Edens

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Zie artikel Voor de gelijknamige molen, zie Edens (molen).
Edens
Iens
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Vlag van Edens Wapen van Edens
Details Details
Edens (Friesland (hoofdbetekenis))
Edens
Situering
Provincie Vlag Friesland Friesland
Gemeente Vlag Súdwest-Fryslân Súdwest-Fryslân
Coördinaten 53° 7′ NB, 5° 37′ OL
Algemeen
Inwoners (1-1-2009) 43
Detailkaart
Locatie in de gemeente Littenseradeel
Locatie in de gemeente Littenseradeel
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Friesland

Edens (officieel, Fries: Iens) is een Nederlands terpdorp in de Friese gemeente Súdwest-Fryslân nabij het dorp Spannum in de Greidhoek. Het telt 43 inwoners.

Beschrijving[bewerken]

Voor de gemeentelijke herindeling maakte Edens deel uit van de voormalige gemeente Hennaarderadeel. In 1991 werd de officiële naam gewijzigd in het Friestalige Iens.

Het dorp ligt te midden van agrarische bedrijven. Binnen de bebouwde kom zijn twee boerderijen gevestigd. Het merendeel van de bewoners van Edens vindt hun werk buiten het dorp. Van oorsprong was het gelegen aan een doodlopende weg, later is er een fietspad aangelegd dat langs de Bolswardertrekvaart loopt. Bij het dorp staat de Edensermolen, een kleine poldermolen uit 1847 die bij grote wateroverlast als hulpgemaal dienstdoet. Ten zuidwesten van Edens staat aan de overzijde van de Bolswardertrekvaart een rond 1925 gebouwde Amerikaanse windmotor.

De karakteristieke kerk stamt voor een deel uit de 13e eeuw. In de kerk bevinden zich grafzerken uit de 16e eeuw. Er stond een stins (landhuis) die bewoond werd door de familie Van Burmania. In de kerk hangt nog een rouwbord met het wapen van deze familie.

Geboren[bewerken]

Zie ook[bewerken]