Driehuizen (Friesland)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Driehuizen
Buurtschap in Nederland Vlag van Nederland
Driehuizen (Friesland)
Driehuizen
Situering
Provincie Friesland
Gemeente Súdwest-Fryslân
Coördinaten 53° 5′ NB, 5° 37′ OL
Algemeen
Inwoners
(2021)
10
Overig
Postcode 8737 JL
Woonplaats (BAG) Hidaard
Foto's
Driehuizen Trijehuzen 2006.jpg
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Friesland

Driehuizen (Fries: Trijehuzen) is een buurtschap in de gemeente Súdwest-Fryslân, in de Nederlandse provincie Friesland. De buurtschap ligt tussen Hidaard en Oosterend. De bebouwing van de buurtschap ligt aan de doodlopende weg Trijehuzen. De buurtschap is met een pad verbonden met de boerderij op het einde van de Wynserdyk. Deze boerderij ligt op de plaats waar de voormalige buurtschap Wijns lag..Door de buurtschap Driehuizen loopt de Wijnservaart, die verbonden is met de Hidaardervaart. De drie boerderijen van de buurtschap liggen qua adressering in Hidaard.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De buurtschap is op een terp ontstaan. De buurtschap werd in 1700 als Rispens vermeld, de oorspronkelijk naam voor de terp en buurtschap. De huidige boerderij 'State Rispens' herinnert daar nog aan. Er staat in die tijd ook nog een stinswier bij de buurtschap, een kleinere maar hogere terp annex heuvel.

In 1851 wordt op een kaart de buurtschap verdeeld, de oostelijke boerderij heette Nijehuis terwijl de westelijke Rispens heet. Rond halfweg de twintigste eeuw ontstond de naam Driehuizen, afgeleid van het aantal boerderijen in de buurtschap. Het Nijehuis van destijds wordt later Huize Wier 33 genoemd, wat vermoedelijk gelinkt kan worden aan de verdwenen stinswier.

Molen[bewerken | brontekst bewerken]

Ten noordoosten staat de Rispenserpoldermolen, een oorspronkelijk uit 1821 daterende grondzeiler en een rijksmonument.

De molen heeft het adres van de buurtschap. De molen wordt soms geadresseerd als Hidaard, maar de molen staat in het dorpsgebied van Oosterend.

Zie de categorie Trijehuzen (Súdwest-Fryslân) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.