Tsjerkebuorren (Oosterwierum)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Tsjerkebuorren
Kerkeburen
Buurtschap in Nederland Vlag van Nederland
Tsjerkebuorren (Friesland)
Tsjerkebuorren
Situering
Provincie Vlag Friesland Friesland
Gemeente Vlag Súdwest-Fryslân Súdwest-Fryslân
Coördinaten 53° 7′ NB, 5° 44′ OL
Overig
Postcode 9021 CH
Woonplaats (BAG) Oosterwierum
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Friesland

Tsjerkebuorren is een buurtschap in de gemeente Súdwest-Fryslân, in de Nederlandse provincie Friesland

Het is gelegen ten zuidwesten van de stad Leeuwarden, tussen de dorpen Mantgum en Oosterwierum, waar het formeel onder valt.

Tsjerkebuorren is de oude oorspronkelijke dorpskern van Oosterwierum en bestaat uit enkele boerderijen en een kerktoren op het kerkhof. De kerktoren is een restant van de hervormde kerk die gewijd was aan Sint-Nicolaas. De kerk gesloopt werd in 1905 gesloopt waarbij de toren dus bewaard is gebleven. De kerktoren is een Rijksmonument.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De eerste vermelding van de plaats dateert uit 1319 wanneer het vermeld werd als Aesterwerum. In de 16e eeuw ziet men de eerste duiding die duidt opdat er een een tweede kern is wanneer de oorspronkelijk kern in 1529 als Oosterwierum Hoochterp werd vermeld. In 1583 duikt het voor het eerst op als kerkeburen.

De tweede kern is ontstaan bij een brug, niet meer dan enkele boerderijen. In 1840 werd het aangehaald als Oosterwierummer Bruggebuurt maar de verschuiving van het dorp is dan al bezig en de eigenlijke kern werd steeds meer als een buurtschap gezien, die in 1845 als Kerkburen wordt geduid.

In 1898 werd het It Tsjerkhôfsein genoemd en in de 20ste eeuw kortweg Tsjerkhofsein. In 1971 verkreeg het van de toenmalige gemeente de officiële Friestalige naam de Tsjerkebuorren, later verkort tot Tsjerkebuorren (Kerkeburen).