Strand (Friesland)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Strand
Buurtschap in Nederland Vlag van Nederland
Strand (Friesland)
Strand
Situering
Provincie Friesland
Gemeente Súdwest-Fryslân
Coördinaten 53° 7′ NB, 5° 25′ OL
Overig
Postcode 8749
Woonplaats (BAG) Pingjum
Belangrijke verkeersaders N31
Foto's
Boerderij Vishorne in Strand
Boerderij Vishorne in Strand
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Súdwest-Fryslân

Strand (Fries: It Strân) is een buurtschap in de gemeente Súdwest-Fryslân, in de Nederlandse provincie Friesland. Strand ligt vrijwel direct naast de Waddenzee, tussen Zurich en Kimswerd aan de Strandweg en de Zandweg. Bij de buurtschap ligt een voetgangersbrug over de N31.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Op de plaats van Strand bevond zich het in 1186 gestichte klooster van de Norbertijnen Vinea Domini (Wijngaard des Heren). In 1287 verdween het klooster bij een storm in de golven van de zee. Later werd een nieuwe poging gedaan door de Norbertijnen om op deze plaats een klooster te stichten, maar ook dat klooster verdween in de golven.

Op deze plaats verrees later een boerderij Vineastate, genoemd naar het klooster Vinea Domini. Vanaf 1810 kwam de boerderij in handen van de familie Blanksma, die er een gemengd bedrijf uitoefenden.

Ook de naastgelegen boerderij in Strand, Vishorne, kwam in de loop van de 19e eeuw in handen van de familie Blanksma. Het boerenbedrijf van Blanksma heeft zijn stempel gedrukt op de ontwikkeling van het Friese stamboekvee in de 19e en in de 20e eeuw. De in Strand gefokte koeien behoorden lange tijd tot de top van de Nederlandse melkveerunderstapel.

Boerderij Vinea Domini in Strand