Rohel (De Friese Meren)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Rohel
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Rohel (De Friese Meren)
Rohel (De Friese Meren)
Situering
Provincie Vlag Friesland Friesland
Gemeente Vlag De Friese Meren De Friese Meren
Coördinaten 52° 55′ NB, 5° 50′ OL
Algemeen
Inwoners (1 jan 2004) 230
Overig
Postcode 8507
Netnummer 0513
Belangrijke verkeersaders N924
Detailkaart
Locatie in de voormalige gemeente Scharsterland
Locatie in de voormalige gemeente Scharsterland
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Friesland

Rohel (Fries: Reahel) is een dorp in de gemeente De Friese Meren in de Nederlandse provincie Friesland. Het ligt ten noordoosten van het Tjeukemeer en telt ongeveer 230 inwoners (2004).

Geschiedenis[bewerken]

De kerk en klokkenstoel van Rohel, Atlas Schoemaker: Friesland, 1710-1735

De naam stamt van de bodem die hier iets roder is dan elders in het gebied; "hel" zou verwijzen naar "hoogte", of juist naar "hol", laagte. Een andere verklaring hangt samen met een legende over het ontstaan van het Tjeukemeer, hier zou ooit een bos hebben gestaan wat is afgebrand. De vuurgloed van het brandende veen (en bos) zou de naam "rode hel" verklaren.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog was in Rohel een doorgangskamp voor joden gevestigd in de hoek van de (huidige) Kampweg en Meerweg. Voor de oorlog werden er werklozen in dit kamp gehuisvest die met de afgraving van het veen te werk werden gesteld. Na de oorlog werd dit kamp gebruikt voor de huisvesting van KNIL-militairen (Molukkers). Het kamp is bekend onder de naam Wite Pael (Witte Paal), naar de grenspaal die hier vroeger stond tussen twee toenmalige gemeenten. De lokale bevolking noemde het kamp na de oorlog het Ambonezen-kamp. In 2011 is een witte zuil geplaatst aan de Kampweg ter herinnering aan de verschillende perioden van het kamp.

Na de oorlog werd er een voetbalvereniging opgericht en er werd gespeeld vlak bij het kamp, er werden ook vele bewoners van het "Ambonezen-kamp" lid van deze voetbalvereniging. De naam van deze voetbalvereniging is nog altijd "De Wite Peal" (de witte paal), maar is inmiddels in Sintjohannesga gevestigd.

In vroegere tijden heeft Rohel een kerk met kerkhof gehad, maar deze is in het Tjeukemeer verdwenen. Men kan de grafstenen nog wel voelen op de bodem van het meer.

In Rohel zijn meerdere campings, er is een tuincentrum en er is een strandje aan het Tjeukemeer. Tot 2014 lag de plaats in de voormalige gemeente Skarsterlân.

Openbaar vervoer[bewerken]