Equisetales

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Equisetales
Reuzenpaardenstaart (Equisetum telmateia)
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae (Planten)
Stam:Embryophyta (Landplanten)
Clade:Tracheophyta
Clade:Euphyllophyta
Clade:Monilophyta
Klasse:Equisetopsida
Orde
Equisetales
DC. ex Bercht. & J. Presl (1829)
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Equisetales op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Equisetales is een orde van primitieve varenachtige planten.

De orde is de enige recente in de klasse Equisetopsida en omvat slechts één recente familie, de paardenstaartfamilie (Equisetaceae), met één geslacht, de paardenstaarten (Equisetum). Daarnaast zijn er ook twee uitgestorven families beschreven waarvan enkel fossielen bekend zijn.

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

Equisetales zijn planten zonder bloemen die zich verspreiden door middel van sporen, wat ze gemeen hebben met de 'moderne' varens en de wolfsklauwen. Ze hebben zich zeer vroeg in de evolutionaire geschiedenis afgescheiden van de andere planten en verschillen dan ook vrij sterk van de 'moderne' varens.

Equisetales hebben alle gelede, fotosynthetiserende, holle stengels, soms gevuld met merg. De zijtakjes staan in kransen om de stengel heen en zijn eveneens geleed. De stengelleden bezitten intercalair meristeem, waardoor elk lid groeit als de plant groter wordt, in tegenstelling tot de zaadplanten, die enkel aan de top groeien. Ze dragen een sporenkegel of strobilus op de top van alle of gespecialiseerde stengels.

Taxonomie[bewerken | brontekst bewerken]

De orde is tegenwoordig monotypisch, omvat slechts één familie, doch had tijdens zijn hoogtepunt in het Carboon ten minste twee extra families met meerdere geslachten: