Schraard

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Schraard
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Vlag van Schraard Wapen van Schraard
Details Details
Schraard (Friesland (hoofdbetekenis))
Schraard
Situering
Provincie Vlag Friesland Friesland
Gemeente Vlag Súdwest-Fryslân Súdwest-Fryslân
Coördinaten 53° 5′ NB, 5° 27′ OL
Algemeen
Inwoners (1-7-2011) 194
Foto's
Schraard
Schraard
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Súdwest-Fryslân

Schraard (Fries: Skraard) is een dorp in de gemeente Súdwest-Fryslân, provincie Friesland (Nederland). Het ligt ten zuiden van Witmarsum. Tot 2011 behoorde Schraard tot de voormalige gemeente Wonseradeel.

Kerken[bewerken]

De Hervormde kerk van Schraard is van hoge ouderdom en bevat nog een vrij origineel 17e-eeuws interieur. Op het klankbord van de preekstoel staat behalve een tekst het jaartal 1633. Verder bezit de kerk nog een Aylva herenbank, waarschijnlijk uit hetzelfde jaar. Helaas is in de vorige eeuw de overhuiving 'wegens ouderdom vervallen sijnde' verwijderd. Ervoor liggen twee grote grafstenen op een grafkelder, van leden uit het Aylva geslacht. Tenslotte hangt in de kerk nog een origineel wapenbord van Ulck van Aylva. Verder heeft de kerk nog een aantal bijzondere 16e-eeuwse bankwangen, met opvallende afbeeldingen.

Op de oostkant van de toren zit een wijzerplaat met het jaartal 1678. In dat jaar is wellicht het torenuurwerk aangeschaft. Deze werd in 2013 herontdekt door de Stichting tot Behoud van het Torenuurwerk (SBT). In de vorige eeuw werd er namelijk een elektrisch uurwerk geplaatst, waarbij het smeedijzeren exemplaar afgedankt werd. Na een geslaagde restauratie staat het uurwerk nu weer in de voorkerk te pronken.

De belangrijke rol van de Aylva's met de kerk van Schraard kan verklaard worden uit het feit dat het dorp ook een Aylva State op zijn grondgebied had. Het interieur dateert van 1633 en in dat jaar was Tjaard Epes van Aylva (1588-1647) grietman van Wonseradeel.

Overigens was er ook een Gereformeerde kerk, welke later in een woonhuis is veranderd.

Schraard was in de achttiende en negentiende eeuw een centrum voor handel in hooi.

Monumenten[bewerken]

Een deel van Schraard is een beschermd dorpsgezicht, een van de beschermde stads- en dorpsgezichten in Friesland. Verder zijn er in het dorp twee rijksmonumenten.