Hemelum

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Hemelum
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Hemelum (Friesland (hoofdbetekenis))
Hemelum
Situering
Provincie Vlag Friesland Friesland
Gemeente Vlag Súdwest-Fryslân Súdwest-Fryslân
Coördinaten 52° 53′ NB, 05° 27′ OL
Algemeen
Inwoners (31-7-2011) 591
Overig
Postcode 8584
Netnummer 0514
Belangrijke verkeersaders N359
Detailkaart
Locatie in de gemeente
Locatie in de gemeente
Foto's
Nicolaaskerk
Nicolaaskerk
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Súdwest-Fryslân

Hemelum (Fries: Himmelum) is een dorp in de gemeente Súdwest-Fryslân, in de Nederlandse provincie Friesland. Het ligt aan het meer Morra in het glooiende Gaasterlandse landschap.

Geschiedenis[bewerken]

De vroegste informatie over Hemelum is uit 1180. Hemelum bezat een stins, enkele states en vanaf de 13e eeuw het Sint-Nicolaasklooster. Dit was een vrouwenklooster van de benedictijner orde. Behalve nonnen waren er later ook monniken gevestigd, afkomstig van het klooster St. Odulphus in Stavoren. Op de fundamenten van de oude kloosterkapel verrees in 1668 de Nicolaaskerk.

De bedrijvigheid in Hemelum was oorspronkelijk agrarisch.In 1896 werd door de veehouders de Coöperatieve Stoomzuivelfabriek Hemelum opgericht, een belangrijke bron van werkgelegenheid voor het dorp. Sinds 1974 is het pand in gebruik als watersportbedrijf (o.a. zeilschool). In en rond Hemelum vestigden zich meer toeristische bedrijven, waaronder een villapark.

Herindeling[bewerken]

Tot de gemeentelijke herindeling in 1984 maakt Hemelum deel uit van de voormalige gemeente Hemelumer Oldeferd, waarbij Koudum de hoofdplaats was. Daarna tot 2011 lag Hemelum in de voormalige gemeente Nijefurd.

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]