Naar inhoud springen

Vliesvarenfamilie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Hymenophyllaceae
Trichomanes speciosum
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae (Planten)
Stam:Embryophyta (Landplanten)
Clade:Tracheophyta
Clade:Euphyllophyta
Clade:Monilophyta
Klasse:Polypodiopsida
Orde:Hymenophyllales
Familie
Hymenophyllaceae
Mart. (1835)
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Hymenophyllaceae op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

De vliesvarenfamilie (Hymenophyllaceae) is een familie van kleine, vochtminnende varens, die in België en Luxemburg vertegenwoordigd wordt door twee soorten, de platte vliesvaren (Hymenophyllum tunbrigense) en Trichomanes speciosum.

Naamgeving en etymologie[bewerken | brontekst bewerken]

De naam Hymenophyllaceae is afgeleid van die van het geslacht Hymenophyllum.

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

Hymenophyllaceae-soorten worden gekenmerkt door fijne, kruipende tot stevige en rechtopstaande rizomen met een protostele (een stele opgebouwd uit slechts één enkele, concentrische vaatbundel). De bladen zijn (op enkele uitzonderingen na) slechts één cellaag dik, zonder huidmondjes, zonder of met gereduceerde cuticula en meestal zonder schubben.

De sporenhoopjes zitten op de rand van de bladen en dragen kegelvormige, buisvormige of schelpvormige dekvliesjes. De sporendoosjes rijpen geleidelijk vanaf de top naar beneden en hebben een doorlopende, schuine annulus (een lijn van bijzondere, verdikte cellen van de sporangiumsteel tot de top, die een rol speelt bij het openen van het sporendoosje). De sporen zijn groen en bolvormig.

De gametofyten zijn draad- of lintvormig en kunnen zicht ongeslachtelijk voortplanten door knopvorming of door scheuten.

Habitat en verspreiding[bewerken | brontekst bewerken]

De familie omvat zowel terrestrische als epifytische soorten, en kent een wereldwijde verspreiding in voornamelijk subtropische en tropische streken, maar enkele soorten komen in gematigde streken en zelfs tot zelfs in Alaska voor. Deze varens verkiezen overwegend zeer vochtige groeiplaatsen, zoals bemoste rotsen nabij watervallen of in grotopeningen.

Taxonomie[bewerken | brontekst bewerken]

In de taxonomische beschrijving van Smith en anderen uit 2006 is de familieHymenophyllaceae als enige in de orde Hymenophyllales geplaatst, die samen met het grootste deel van de varens de klasse Polypodiopsida vormen.

Volgens diezelfde auteurs omvat de familie negen geslachten en ongeveer zeshonderd soorten[1]. De familie vormt in deze samenstelling een monofyletische groep, bestaande uit twee grote clades, Trichomanoiden en Hymenophylloiden, die overeenkomen met de twee grootste geslachten, Trichomanes en Hymenophyllum.

Beschreven soorten[bewerken | brontekst bewerken]

Van de vliesvarenfamilie worden de volgende soorten in detail beschreven: