gelegen gebieden botst tegen de steile berghellingen en daardoor stijgt. Bij het stijgen condenseert het vocht in de lucht tot fijne druppeltjes: de nevel.

Nevelwouden kennen door hun hoge vochtigheidsgraad een heel specifieke flora. Boomtakken en stammen zijn meestal behangen met dikke pakketten van mossen, varens, bromelia's en orchideeën. Nevelwouden in Midden-Amerika vormen onder andere het leefgebied van de quetzal.

Biomen[bewerken | brontekst bewerken]

In de WWF-indeling van 14 biomen vallen de meeste nevelwouden in bioom 01, Tropisch of subtropisch regenwoud, maar enkele vallen ook in 03, Tropisch of subtropisch naaldwoud en zelfs een enkele in 13, Woestijnen en droge struwelen, zoals het hoogland van Zuidwest-Arabië.

Lijst van bekende gebieden met nevelwoud[bewerken | brontekst bewerken]

Nevelwoud in de gematigde klimaatzone op La Palma, Canarische Eilanden

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Cloud forests van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.