Delfstrahuizen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Delfstrahuizen
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Delfstrahuizen
Delfstrahuizen
Situering
Provincie Vlag Friesland Friesland
Gemeente Vlag De Friese Meren De Friese Meren
Coördinaten 52° 53′ NB, 5° 50′ OL
Algemeen
Inwoners (1 jan 2007) 424
Overig
Postcode 8508
Netnummer 0514
Belangrijke verkeersaders A6 N924
Detailkaart
Locatie in de gemeente Lemsterland
Locatie in de gemeente Lemsterland
Foto's
Delfstrahuizen
Delfstrahuizen
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Friesland

Delfstrahuizen (Fries: Dolsterhuzen; Stellingwerfs: Delfstrehuzen) is een dorp in de gemeente De Friese Meren, provincie Friesland (Nederland). Het ligt ten zuidoosten van het Tjeukemeer en heeft ongeveer 420 inwoners (2007). Tot 1 januari 2014 behoorde Delfstrahuizen tot de gemeente Lemsterland.

Geschiedenis[bewerken]

Delfstrahuizen vormt samen met Echtenerbrug één woonkern. Het dorp is gesplitst geraakt doordat tot 1984 de gemeentegrens met Haskerland door de Pier Christiaansloot liep. Bij de gemeentelijke herindeling in 1984 werd Delfstrahuizen aan de gemeente Lemsterland toegevoegd. Voorheen lag het dorp in de gemeente Haskerland en tot 1934 in de gemeente Schoterland, welke gemeente nu voor een groot deel de gemeente Heerenveen is.

Delfstrahuizen heeft een lange historie, het is een laagveengebied en heeft een oppervlakte van 1145 Ha. De naam zou volgens taalkundigen afgeleid van het oud-friese woord ‘delva’ wat afgraven of afgegraven grond betekent. De huizen aan de ‘delf’ dus Delfstrahuizen.

De kerk en klokkenstoel van Delfstrahuizen in Schooterland, Atlas Schoemaker: Friesland1710-1735

Het dorp was gelegen in Zevenwouden. Dit gebied was in de eerste helft van de vijftiende eeuw ontstaan uit een verbond van zeven delen, namelijk; Utingeradeel, Aengwirden, Oosterzeesterland, Mirderland, Haskerland, Schoterland en Doniawerstal.

De verveningen die in omliggende plaatsen al een grote omvang hadden aangenomen, zijn hier pas veel later op gang gekomen. Hier en daar was een klein begin (graverijtje), maar de echte vervening kwam pas op gang in de tweede helft van de 19e eeuw. Het gebied van Delfstrahuizen heeft hierdoor een metamorfose ondergaan. Dat in Delfstrahuizen in vroeger tijden veel bos is geweest bewijzen de stobben en stronken die bij de landontginning en droogmaking van veengaten aan het licht zijn gekomen.

Ligging[bewerken]

Het gebied van Delfstrahuizen wordt aan de noordzijde begrensd door het Tjeukemeer, in het oosten door de Broeresloot, aan de westzijde door de Pier Christiaansloot en ten zuiden door de oude rivier de Tjonger. In het oosten ligt de buurtschap Zevenbuurt. Het gebied heeft zijn weidsheid behouden, maar heeft nog duidelijk de kenmerken van een veenpoldergebied.

Openbaar vervoer[bewerken]

Sport[bewerken]

Zie ook[bewerken]