Paardenstaartenfamilie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Paardenstaartenfamilie
Equisetum pratense
Equisetum pratense
Taxonomische indeling
Rijk: Plantae (Planten)
Stam: Embryophyta (Landplanten)
Clade: Tracheophyta
Clade: Euphyllophyta
Clade: Monilophyta
Klasse: Equisetopsida
Orde: Equisetales
Familie
Equisetaceae
DC. (1804)
Portaal  Portaalicoon   Biologie

De paardenstaartfamilie (Equisetaceae) is een familie bestaande uit sporenplanten die slechts één geslacht kent: paardenstaart (Equisetum)

De toedeling van de familie aan taxa van hogere orde staat ter discussie. Als één of meer groepen binnen de varens minder verwant is aan een andere groep binnen de varens dan dat de paardestaarten verwant zijn aan een andere groep binnen de varens, dan moeten de paardestaaten logischerwijze tot de varens gerekend worden.

Zijn echter de paardestaarten minder verwant met enige groep binnen de varens dan alle groepe binnen de varens tot elkaar, dan kunnen de paardestaarten een groep naast de echte varens vormen, en/of tot een grotere groep gerekend worden die zowel varens als paardestaarten omvat. (Dit is een vereenvoudigde weergave).

Deze discussie vindt zijn weerslag in de classificaties die in flora's gehanteerd worden. Bijvoorbeeld in de Heukels' Flora van Nederland vallen in de 23e druk de paardestaarten in de orde Filicales waar ze in de 22e druk nog de enige familie was in de monotypische klasse Equisetopsida: een plaatsing die in heel 20e eeuwse literatuur te vinden is.

De recentere classificatie van Smith et al. (2006) [1], gebaseerd op DNA-onderzoeken [2] op verschillende genen van deze planten, plaatst de Equisetaceae terug in de klasse Equisetopsida, als zusterklasse van de primitieve varens van de klasse Psilotopsida. Later onderzoek wijst echter uit dat paardestaarten fylogenetisch niet tussen maar naast de overige varens staan en dat herclassificatie van de hogere taxonomische niveaus mogelijk voorbarig is [3].

Externe links[bewerken]