De Weeren

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Weeren
Buurtschap in Nederland Vlag van Nederland
De Weeren (Friesland (hoofdbetekenis))
De Weeren
Situering
Provincie Vlag Friesland Friesland
Gemeente Vlag Súdwest-Fryslân Súdwest-Fryslân
Coördinaten 53° 4′ NB, 5° 25′ OL
Overig
Postcode 8747 / 8754
Woonplaats (BAG) Wons / Makkum
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Friesland

De Weeren (Fries: De Wearen) is een buurtschap in de gemeente Súdwest-Fryslân, in de Nederlandse provincie Friesland.

Het ligt ten zuidoosten van Wons en ten westen/noordwesten van Makkum. De bewoning van de buurtschap ligt aan de Weesterweg, ten noorden van de Hemmensweg. Een tweetal boerderijen, die aan Het Nauw zijn gelegen liggen formeel aan de Meerswal.

Even daarvoor ligt er een autocrosscircuit en nabij Haitsmalaene ligt er een kleine camping. De bewoning van de buurtschap valt verdeeld onder Wons en Makkum.

De buurtschap ligt in de Polder De Weeren, dat in de twintigste eeuw groter geworden is qua gebied tegenover daarvoor. Onder meer de Doniawierpolder werd opgenomen in het gebied, waarin de buurtschap Doniawier is gelegen. Er was ook een waterschap met de naam De Weeren voor het gebied.

Geschiedenis[bewerken]

In 1543 werd het gebied, dat ook wel als een streek wordt geduid, aangeduid als Wonsera wieren en rond 1700 als Wonser Weren. In 1431 werd de veldnaam Weerem op de plek van de streek en buurtschap aangeduid.

Mogelijk wijst daarom de plaatsnaam Werem uit 1379 naar de buurtschap. In 1546 werd de plaats vermeld als Wieren en Werren, in 1853 als De Weeren en in 1854 Wonser Weren. Die laatste twee werden tot in de 20ste eeuw door elkaar gebruikt.

Voor de plaatsnaam wordt wel eens gedacht dat het het meervoud is van Wons, feitelijk dat duidend op het buitgebied van het dorp. Maar mogelijk wijst het eerder naar het feit dat de buurtschap is ontstaan uit een reeks wieren (terpen) langs de oever van Het Nauw. Dit waren huisterpen. Op die manier zou het het meervoud van wier zijn.