Hieslum

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Hieslum
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Vlag van Hieslum Wapen van Hieslum
Details Details
Hieslum
Hieslum
Situering
Provincie Vlag Friesland Friesland
Gemeente Vlag Súdwest-Fryslân Súdwest-Fryslân
Coördinaten 53° 1′ NB, 5° 29′ OL
Algemeen
Inwoners (1-7-2011) 72
Overig
Belangrijke verkeersaders N359
Detailkaart
Locatie in de gemeente
Locatie in de gemeente
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Súdwest-Fryslân

Hieslum is een dorp in de gemeente Súdwest-Fryslân in de Nederlandse provincie Friesland. Het ligt ten zuidoosten van Parrega aan de weg naar Idserdaburen. Tot 2011 lag Hieslum in de voormalige gemeente Wonseradeel.

Beschrijving[bewerken]

Het dorp heeft samen met Parrega een Vereniging Dorpsbelang die al meer dan tachtig jaar oud is. De hervormde kerk dateert van 1870.

Lancaster crash[bewerken]

In de nacht van 13 mei 1943 stortte net buiten Hieslum een Engelse Lancaster bommenwerper, de ED 589, van het 9e squadron neer.

Het toestel was onderdeel van een formatie van 156 Lancasters en 12 Halifaxen en steeg op 13 mei om 21:42 op vanaf RAF-basis Bardney, Lincolnshire, en was onderweg naar Pilsen in Tsjecho-Slowakije om daar een Škoda fabriek te bombarderen. Het werd echter geraakt door een op vliegbasis Leeuwarden gestationeerde Duitse Messerschmitt 110-nachtjager. De bemanning van de Lancaster besloot terug te keren naar Engeland. Maar het toestel vloog in brand en stortte vervolgens om 23:51 neer tussen Hieslum en Parrega. Het staartstuk stortte net buiten het dorp neer. De romp stortte twee kilometer verderop neer en sloeg zo'n gat in de grond dat het later een dobbe vormde. Alleen de boordschutters, sergeant John Charles Owen (24) en sergeant James Buntin (19) konden geïdentificeerd worden. Zij liggen begraven op het kerkhof te Hieslum. De lichamen van de andere vijf bemanningsleden (allen sergeant), de piloot George Henry Saxton (28), boordwerktuigkundige Douglas Claude Ferris (22), bomrichter Roger Marshall Morris (22), radio-telegrafist John Reddish (22) en de Canadese navigator Wallace Reginald MacDonald (26), zijn nooit gevonden. Voor hen werd in 1995 een liggende zerk onthuld bij het monument van de twee boordschutters.

Tijdens de dodenherdenking op 4 mei 2013 werd door de oudste inwoner van Hieslum op het kerkhof een plaquette onthuld met hierop het verhaal over de zeven militairen.[1][2]

Voetnoten[bewerken]

  1. Elizabeth Vogelzang - Harke sliep door toen de Tommy neerstortte, in dagblad Leeuwarder Courant, 4 mei 2013, p. 39
  2. Oorlogsgraven van het Gemenebest Hieslum. Geraadpleegd op 4 mei 2013

Zie ook[bewerken]