Ouwster-Nijega

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Ouwster-Nijega
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Ouwster-Nijega (Friesland)
Ouwster-Nijega
Situering
Provincie Vlag Friesland Friesland
Gemeente Vlag De Friese Meren De Friese Meren
Coördinaten 52° 56′ NB, 5° 49′ OL
Algemeen
Inwoners
(2021-01-01)
85[1]
Overig
Postcode 8514
Netnummer 0513
Woonplaatscode 2501
Belangrijke verkeersaders A6
Detailkaart
Kaart van Ouwster-Nijega
Locatie in de voormalige gemeente Scharsterland
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Friesland

Ouwster-Nijega (Fries: Ousternijegea) is een dorp in de gemeente De Friese Meren, in de Nederlandse provincie Friesland.

Het ligt ten zuiden van Joure, niet ver van het Tjeukemeer. Aan de westelijke kant loopt de Scharsterrijn, de noordwestelijke kant de A6 en in het zuidoosten loopt de Molensloot. Het dorp vormt samen met Oldeouwer en Ouwsterhaule een drielingdorp, dat ook wel Ouwster Trijega (Fries: Ouster Trijegeaën) wordt genoemd.

In 2021 telde het dorp 85 inwoners. Soms spelt men de plaatsnaam ook als Ouwster Nijega en Ousternijega. Het dorp kent een dorpskern van los gelegen huizen aan de Jetze Veldstraweg. Ook aan de Meerweg staan een aantal huizen die onder het dorpsgebied van Ouwster-Nijega vallen.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het dorp is meer dan waarschijnlijk als satellietnederzetting ontstaan van Oldeouwer. Het element Nijega duidt op op een nieuw dorp, in dit geval Ouwster, wat oever betekent. In 1505 werd het dorp vermeld als Oester Nyegae1, 1543 komen de spellingen Austernyga, Austernyeghae, Oustra Nygha en Austra Nyga voor.

Ouwster-Nijega heeft enige tijd een eigen kerk gehad. Deze kerk had geen toren en is ergens in de eerste helft van de 18e eeuw afgebroken. Op diens plek staat wel een van de klokkenstoelen in Friesland. In de 18e eeuw werd ook Trijegaasterpolder ingepolderd maar een eeuw later was een deel van polder verveend geraakt. Eind 19e en begin 20ste eeuw werden deze weer in cultuur gebracht.

Zo ontstonden er nieuwe landerijen die het buitengebied vormen van het dorp. Het aantal huizen nam daarna ook weer toe, in 1840 was er nog maar sprake van een viertal huizen. In het begin van de 21ste eeuw is dat rond 25-30.

Tot de gemeentelijke herindeling van 1 januari 1984 maakte Ouwster-Nijega deel uit van de gemeente Doniawerstal, waarna het onderdeel werd van de gemeente Skarsterlân. Sinds 2014 maakt het deel uit van de gemeente De Friese Meren.

Klokkenstoel

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Ouwster-Nijega van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.