Breezanddijk

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Breezanddijk
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Breezanddijk (Friesland)
Breezanddijk
Situering
Provincie Vlag Friesland Friesland
Gemeente Vlag Súdwest-Fryslân Súdwest-Fryslân
Coördinaten 53° 1′ NB, 5° 13′ OL
Algemeen
Oppervlakte 1,64[1] km²
- land 1,64[1] km²
- water 0[1] km²
Inwoners
(2023-01-01)
0[1]
(0 inw./km²)
Woningvoorraad 0 woningen[1]
Overig
Postcode 8766 TS
Netnummer 0517
Woonplaatscode 2303
Belangrijke verkeersaders A7 E22
Foto's
Zuiderhaven van Breezanddijk anno 2013
Zuiderhaven van Breezanddijk anno 2013
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Súdwest-Fryslân

Breezanddijk is een gehucht in de gemeente Súdwest-Fryslân, in de Nederlandse provincie Friesland, dat op/aan de Afsluitdijk ligt op het voormalige werkeiland Breezand, twaalf kilometer van de Friese kust. Tot 2011 lag Breezanddijk in de toenmalige gemeente Wonseradeel.

Breezanddijk had in 2011 volgens de gemeente slechts vier inwoners. Het CBS geeft voor 2023 een inwonertal van 5; dit betreft echter een afronding op een vijftal. De enige straatnaam is Afsluitdijk. Er zijn zeven adressen.[2] Zes hebben een bedrijfsfunctie, het zevende is een woonboot en het enige bewoonde adres. Daarmee is het de kleinste bewoonde plaats in Nederland (Koudekerke op Schouwen-Duiveland in de provincie Zeeland en Helwerd in de provincie Groningen zijn helemaal onbewoond).

Het adres van Breezanddijk heeft een unieke postcode: het is het enige adres met postcode 8766 TS en dit is de enige postcode met de cijfers 8766.

Aan de Waddenzeezijde is een vluchthaven. De snelweg heeft bij Breezanddijk een viaduct en een op- en afrit, zodat weggebruikers van beide rijbanen de verzorgingsplaats met het benzinestation kunnen bereiken en eventueel kunnen keren. Het viaduct is onmisbaar voor fietsers en ander langzaam verkeer, want het fietspad is aan de andere zijde van de snelweg: zonder viaduct zou Breezanddijk voor fietsers onbereikbaar zijn.

Breezanddijk is een officieel schietterrein van het ministerie van Defensie.[3]

Camping[bewerken | brontekst bewerken]

Naast reguliere bewoning is er nog een kleine kampeerplaats van Zeehengel- en kampeervereniging Het Wad, bestaande uit circa vijftig stacaravans. Er is elektriciteit en satellietinternet,[4] maar geen riolering en stromend water. Het terrein wordt verpacht door Rijkswaterstaat.[5] De camping is alleen toegankelijk voor leden van Zeehengel- en kampeervereniging 'Het Wad'.

Galerij[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Breezanddijk van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.