Wijckel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Wijckel
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Vlag van Wijckel Wapen van Wijckel
Details Details
Wijckel (Friesland (hoofdbetekenis))
Wijckel
Wijckel
Situering
Provincie Vlag Friesland Friesland
Gemeente Vlag De Friese Meren De Friese Meren
Coördinaten 52° 53′ NB, 5° 37′ OL
Algemeen
Inwoners (2018) 630
Overig
Postcode 8563
Netnummer 0514
Belangrijke verkeersaders A6 N354N359
Foto's
Wijckel Wikel.jpg
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Friesland

Wijckel (Fries: Wikel) is een dorp in de gemeente De Friese Meren, in de Nederlandse provincie Friesland. Het ligt ten zuidoosten van Balk, tussen Sondel en Sloten.

Wijckel is via de Wijckeler Opvaart verbonden met het Wijckeler Hop van het Slotermeer. In 2018 telde het dorp 630 inwoners. Onder het dorp vallen ook de buurtschappen Bargebek en Vinkeburen.

Geschiedenis[bewerken]

In 1412 werd de plaats al vermeld als Wijckel, in 1422 werd het gespeld als Wickell en Wycla. In 1487 werd het vermeld als to Wyckel, in 1505 als Wickell, in 1535 als in wickel en in 1664 als Wyckel. In de 13e eeuw werd het vermeld als Wicle en daarmee wordt gedacht dat de plaatsnaam verwijst naar een open bos (lo) van Wike.

Tot 1984 behoorde Wijckel tot de gemeente Gaasterland, waarna het behoorde tot de gemeente Gaasterland-Sloten. Sinds 2014 behoort het tot de gemeente De Friese Meren.

Kerk en Van Coehoorn[bewerken]

In de 17e-eeuwse kerk heeft de militair en vermaarde vestingbouwer Menno van Coehoorn (1641-1704) een praalgraf gekregen. Deze bewoonde hier zijn buitenplaats Meerenstein, deze werd in 1811 afgebroken. Het bijbehorende park is er nog wel en staat bekend als het Van Coehoornbos. Een bos dat beheerd wordt door It Fryske Gea en aangelegd werd in 1680 door de naamgever.

Molen[bewerken]

Aan de N359 staat er houten paaltjasker (poldermolen). De Tjasker Zandpoel staat aan de rand van het natuurgebied de Zandpoel, dat wordt beheerd door Staatsbosbeheer.

Toerisme[bewerken]

Het dorp kent enige toerisme doordat niet ver van het Slotermeer is gelegen. Er ligt even ten noorden van de dorpskern een camping en vakantiepark, aan de Wijckeler Opvaart.

Onderwijs[bewerken]

Dorpshuis Irene

Tot 2014 had het dorp een eigen basisschool, De Regenboog. Maar wegens te kort leerlingen moest het sluiten. De kinderen kunnen nog wel in de buurt terecht, in de nabijgelegen Sondel. Een eerder gesloten school was eerder omgebouwd tot een dorpshuis, Dorphuis Irene.

Sport[bewerken]

Sinds 1947 heeft het dorp de korfbalvereniging De Tûke Goaiers, kortweg KV DTG.

Cultuur[bewerken]

Het dorp heeft een eigen fanfare, de Fanfare Melodia die in 1930 werd opgericht.

Openbaar vervoer[bewerken]

Bekende (ex-)inwoners[bewerken]

Geboren in Wijckel[bewerken]

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]