Idsegahuizum

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Idsegahuizum
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Vlag van Idsegahuizum Wapen van Idsegahuizum
Details Details
Idsegahuizum (Friesland (hoofdbetekenis))
Idsegahuizum
Situering
Provincie Vlag Friesland Friesland
Gemeente Vlag Súdwest-Fryslân Súdwest-Fryslân
Coördinaten 53° 3′ NB, 5° 25′ OL
Algemeen
Inwoners (2018) 220
Overig
Postcode 8755
Foto's
De Dorpsweg
De Dorpsweg
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Súdwest-Fryslân

Idsegahuizum (Fries: Skuzum) is een dorp in de gemeente Súdwest-Fryslân, in de Nederlandse provincie Friesland.

Het ligt ten noordwesten van Piaam, ten zuidwesten van Allingawier en ten zuiden van Makkum. De dorpskern ligt aan een opvaart van de Kleine Zijlroete ten oosten van het IJsselmeer.

In 2018 telde het dorp volgens het CBS 220 inwoners. Andere bronnen hebben het over rond 120 inwoners. In totaal zijn er veertig woningen. Een aantal huizen zijn ook in gebruik als logement/vakantiehuis.

Geschiedenis[bewerken]

Het dorp is ontstaan op een terp. Eeuwenlang was het dorp alleen via de Zeedijk te bereiken. Maar met de droogmaking van het Makkumermeer in 1876-79 kon via Allingawier het met de rest van het Friese achterland verbinden.

In 1270 werd plaats vermeld als Ytzinghahusum, in 1379 als Idsinga-husum, in de 14e eeuw als Idsinghuizen, in 1505 als Ydzeghahuysum en in 1579 als Idzhausen. De plaatsnaam zou duiden op op het feit dat een nederzetting van of bewoond door de familie Idsinga.

Tot 2011 lag Idsegahuizum in de toenmalige gemeente Wonseradeel.

Kerk[bewerken]

De kerk van Idsegahuizum is een driezijdig gesloten zaalkerk uit 1874 en was gebouwd te vervanging van een oudere kerk die in verval was geraakt. De houten geveltoren van de kerk kent een ingesnoerde en met zink beklede spits. De ene klok uit de toren dateert uit 1696 en de andere uit 1789.

De kerk heeft sinds 1971 geen vaste kerkdienst meer. In 2013 werd de kerk gerestaureerd en iets aangepast ten gunste van de akoestiek voor (kleine) concerten.

Het orgel van de kerk, uit 1908, is het enige rijksmonument van Idsegahuizum, al wordt de kerk ook wel erbij gerekend ter bescherming van het orgel.

Boerderijplaats

Cultuur[bewerken]

Het dorp heeft een eigen dorpshuis, De Treffer en een eigen toneelvereniging.

Onderwijs[bewerken]

Al sinds 1702 kende het dorp een school. De moderne christelijke lagere school moest in de loop van twintigste eeuw sluiten wegens te weinig leerlingen.

Geboren in Idsegahuizum[bewerken]