Wieuwerd

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Wieuwerd
Wiuwert
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Vlag van Wieuwerd Wapen van Wieuwerd
Details Details
Wieuwerd (Friesland (hoofdbetekenis))
Wieuwerd
Situering
Provincie Vlag Friesland Friesland
Gemeente Vlag Súdwest-Fryslân Súdwest-Fryslân
Coördinaten 53° 7′ NB, 5° 41′ OL
Algemeen
Inwoners (1-1-2009) 244
Detailkaart
Locatie in de gemeente Littenseradeel
Locatie in de gemeente Littenseradeel
Foto's
Wieuwerd
Wieuwerd
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Friesland

Wieuwerd (officieel, Fries: Wiuwert) is een dorp in de gemeente Súdwest-Fryslân, in de Nederlandse provincie Friesland. Het dorp heeft ongeveer 240 inwoners. Tot de gemeentelijke herindeling in 1984 maakte Wieuwerd deel uit van de voormalige gemeente Baarderadeel. Tot 1 januari 2018 maakte Wieuwerd deel uit van de voormalige gemeente Littenseradiel.

Het dorp is tweeledig qua bebouwing: enerzijds is er een oude dorpskern, anderzijds een nieuwbouwwijk met een aantal moderne woningen, die er door architectuur en materialen uitspringen. Ook enkele bedrijfsgebouwen dicht bij de weg trekken de aandacht.

Kerk[bewerken]

Reportage uit 1978 van het Polygoonjournaal over de mummies van Wieuwerd

Wat Wieuwerd echt bekend heeft gemaakt is de befaamde grafkelder (1609) onder de, in hoofdzaak 19e-eeuwse Hervormde kerk. In de grafkelder ontdekten timmerlieden in 1765 bij toeval een aantal lijken die op natuurlijke wijze zijn gemummificeerd. Vier van deze eeuwenoude mummies zijn in de grafkelder te bezichtigen en vormen sinds jaren een toeristische attractie. Hoe het kan dat deze lijken nooit zijn vergaan is nog niet volledig duidelijk. Men denkt aan de luchtstroom en vochtigheidsgraad in de graftombe als oorzaak, maar elk onderzoek dat definitief uitsluitsel kan geven over de oorzaak wordt niet toegestaan door de kerk. Dit omdat men de mystieke sfeer die nu om de natuurlijke mummificatie hangt wil behouden. Daarnaast is de kerk bang dat ze gestolen worden; oorspronkelijk waren er elf mummies, maar door de jaren heen zijn er zeven gestolen; onder andere door geneeskundestudenten uit Franeker en door Franse soldaten in de Franse tijd (1795-1813).[1]

Ook over de identiteit van de mummies bestaat geen zekerheid. Het zijn waarschijnlijk de resten van leden van de Walta-familie (volgens Jan Ledder) en/of resten van enkele Labadisten. Zowel deze familie als de religieuze groep bewoonde de state Thetinga, iets ten noorden van Wieuwerd. Om te demonstreren dat de merkwaardige bodemgesteldheid en luchtstroom nog steeds hun werk doen, is in de loop der jaren een aantal dode vogels in de ruimte opgehangen. Ook al deze vogels zijn niet vergaan maar gemummificeerd.

Goudschat[bewerken]

Goudschat

In 1866 werd bij terpafgravingen een grote goudschat gevonden met byzantijnse en frankische munten uit de 7e eeuw. Ze werden niet gebruikt in een geldeconomie, maar werden als sieraden gedragen.

De schat bestaat uit een fibula, ringen en oorhangers. In de bracteaten zijn Romeinse munten verwerkt. De munten zijn onder andere van Justinianus uit de 6e eeuw. Ze zijn thans te bezichtigen in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden.

Bevolkingsontwikkeling[bewerken]

Bevolkingsontwikkeling
195419591964196919742004
216234219180183260

Openbaar vervoer[bewerken]

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]