Kolderwolde

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kolderwolde
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Kolderwolde (Friesland (hoofdbetekenis))
Kolderwolde
Situering
Provincie Vlag Friesland Friesland
Gemeente Vlag De Friese Meren De Friese Meren
Coördinaten 52° 54′ NB, 5° 30′ OL
Algemeen
Inwoners (2018) 55
Detailkaart
Locatie in de gemeente
Locatie in de gemeente
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Friesland

Kolderwolde (Fries: Kolderwâlde) is een dorp in de gemeente De Friese Meren, in de Nederlandse provincie Friesland.

Het ligt ten zuidwesten van Oudega en ten zuidoosten van Koudum ter hoogte van het meer de Oude Keren/De Holken (Fluessen). Het dorp vormt een tweelingdorp met Oudega. In 2018 telde het dorp 55 inwoners.

Geschiedenis[bewerken]

De plaats werd in 1398 als Kolderwout vermeld, in 1412 als Colderwolde en in 1505 als Coldewold. De plaats is ontstaan bij een moerasbos (wout/wolde) dat bij Koudum was gelegen. Het dorp is nooit groot geweest. Het dorp heeft wel een kerk gehad, eentje zonder toren maar in 1840 is deze afgebroken en is alleen een bosje terug te vinden op de plek waar de begraafplaats was van het dorp.

Het dorp is na de turfwinning in de Groote Noordwolder Veenpolder, dat in 1835 werd bedijkt wat gegroeid. Maar een echte kern is er niet gekomen. Het heeft dan ook geen bebouwde kom en geen bijhorende blauwe plaatsnaambord. Het dorp wordt op de reden ook wel eens buurtschap genoemd.

Kolderwolde is een van de vier oorspronkelijke dorpen die de gieterij Hemelumer Oldephaert en Noordwolde opmaakte. Het behoorde ook tot die gelijknamige gemeente vanaf de 19e eeuw. Tussen 1812 en 1816 heette die gemeente Koudum en vanaf 1956 werd de naam Hemelumer Oldeferd. In 1984 ging het over in de gemeente Gaasterland-Sloten en sinds 2014 valt het dorp onder de gemeente De Friese Meren.

Sport[bewerken]

Kolderwolde heeft samen met de naburige dorpen Oudega en Elahuizen een gezamenlijke voetbalvereniging, SV de Wâlde. Deze is gevestigd in Oudega.

Bekende inwoners[bewerken]

In Kolderwolde woont de Nederlandse beeldhouwer en schilder Evert van Hemert. Er staan ook veel verschillende beelden van zijn hand in het dorp.

Externe link[bewerken]