Dijksterburen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Dijksterburen
Buurtschap in Nederland Vlag van Nederland
Dijksterburen (Friesland)
Dijksterburen
Situering
Provincie Vlag Friesland Friesland
Gemeente Vlag Súdwest-Fryslân Súdwest-Fryslân
Coördinaten 53° 8′ NB, 5° 25′ OL
Overig
Postcode 8821
Woonplaats (BAG) Kimswerd
Belangrijke verkeersaders N31
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Súdwest-Fryslân

Dijksterburen (Fries: Dyksterbuorren) is een buurtschap in de gemeente Súdwest-Fryslân, in de Nederlandse provincie Friesland.

Het ligt ten oosten van de Waddenzee, ten zuiden van Harlingen en ten zuidwesten van Kimswerd, waar het formeel onder valt. De bewoning van de buurtschap ligt aan de gelijknamige weg.

De bewoning bestaat uit een aantal huizen en boerderijen bij de Waddenzee, bij de N31 tussen Zurich en Harlingen en een aantal huizen aan de Bedelaarsvaart, met wat verderop aan de vaart ook nog de boerderij Westrastate. Aan de andere kant van de vaart ligt de buurtschap De Blokken.

Bij de plaats zijn twee kribben gelegen in de Waddenzee. Het was een tijd een aanlegplaats voor haringvissers maar was ook in gebruik als een zwemkom, bekend als De Brijkom.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De oorsprong van de buurtschap ligt zoals de plaatsnaam suggereert bij de boerderijen aan de dijk, een nederzetting (buren) bij de dijk.

Mogelijk werd de plaats in 1543 genoemd als Dixherne, maar helemaal zeker is dat niet. Dan zou de plaatsnaam van oorsprong duiden op op het feit dat het in een hoek lag van de dijk die het beschermd van de Waddenzee. In ieder geval werd het in 1664 vermeld als Dycksterhuysen.

Opvallend is dat rond 1700 de plaats niet apart wordt aangeduid terwijl de meeste oude buurtschappen van Friesland dat rond die tijd werden aangehaald. In de 18e eeuw wordt het later toch weer aangehaald als Dijksterburen. In de 19e eeuw wordt naast die benaming ook de benaming Dijksterhuizen gebezigd.

De Eendracht

In 1915 werd bij Dijksterburen op het strand een zeemijn tot ontploffing gebracht, nadat deze was aangespoeld. De bedoeling was een gecontroleerde explosie, maar de kracht werd daarbij onderschat.

De explosie had een enorme drukgolf tot gevolg en een aantal basaltblokken werden de lucht ingeblazen. Twee huizen raakte daarbij tot ruïne, het dak van het toenmalige café werd verwoest en meerdere huizen raakte licht beschadigd.

Molen[bewerken | brontekst bewerken]

Ten noordoosten van Dijksterburen staat de molen De Eendracht. Het betreft een poldermolen die in 1872 de polder De Eendracht is gaan bemalen.

De Eendracht werd in 1975 gerestaureerd en is eigendom van de Stichting De Fryske Mole. De molen is sinds 2006 door de Wetterskip Fryslân aangewezen tot reservegemaal, in geval van ernstige wateroverlast.