Speers (Nederland)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Speers
Buurtschap in Nederland Vlag van Nederland
Speers (Friesland)
Speers
Situering
Provincie Vlag Friesland Friesland
Gemeente Vlag Súdwest-Fryslân Súdwest-Fryslân
Coördinaten 53° 4′ NB, 5° 42′ OL
Overig
Postcode 8647 / 8628
Woonplaats (BAG) Sijbrandaburen / Goënga
Belangrijke verkeersaders N358
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Friesland

Speers (Fries: Spears) is een buurtschap in de gemeente Súdwest-Fryslân, in de Nederlandse provincie Friesland.

Het ligt ten noordoosten van Sneek en Goënga en ten westen van Sijbrandaburen. De bewoning van de buurtschap ligt aan de Spearsterdyk ten westen van de Sneeker Oudvaart en bestaat uit aantal boerderijen en huizen.

De hoofdkern ligt als een cluster bij elkaar en wordt aangegeven met twee plaatsnaamborden maar feitelijk behoren ook de boerderij en het huis aan de andere kant van de Spearsterdyk bij de buurtschap. Die twee vallen formeel onder Goënga en de rest onder Sijbrandaburen. De Spearsterdyk sluit uiteindelijk aan op de N354 en de buurtschap Nijeklooster.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

In 1481 werd de plaats vermeld als Spaers. In 1543 spreekt men van de boerderij op die Spaerre. De plaats wordt in de 1718 dan weer aangehaald als Speerster Huijsen, duidend erop dat er meerdere huizen waren, en dus een nederzetting.

In 1861 spreekt men van Speers. De plaatsnaam zou mogelijk zijn afgeleid van de familienaam van de lieden van de persoon Sparre, de gereconstrueerde familienaam Sparringi zou daarop duiden.

Maar het is ook goed mogelijk dat de plaatnaam een geografische achtergrond heeft, via het woord sparringe, dat verband houdt met het werkwoord (ver)sperren). De dijk van de buurtschap is een binnendijk die dwars op de Middelzeedijk was gelegen en zo spreekwoordelijk de weg versperde.