Naar inhoud springen

Rien (plaats)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Rien
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Rien (Friesland)
Rien
Situering
Provincie Friesland
Gemeente Súdwest-Fryslân
Coördinaten 53° 6′ NB, 5° 39′ OL
Algemeen
Oppervlakte 2,28[1] km²
- land 2,24[1] km²
- water 0,04[1] km²
Inwoners
(2023-01-01)
100[1]
(44 inw./km²)
Woningvoorraad 52 woningen[1]
Overig
Postcode 8641
Woonplaatscode 2029
Foto's
Dorpsbeeld van 1967
Dorpsbeeld van 1967
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Friesland

Rien is een dorp in de gemeente Súdwest-Fryslân, in de Nederlandse provincie Friesland. Rien ligt ten noorden van Sneek, tussen Lutkewierum en Itens aan de Franekervaart, voornamelijk aan de noordelijke oever. Rien vormt samen met de dorpen Hennaard, Itens en Lutkewierum een gemeenschap die de 4 Dorpen (de fjouwer doarpen) wordt genoemd.

In 2023 telde het dorp 100 inwoners. Rien was eeuwenlang bekend om diens paardenmarkt.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Rien is ontstaan bij een sluis (zijl). De eerste vermelding van de plaats stamt uit 1527, als Reensterzyl en later als Reen en Rien. De naam is afgeleid van een ander woord voor water, zoals het Friese rein (regen).

Ondanks dat Rien gaandeweg groeide en bekend raakte viel de plaats lang onder Luktewierum. In de twintigste eeuw werd uiteindelijk de dorpsstatus verkregen. Tot de gemeentelijke herindeling in 1984 maakte Rien deel uit van de gemeente Hennaarderadeel, die toen met de gemeente Baarderadeel opging in de nieuwe gemeente Littenseradeel. In 2018 ging deze laatste op in de gemeente Súdwest-Fryslân.

Beschermd dorpsgezicht[bewerken | brontekst bewerken]

Rien heeft een beschermd dorpsgezicht, een van de beschermde stads- en dorpsgezichten in Friesland. In Rien staan meerdere rijksmonumenten.

Sport en cultuur[bewerken | brontekst bewerken]

Een aantal verenigingen worden gedeeld met de andere dorpen van de fjouwer doarpen, zoals de dorpsbelangenvereniging, de kaatsvereniging Itens e.o., de dartclub De Fjouwer Flaaijers en de Filmclub de Fjouwerdoarpen. Ook de dorpskrant en het dorpshuis De Lytse Fjouwere, is gezamenlijk. De laatste is in Itens. In Rien is een toneelvereniging actief, hoewel deze ook leden uit omliggende dorpen trekt.

Onderwijs[bewerken | brontekst bewerken]

Er is geen school in Rien.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Rien, Friesland van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.