Britswerd

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Britswerd
Britswert
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Britswerd (Friesland)
Britswerd
Situering
Provincie Vlag Friesland Friesland
Gemeente Vlag Súdwest-Fryslân Súdwest-Fryslân
Coördinaten 53° 7′ NB, 5° 41′ OL
Algemeen
Inwoners
(2021-01-01)
105[1]
Overig
Postcode 8636
Woonplaatscode 2012
Belangrijke verkeersaders N384
Foto's
Britswerd
Britswerd
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Friesland

Britswerd (officieel, Fries: Britswert) is een dorp in de gemeente Súdwest-Fryslân, in de Nederlandse provincie Friesland.

Het ligt ten noorden van de stad Sneek en ten zuidoosten van de stad Leeuwarden, tussen de dorpen Oosterlittens en Wieuwerd. De dorpskern ligt ten westen van de N384 in de Greidhoek. Door het dorpsgebied stroomt de Jaanvaart en in de omgeving de Bozumervaart.

Het vormt een tweelingdorp met Wieuwerd met een gezamenlijke dorpsbelangenvereniging. In 2021 telde het dorp 105 inwoners. Onder het dorp vallen ook de buurtschappen Jet en Kromwal.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Britswerd is ontstaan op een terp rond het begin van de christelijke jaartelling. De bewoners waren lang gericht op de visserij maar vanaf de 18e eeuw werd het steeds meer agrarisch. Het was omringd door veel water door de ligging tussen twee meren, het Swaanwerdermeer (met het Rietmeer) en de Britswerdermeer.

De Britswerdermeer werd in 1885 drooggemalen. Het was lang via het water goed bereikbaar, dat veranderde langzaam waardoor het meer geïsoleerd raakte. In de jaren 60 van de 20ste eeuw werd met de Kleasterdyk een betere ontsluiting gerealiseerd.

In de tweede helft van de 13e eeuw werd de plaats vermeld als Bretsenewarth, in 1440 als Bretsenewerth, in 1472 als Britsaert, in 1496 als Britswert en in 1524 als Britzwert.

Er werd wel gedacht dat de plaatsnaam zou verwijzen naar het feit dat een bewoonde hoogte (werth) was bij een brug (brits) maar waarschijnlijker op het feit dat het een gebroken of gespleten (Oudfries; britsen) bewoonde hoogte/terp.

Tot 1984 behoorde het dorp tot de gemeente Baarderadeel, van 1984 tot 2018 viel het onder de gemeente Littenseradeel en in 2018 is onderdeel geworden van de gemeente Súdwest-Fryslân.

Kerk[bewerken | brontekst bewerken]

De kerk van Britswerd is de Sint-Joriskerk en stamt uit de 12e eeuw. In 1883 werd zadeldaktoren vervangen door een toren met spits. De eenbeukige kerk was oorspronkelijk gewijd aan St. Nicolaas maar is nu vernoemd naar Joris.

Molen[bewerken | brontekst bewerken]

Ten zuiden van het dorp stond een kleine Amerikaanse windmotor, afgebroken in 2013.

Sport[bewerken | brontekst bewerken]

Britswerd en Wieuwerd hebben gezamenlijk de kaatsvereniging De Twa Doarpen en kent verder onder meer een ijsclub, een dartclub en een tafeltennisclub.

Onderwijs en cultuur[bewerken | brontekst bewerken]

Sinds 1957 staat de basisschool De Pikeloer in Wieuwerd, daarvoor stond het in Britswerd. Tot 1914 kende ze aparte scholen. De oude school in Britswerd werd later omgebouwd tot het dorpshuis van de twee dorpen. Het dorpshuis, Ùs Honk werd in 1982 geopend.

Ze hebben verder ook gezamenlijk de toneelvereniging de Vriendenkring.

Openbaar vervoer[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Britswert van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.