Seta

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een seta of borstel (van het Latijn saeta = borstel, meervoud setae) is een beschrijvend morfologische term in de biologie voor een stijve, maar toch buigzame, haarvormige structuur. De term wordt zowel gebruikt bij morfologie en anatomie van micro-organismen, planten en dieren.

Micro-organismen[bewerken]

De dinoflagellaat Ceratium met lange borstels

Planten[bewerken]

  • Het is bij mossen de naam voor de kapselsteel, het steeltje van de sporogoon. Aan het eind ervan bevindt zich het sporenkapsel.
  • Het zijn de borstelvormige 'naalden' van sommige cactussoorten, zoals bij het geslacht Opuntia (niet te verwarren met glochidia die zeer kleine weerhaakjes hebben).

Dieren[bewerken]

Haarachtige uitsteeksels op de parapoden van de borstelworm Nephtys longosetosa.
Fijne haartjes onder de tenen van een bladstaartgekko.
  • Het is een stijve, vaak beweeglijke, borstel bij Annelida. Setae bij borstelwormen worden specifiek chaetae genaamd. Ze kunnen diverse vormen aannemen met aan het uiteinde knotsjes, haken of spatels. Ze kunnen enkelvoudig zijn of in bosjes groeien.
  • Het is een chitineuze uitgroei van de huid bij geleedpotigen. Het kunnen flexibele haarachtige of stijve borstelachtige structuren zijn.
  • Het zijn de fijne haartjes op de voetzolen van gekko's die hen toelaten zich aan verticale oppervlakken vast te hechten (hechtlamellen).
  • Het zijn de stekelachtige veren die aan de basis van de bek groeien bij sommige vogelsoorten.

Zie ook[bewerken]