Nijeklooster

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Nijeklooster
Buurtschap in Nederland Vlag van Nederland
Nijeklooster (Friesland)
Nijeklooster
Situering
Provincie Friesland
Gemeente Súdwest-Fryslân
Coördinaten 53° 4′ NB, 5° 42′ OL
Overig
Postcode 8629
Woonplaats (BAG) Scharnegoutum
Belangrijke verkeersaders N354
Foto's
"De nonnen fan it Nijkleaster" door Annet Haring (1996)
"De nonnen fan it Nijkleaster" door Annet Haring (1996)
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Súdwest-Fryslân

Nijeklooster of Nijklooster (Fries: Nijekleaster of Nykleaster) is een buurtschap in de gemeente Súdwest-Fryslân, in de Nederlandse provincie Friesland. Nijeklooster ligt tussen Deersum en Scharnegoutum. De buurtschap ligt aan de Nije Kleaster en de Blankendalwei die onderdeel is van N354.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De buurtschap is vernoemd naar het gelijknamige 'Nijeklooster' of Aula Dei ("Godshof"). Het klooster werd bevolkt door nonnen uit het klooster Sion uit Oostdongeradeel en stond onder leiding van het Klooster Bloemkamp. In 1578 werd het klooster platgebrand door de geuzen. In 1956 zijn resten van het klooster opgegraven. Ter nagedachtenis aan de nonnen staat in Scharnegoutum het kunstwerk 'De nonnen fan it Nijkleaster'. Op de plek van het klooster werden later een aantal boerderijen gebouwd, waaruit de huidige twee boerderijen ontstonden. De terp is grotendeels afgegraven.

Op het einde van de 16e eeuw werd de plaats vermeld als Neicloester, in 1664 als Nieuw Clooster, rond 1700 als Nijclooster en in de 19e eeuw Nijeklooster en Nieuwklooster.