Naar inhoud springen

Laad en Zaad

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laad en Zaad
Buurtschap in Nederland Vlag van Nederland
Laad en Zaad (Friesland)
Laad en Zaad
Situering
Provincie Friesland
Gemeente Súdwest-Fryslân
Coördinaten 53° 3′ NB, 5° 33′ OL
Overig
Postcode 8774 / 8701
Woonplaats (BAG) Wolsum / Bolsward
Belangrijke verkeersaders A7
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Súdwest-Fryslân

Laad en Zaad (Laard en Zaard, of Fries: Laerd en Saerd) is een buurtschap in de gemeente Súdwest-Fryslân, in de Nederlandse provincie Friesland. De buurtschap ligt ten zuidoosten van de stad Bolsward, langs de rijksweg A7. Laad en Zaad bestaat uit een tweetal nederzettingen, ook wel beschouwd als twee aparte buurtschappen.

Algemene geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

In 19e eeuw werden de twee al samen gemeld als Zaad en Laard. De twee lagen van oorsprong in twee verschillende gemeenten. Saard viel tot 2011 tot de gemeente Bolsward terwijl Zaard tot 2011 onder de gemeente Wymbritseradeel viel.

Laard[bewerken | brontekst bewerken]

Laard is de zuidelijke en oostelijke van de twee en ligt aan de doodlopende weg Laerd en Saerd en bestaat uit een drietal boerderijen. In 1481 werd Laard vermeld als Allaerd, in 1510 als tho laerd. De naam is een verbastering van het Oudfriese woord uurð, wat later terp is geworden. Laard is daarmee waarschijnlijk ontstaan op een terp. Deze was mogelijk lang, wat mogelijk het eerste element verklaard.

Zaard[bewerken | brontekst bewerken]

Zaard of ook wel Saard, ligt het dichtstbij Bolsward en bestaat uit een drietal boerderijen aan de weg Laad en Zaad. In 1398 werd het vermoedelijk vermeld als Zidwaerde, maar heel zeker is het niet dat het ook echt om dezelfde plaats gaat. In 1399 werd de plaats in ieder geval zeker vermeld als Sauwert, in 1400 als Zuwairt, in 1466 als te Saerd, in 1476 als yn Zaerdra gued en in 1478 als Saerd. De plaatsnaam zou een verbastering kunnen zijn van een bewoonde hoogte, terp (werd).