Echten (Friesland)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Echten
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Echten (Friesland)
Echten
Situering
Provincie Vlag Friesland Friesland
Gemeente Vlag De Friese Meren De Friese Meren
Coördinaten 52° 52′ NB, 5° 48′ OL
Algemeen
Inwoners
(2021-01-01)
260[1]
Overig
Postcode 8537
Netnummer 0514
Woonplaatscode 2241
Belangrijke verkeersaders A6 N924
Foto's
Huizen langs de Middenvaart
Huizen langs de Middenvaart
De Laurentiuskerk
De Laurentiuskerk
Dorpscentrum met standbeeld "Het kind is er nog", een eerbetoon aan dorpelingen die in de Tweede Wereldoorlog Joodse kinderen verborgen hielden voor de Duitsers
Dorpscentrum met standbeeld "Het kind is er nog", een eerbetoon aan dorpelingen die in de Tweede Wereldoorlog Joodse kinderen verborgen hielden voor de Duitsers
Echten in de lente
Echten in de lente
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Friesland

Echten (Fries: Ychten; Stellingwerfs: Echten) is een dorp in de gemeente De Friese Meren, in de Nederlandse provincie Friesland. Het ligt noordoosten van Lemmer aan de zuidrand van het Tjeukemeer.

Echten is samen met de nabijgelegen Echtenerbrug en Delfstrahuizen verenigd in Plaatselijk Belang De Trije Doarpen. Deze drie dorpen worden dan weer samen met het dorp Oosterzee ook Tjeukemeer-Zuid genoemd.

In 2021 telde het dorp 260 inwoners. Onder het dorp valt ook de buurtschap Commissiepolle. Van oorsprong viel Echtenerbrug ook (grotendeels) tot het dorp. Bij de grens met Echternerburg staat de Sint-Laurentiuskerk.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

In 1245 werd de plaats vermeld als Acthne en in 1335 als Echene. In 1511 wordt Echten geschreven als Echtna, liggende in de grietenij van Lemster fyfgea. Dat het dorp oud is, blijkt wel uit oude stukken van het jaar 1200, er woonden toen 23 gezinnen. De Sint-Laurentiuskerk dateert oorspronkelijk uit de 13e eeuw heeft een rijke historie en is genoemd naar de heilige Laurentius.

In begin 1825 is de kerk een schuilplaats en redding geweest voor veel mensen, want in dat jaar was er een grote overstroming als gevolg van dijkdoorbraken. Het water stond op veel plaatsen 1.50 meter boven maaiveld. Van de 182 woningen die destijds in Echten stonden, zijn er meer dan 150 deels zwaar beschadigd en verdwenen. Juist in die tijd waren de verveningen nog in volle gang. De op het veld staande voorraden turf spoelden weg en het vee verdronk, waardoor ook de armoede daarna groot was.

Tot 1 januari 2014 behoorde Echten tot de gemeente Lemsterland.

Geografie[bewerken | brontekst bewerken]

In het gebied van Echten zijn in de 19e eeuw enkele vaarten gegraven voor de afvoer van turf. Een voorbeeld hiervan is de in zuidoostelijk gebied gelegen Klijnsmavaart. Verder de Middenvaart en de Gieterse Vaart, welke meer op het gebied van Oosterzee ligt. Oorspronkelijk een gebied met veel bos afgewisseld met stukjes weidegrond. Later na 1750 is dit gebied voor een groot deel vergraven voor turfwinning en heeft het gebied in de loop der jaren grote veranderingen ondergaan.

Rond 1840 is men begonnen de uitgeveende plassen droog te malen en in cultuur te brengen. Enkele percelen die herinneren aan de vorige periode zijn nog terug te vinden in het gebied, ook de drie sluisjes die voor de afvoer zijn gebruikt zijn nog terug te vinden. Waar eens de veengravers werkten kwamen nu de boeren. Land was water geworden en water werd weer land.

Het Tjeukemeer is met zijn 2116 hectare het grootste meer van Friesland. In 1856 had men plannen tot inpolderen van het meer afgerond. Zo moesten er 6 watermolens worden gebouwd, een sluis, enkele kilometers vaart worden gegraven, alsmede wegen worden aangelegd. De totale kosten werden geraamd op fl. 459.165,00 of omgerekend fl. 218,65 per ha.

Dat het plan niet is uitgevoerd, kwam omdat er onvoldoende financiële middelen binnenkwamen en de grondsoort niet al te besta was als polderbodem. Hierdoor is het Tjeukemeer behouden gebleven.

Bezienswaardigheden[bewerken | brontekst bewerken]

Gemaal Echten

Aan het Tjeukemeer staat het gemaal Echten dat het water loost op de Friese boezem. Hier staat ook het standbeeld van Tsjûke en March. Bij dat standbeeld wordt een tekst vermeld die het ontstaan van het Tsjûkemar verklaart.

Voor de watersporter zijn er een paar eilanden in het meer gemaakt met de toepasselijke namen van Tsjûkepolle en Marchjepolle. De namen heeft men ontleend aan de legende van het Tjeukemeer.

Openbaar vervoer[bewerken | brontekst bewerken]

Geboren in Echten[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Echten (Friesland) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.