Pingjum

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Pingjum
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Vlag van Pingjum Wapen van Pingjum
Details Details
Pingjum (Friesland (hoofdbetekenis))
Pingjum
Situering
Provincie Friesland
Gemeente Súdwest-Fryslân
Coördinaten 53° 7′ NB, 5° 26′ OL
Algemeen
Inwoners (1-7-2011) 605
Detailkaart
Locatie in de gemeente
Locatie in de gemeente
Foto's
Zicht op Pingjum
Zicht op Pingjum
Victoriuskerk
Victoriuskerk
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Súdwest-Fryslân

Pingjum (Fries: Penjum) is een dorpje in de gemeente Súdwest-Fryslân, in de Nederlandse provincie Friesland in de streek de Lytse Bouwhoek. Het dorp ging als onderdeel van de gemeente Wonseradeel per 1 januari 2011 mee naar de nieuw opgerichte gemeente Súdwest-Fryslân.

Het dorp ligt iets ten oosten van de plaats waar de Afsluitdijk de Friese kust bereikt, dicht bij de plaatsen Witmarsum, Harlingen, Bolsward en Franeker. Pingjum staat in de omgeving bekend als een open en tolerant dorp en wordt ook wel een 'kunstenaarsdorp' genoemd. Er is in 2012 een nieuwe dorpsschool en dorpshuis 'onder 1 dak' geopend.

Geschiedenis[bewerken]

Pingjum is ontstaan aan de Marne, een oude zeearm van de Waddenzee. Het gebied werd waarschijnlijk voor het begin van de jaartelling al bewoond. Toen in de 19e eeuw de terp werd afgegraven, werd een Romeins beeldje van de god Mercurius gevonden. De naam Pingjum is herleidbaar tot Penningaheem, dat 'plaats van Penninga' betekent. Op een lijst uit 1270 wordt al een kerk te Pingjum genoemd.

Aan het eind van de 15e eeuw werd het dorp verschillende malen geplunderd en gebrandschat, en in 1500 werd een nieuwe kerk gebouwd. In 1524 werd Menno Simons hier aangesteld als vicaris.

Toen in de nacht van 3 op 4 februari 1825 de Friese zeedijken doorbraken tijdens een vliegende westerstorm, bleef Pingjum gespaard dankzij een dijk rond het dorp, de Pingjumer Gulden Halsband.

Op 16 april 1945 begon in Pingjum een hevig gevecht tussen eenheden van het Canadese Eerste Leger, die naderden vanuit de richting Witmarsum en een groep Duitse scherpschutters die de aftocht van Duitse troepen over de Afsluitdijk moesten beveiligen. De Canadezen beschoten het dorp en de omliggende boerderijen met hun artillerie. Als gevolg hiervan werd het dorp gedeeltelijk verwoest. Ook werden zo goed als alle boerderijen ten zuiden en westen van het dorp in brand geschoten. Na afloop van het gevecht werd er geplunderd. Er vielen 53 slachtoffers, te weten 6 burgers, 1 Canadees en 46 Duitse militairen, hieronder een gedeserteerde Duitse soldaat, die als boerenknecht in het dorp was ondergedoken. Hij werd vermoedelijk door een misverstand standrechtelijk geëxecuteerd.

De Fermanje te Pingjum[bewerken]

De Fermanje te Pingjum is een karakteristiek schuilkerkje. Het bouwjaar van de kerk is niet exact bekend, maar hoogstwaarschijnlijk dateert de kerk van vlak na 1600. Vanaf de straatkant valt zo op het eerste oog niets bijzonders te zien aan het rijtje woonhuizen. Maar achter de karakteristieke kosterswoning ligt het schuilkerkje. De inrichting is zeer eenvoudig. Banken rondom voor de broeders, stoelen in het midden voor de zusters, een preekstoel en ook een lezenaar voor de voorzanger. In 1983 zijn kerk en woonhuis geheel gerestaureerd waarbij ernaar gestreefd is zo veel mogelijk de oorspronkelijke situatie te handhaven. Het wordt door mennonieten uit de gehele wereld bezocht. In het kerkje wordt een diaserie over het leven van Menno Simons vertoond.

Monumenten[bewerken]

Een deel van Pingjum is een beschermd dorpsgezicht, een van de beschermde stads- en dorpsgezichten in Friesland. Verder zijn er ook een paar rijksmonumenten.

Bekende Pingjumers[bewerken]

Externe link[bewerken]