Tsjerkebuorren (Oosterwierum)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Tsjerkebuorren
Kerkeburen
Buurtschap in Nederland Vlag van Nederland
Tsjerkebuorren (Friesland)
Tsjerkebuorren
Situering
Provincie Friesland
Gemeente Súdwest-Fryslân
Coördinaten 53° 7′ NB, 5° 44′ OL
Algemeen
Inwoners
(2022 (cbs))
25
Overig
Postcode 9021 CH
Woonplaats (BAG) Oosterwierum
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Friesland

Tsjerkebuorren of Kerkeburen is een buurtschap in de gemeente Súdwest-Fryslân, in de Nederlandse provincie Friesland. Tsjerkebuorren ligt ten zuidwesten van de stad Leeuwarden, tussen de dorpen Mantgum en Oosterwierum.

De buurtschap is de oude oorspronkelijke dorpskern van Oosterwierum en bestaat uit enkele boerderijen en een kerktoren op een kerkhof. De kerktoren is een restant van de hervormde kerk die gewijd was aan Sint-Nicolaas. De kerk gesloopt werd in 1905 gesloopt waarbij de toren bewaard is gebleven. De kerktoren is een Rijksmonument.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De eerste vermelding van de plaats dateert uit 1319 wanneer het vermeld werd als Aesterwerum. In 1529 komt de naam Oosterwierum Hoochterp voor en in 1583 de naam Kerkeburen.

Vanaf de 19e eeuw groeit de huidige plaats Oosterwierum groter dan de oorspronkelijke kern bij de toren en wordt de naam Oosterwierum meer en meer gebruikt voor de huidige grotere plaats. De oorspronkelijke buurt werd dan Kerkburen genoemd.

In 1898 werd het It Tsjerkhôfsein genoemd en in de 20ste eeuw kortweg Tsjerkhofsein. In 1971 kreeg het van de de officiële Friestalige naam Tsjerkebuorren (Kerkeburen).