Ophioglossales

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ophioglossales
Ophioglossales
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae (Planten)
Stam:Embryophyta (Landplanten)
Clade:Tracheophyta
Clade:Euphyllophyta
Clade:Monilophyta
Klasse:Psilotopsida
Orde
Ophioglossales
Newman (1840)
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Ophioglossales op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Ophioglossales is een orde van varens. De juiste plaatsing van deze orde is onderwerp van discussie.

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

Ophioglossales worden gekenmerkt door kortlevende sporen die gevormd worden in sporendoosjes zonder annulus. De sporendoosjes worden gedragen op een vruchtbare sporenaar of sporofoor, die een gemeenschappelijke steel deelt met het onvruchtbare blad of trofofoor. De gametofyt leeft ondergronds, en kan in slechte omstandigheden tot twintig jaar overleven zonder een sporofyt te vormen.

Taxonomie[bewerken | brontekst bewerken]

In de 23e druk van de Heukels worden de Ophioglossales naast de Filicales in de klasse Pteropsida geplaatst. Dit is een vrij opmerkelijk verschil met de 22e druk toen de familie Ophioglossaceae (addertongfamilie) nog "gewoon" tussen de andere varens geplaatst werd.

In de recente taxonomische beschrijving van Smith et al. (2006) worden de Ophioglossales naast de orde Psilotales in een aparte klasse Psilotopsida geplaatst, als zustergroep van de andere varens[1].

De orde omvat slechts één familie, de Ophioglossaceae, die in sommige classificaties in twee of drie families wordt gesplitst, de addertongen of Ophioglossaceae, de maanvarens of Botrychiaceae en de monotypische familie Helminthostachyaceae.

De orde telt ongeveer 80 soorten.