Oudega (Súdwest-Fryslân)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Oudega
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Oudega (Friesland)
Oudega
Situering
Provincie Friesland
Gemeente Súdwest-Fryslân
Coördinaten 52° 60′ NB, 5° 33′ OL
Algemeen
Inwoners
(2021-01-01)
735[1]
Overig
Postcode 8614
Woonplaatscode 2417
Foto's
Oudega in 2017
Oudega in 2017
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Súdwest-Fryslân

Oudega (Fries: Aldegea) is een dorp in de gemeente Súdwest-Fryslân, in de Nederlandse provincie Friesland. Oudega ligt tussen Workum en IJlst, aan de Oudegaasterbrekken. Het dorp trekt door zijn ligging veel watersporters. In 2021 telde het dorp 735 inwoners. De voormalige buurtschap De Band ligt in het postcodegebied van Oudega.

Om het onderscheid aan te geven met andere Friese plaatsen met de naam Oudega (in De Friese Meren en Smallingerland) wordt dikwijls gesproken van Oudega (SWF), of voorheen Oudega (W) naar de voormalige gemeente Wymbritseradeel, waar het dorp tot 2011 bij hoorde.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het dorp is in de Middeleeuwen ontstaan langs de sloot die vanaf Oudegaasterbrekken naar de Schuttelpoel liep. In de 19e eeuw groeide Oudega uit tot een komdorp aan de oever van de Oudegaasterbrekken.

Oudega werd in 1132 vermeld als Aldekerke en later als Aldakerke. In de 14e eeuw werd het dorp genoemd als uoldegae, Oldega, Oldenkerc en in 1505 als Oldegae. Oorspronkelijk wees de plaatsnaam op de ligging bij een oude kerk was gelegen. Later is kerk vervangen door dorp (ga).

De Ankertsjerke

Kerk[bewerken | brontekst bewerken]

De hervormde kerk van het dorp, die de Ankertsjerke wordt genoemd, is een zaalkerk uit 1755. De ingebouwde zadeldaktoren van de kerk is echter uit de middeleeuwen. In 1869 werd de kerk verbouwd en in 1956 en 2014 grondig gerestaureerd.[2]

Molen[bewerken | brontekst bewerken]

Dorismooltsje

Het Dorismooltsje is de grootste spinnenkopmolen van Nederland. De molen dateert uit het einde van de 18e eeuw en staat ten noordwesten van Oudega aan het Brekkenpaad bij de Oudegaasterbrekken.

Sport[bewerken | brontekst bewerken]

Windsurfer op de Oudegaasterbrekken

Oudega heeft een roeivereniging, De Skomskowers geheten, een voetbalvereniging VV Oudega, een tafeltennisvereniging ODI, een volleybalvereniging VLO en een paardensportvereniging PC & LR Lyts Begjin. Daarnaast zijn er een aantal havens en watersportbedrijven aan de oever van de Oudegaasterbrekken.

Cultuur[bewerken | brontekst bewerken]

Het dorp heeft een dorpshuis, het multifunctioneel centrum It Joo. Verder is er een muziekvereniging Eendracht Maakt Macht, een toneelvereniging Sin en Wille, een zangvereniging Sjongersnocht en een dorpskrant, de Nijsljochter.

Onderwijs[bewerken | brontekst bewerken]

Het dorp heeft een basisschool, CBS Klaver Fjouwer.

Geboren in Oudega[bewerken | brontekst bewerken]

Openbaar vervoer[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Oudega (Súdwest-Fryslân) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.