Heide (De Friese Meren)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Heide
Buurtschap in Nederland Vlag van Nederland
Heide (Friesland)
Heide
Situering
Provincie Vlag Friesland Friesland
Gemeente Vlag De Friese Meren De Friese Meren
Coördinaten 52° 56′ NB, 5° 46′ OL
Overig
Woonplaats (BAG) Sint Nicolaasga / Scharsterbrug
Belangrijke verkeersaders A6
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Friesland

Heide (Fries: De Heide) is een buurtschap in de gemeente De Friese Meren, in de Nederlandse provincie Friesland.

Het ligt ten zuidoosten van Langweer en ten noordoosten van Sint Nicolaasga, waar het formeel ook onder valt. De bewoning van de buurtschap is aan de gelijknamige weg gesitueerd. De buurtschap is ontstaan op een heidegebied, dat langzaam bewerkbaar werd gemaakt. Dit heidegebied was ruig en wild begroeid.

Om verwildering te voorkomen werden de percelen al dan niet tijdelijk bebost. In het heidegebied zijn uiteindelijk een aantal vaste bossen gekomen. Tussen Heide en De Rijlst kwam er ook een herberg, Huis ter Heide genaamd. Uiteindelijk groeide dat uit tot een zelfstandige buurtschap, genaamd Huisterheide. De twee buurtschappen liggen parallel van elkaar.

De buurtschap Heide werd in 1718 vermeld als De Heyde en in de 19e eeuw als De Heijde, de buurtschap was via een pad te bereiken vanaf de weg waaraan Huisterheide is ontstaan. Dit pad werd in de 20ste eeuw een vaste weg maar was wel doodlopend in het buitengebied van de buurtschap. Uiteindelijk werd hij doorgetrokken door het zuidelijke buitengebied. De weg gaat sindsdien de A6 over en loopt daarna parallel aan deze snelweg, aan beide kanten is het doodlopend. Er staan twee woningen aan deze parallelweg. Een van deze staat op het grondgebied van Scharsterbrug.

Net als de naastgelegen buurtschappen Huisterheide en De Rijlst behoorde het van oorsprong bij het dorp Legemeer maar het gebied is later overgaan naar Sint Nicolaasga. Langs de buurtschap verbindt een strook met bomen de Vegelinbossen met het natuurreservaat Wilhelminaoord, vernoemd naar het internaat dat er gelegen was. Van oorsprong scheidde het water De Wumerts het, maar deze werd in meerdere fases gedempt, en rechtgetrokken als een slootje.