Wommels

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Wommels
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Wommels (Friesland)
Wommels
Situering
Provincie Friesland
Gemeente Súdwest-Fryslân
Coördinaten 53° 7′ NB, 5° 35′ OL
Algemeen
Inwoners
(2021-01-01)
2.370[1]
Overig
Postcode 8731
Woonplaatscode 2036
Belangrijke verkeersaders N359
Foto's
Wommels vanuit de lucht (2015)
Wommels vanuit de lucht (2015)
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Friesland

Wommels is een dorp in de gemeente Súdwest-Fryslân, in de Nederlandse provincie Friesland. Wommels ligt in de Greidhoek tussen Leeuwarden en Bolsward, en tussen Oosterend en Kubaard ten oosten van de N359 aan de Bolswardertrekvaart, .

In 2021 telde het dorp 2.370 inwoners. In het postcodegebied van het dorp ligt de buurtschap Westerlittens.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Wommels is ontstaan op een terp. Het ontwikkelde zich tot een centrumdorp, aanvankelijk kleiner dan Oosterend maar groeide later tot een grotere plaats uit.

In de tweede helft van de 13e eeuw werd de plaats vermeld als Wimelinghe, in 1335 als Wemelenze, in de 15e eeuw als Wymelinge, Wommelze, Wommenze en Wommels. De oorspronkelijke betekenis zou zijn 'bij de mensen van Winiwald' of van 'Wimila'; dit zijn persoonsnamen.[2]

Tussen 1812 en 1816 was Wommels een zelfstandige gemeente. Op 1 oktober 1816 werd Wommels de hoofdplaats van de gemeente Hennaarderadeel. Op 1 januari 1984 werd deze samengevoegd met de gemeente Baarderadeel tot de nieuwe gemeente Littenseradeel. Ook daar was het de hoofdplaats van de gemeente.

Op 1 januari 2018 werd deze gemeente opgesplitst tussen drie gemeenten waarbij Wommels werd toegevoegd aan de gemeente Súdwest-Fryslân.

Kerk[bewerken | brontekst bewerken]

De kerk van het dorp, de Jacobikerk stamt uit de 13e eeuw en is rond 1508 hersteld na een brand. Het eenbeukige gebouw was oorspronkelijk gewijd aan Jakobus de Meerdere.

Sport[bewerken | brontekst bewerken]

Boerderij De Scheltingastate met in de achtergrond een koetshuis

Wommels is een belangrijk centrum voor het kaatsen, waar elk jaar de Freulepartij gespeeld wordt. De kaatsvereniging van Wommels heet KF Wommels. Verder is er een tennisvereniging Boskranne en bedient de Volleybalvereniging COVOS in Oosterend de volleyballers uit Wommels en omgeving.

Cultuur[bewerken | brontekst bewerken]

Het dorp heeft een dorpskrant, een partycentrum en een muziekvereniging, de Euphonia. Die laatste organiseert ieder jaar in mei de Taptoe Wommels en in september vindt er het Greidhoek Festival plaats.

Museum[bewerken | brontekst bewerken]

Het dorp staat bekend als een zuivel- en kaasdorp. In een monumentaal kaaspakhuis (Fries: tsiispakhús) uit 1905 zit een cultuurhistorisch streekmuseum, It Tsiispakhús geheten.

Onderwijs[bewerken | brontekst bewerken]

Het dorp heeft twee basisscholen 'It Fûnemint'en 'De Opslach' en had tot 2018 een middelbare school voor vmbo, havo en vwo van de scholengemeenschap Bogerman College.

Geboren in Wommels[bewerken | brontekst bewerken]

Overleden in Wommels[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Wommels van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.