Smallebrugge

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Smallebrugge
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Smallebrugge (Friesland (hoofdbetekenis))
Smallebrugge
Situering
Provincie Vlag Friesland Friesland
Gemeente Vlag Súdwest-Fryslân Súdwest-Fryslân
Coördinaten 52° 57′ NB, 5° 38′ OL
Algemeen
Inwoners (1-1-2009) 10
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Súdwest-Fryslân

Smallebrugge (Fries: Smelbrêge) is een gehucht in de gemeente Súdwest-Fryslân, in de Nederlandse provincie Friesland. Het ligt ten noorden van het dorp Woudsend. Tot 2011 behoorde Smallebrugge tot de voormalige gemeente Wymbritseradeel.

Smallebrugge ligt langs de lang geleden dichtgeslibde, Olde Ee (IJlster Ee), een oude veenstroom die begon ten noorden van Woudsend (Noorder Ee) en noordoostelijk van IJlst uitmondde op de Middelzee. Omgekeerd was de Olde Ee dus eigenlijk ook een zuidelijke uitloper van de Middelzee, en kleiafzettingen tot vlak boven Woudsend getuigen daarvan.

Smallebrugge is ontstaan bij de ontginning rond 1100 van het veengebied dat afwaterde op de Olde Ee. De loop van het riviertje tussen Woudsend en IJlst is in het landschap nog steeds goed terug te vinden dankzij de loop van bestaande slootjes en tekent zich op hoogtekaarten nog duidelijk af. Zeker op het laatst van haar bestaan zal het gebied van en rond de Olde Ee erg moerassig geweest zijn hetgeen een mogelijke verklaring biedt voor het ontstaan van de naam Smallebrugge (brugge kan verwijzen naar bruck, broek oftewel klein moeras).

Smallebrugge telt vijf woningen en heeft 10 inwoners (1 januari 2009). Hiermee is het een van de kleinste plaatsen van Nederland.

Klokkenstoel Smallebrugge

Op de begraafplaats staat een van de klokkenstoelen in Friesland. De klokkenstoel en enkele graven van de familie Buma worden onderhouden door de Buma-stichting, die zich hiertoe verplicht heeft op grond van een legaat uit de erfenis van Lieuwe Annes Buma uit 1876. Deze wetenschapper is tevens de stichter van de Buma Bibliotheek die nu onderdeel uitmaakt van het Tresoar in Leeuwarden.

Zie ook[bewerken]