Gauw

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Gauw
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Gauw
Gauw
Situering
Provincie Friesland
Gemeente Súdwest-Fryslân
Coördinaten 53° 3′ NB, 5° 43′ OL
Algemeen
Inwoners (1-7-2011) 373
Detailkaart
Locatie in de voormalige gemeente Wymbritseradeel
Locatie in de voormalige gemeente Wymbritseradeel
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Súdwest-Fryslân

Gauw (Fries: Gau) is een dorp met ruim 370 inwoners in de gemeente Súdwest-Fryslân, provincie Friesland. Tot 2011 lag Gauw in de voormalige gemeente Wymbritseradeel.

Beschrijving[bewerken]

Gauw ligt ongeveer 5 km ten noordoosten van Sneek, in de Lege Geaen; een streek van dorpen ten noorden van het Sneekermeer. De naam is afkomstig uit het oud-Fries. De oude naam Clegawe betekent zoiets als vaart waarlangs het vee vervoerd wordt. Er zijn sporen van bewoning gevonden uit de 3e eeuw. Maar pas in 1256 wordt het dorp voor het eerst genoemd. Vroeger was het voornamelijk een boerendorp. Veel inwoners hebben tegenwoordig hun werk elders, bijvoorbeeld in Sneek.

Gauw heeft een basisschool en een peuterspeelzaal. Ook kent het dorp nog een levendig verenigingsleven, dat zich concentreert in het dorpshuis Us Gebou. Door de ligging dicht bij Sneek is Gauw in trek bij mensen die bij de stad willen wonen, maar toch ook graag de ruimte van het platteland zoeken. Voor de dagelijkse boodschappen is men aangewezen op plaatsen in de omgeving zoals Scharnegoutum of Sneek. Wel heeft het dorp nog een aantal agrarisch gerelateerde bdrijven zoals een fouragehandel annex bloemenzaak en een landbouwmechanisatiebedrijf. En ook een bouwbedrijf en autobedrijf zijn er nog te vinden.

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]