Kleiterp

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kleiterp
Buurtschap in Nederland Vlag van Nederland
Kleiterp (Friesland)
Kleiterp
Situering
Provincie Vlag Friesland Friesland
Gemeente Vlag Súdwest-Fryslân Súdwest-Fryslân
Coördinaten 53° 6′ NB, 5° 42′ OL
Overig
Postcode 8637
Woonplaats (BAG) Wieuwerd
Belangrijke verkeersaders N384
Foto's
Kleiterp Klaeiterp 2006.jpg
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Friesland

Kleiterp (Fries: Klaeiterp of Klaaiterp) is een buurtschap in de gemeente Súdwest-Fryslân, in de Nederlandse provincie Friesland.

Het ligt tussen Oosterwierum en Wieuwerd, waar het formeel onder valt. De bewoning van de buurtschap ligt aan de Klaeiterp en bestaat uit de verspreid gelegen boerderijen.

De weg is een zijweg van de N384, die het ook verbindt met de buurtschap Indijk. Twee onverharde landwegen verbindt de buurtschap met de Hegedyk.

De oude opvaart van de buurtschap is de Oosterwierumeroudvaart, wat aan de noordelijke kant van de buurtschap gelegen. Ten zuiden van de buurtschap Indijk loopt de Zwette, aan een zijwater daarvan staat Kleiterpstermolen, die vernoemd is naar de buurtschap.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Van oorsprong behoorde Kleiterp bij Bozum en is op een terp ontstaan. In 1452 werd de plaats vermeld als Claterp, in 1475 als Klayterp, in 1478 als Claeijtorp en vanaf het einde van die eeuw Clayterp.

De plaatsnaam verwijst naar het feit dat een nederzetting was op een terp dat op kleigrond was gelegen. Mogelijk verwijst Borckum uit 1551 ook naar de buurtschap en daarmee een afwijking van de naam, mogelijk een voorloper van de terpnaam, of de eigenlijke naam van de buurtschap.

Zie de categorie Klaeiterp van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.