De Wieren (Friesland)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Wieren
Buurtschap in Nederland Vlag van Nederland
De Wieren (Friesland)
De Wieren
Situering
Provincie Vlag Friesland Friesland
Gemeente Vlag Súdwest-Fryslân Súdwest-Fryslân
Coördinaten 53° 4′ NB, 5° 45′ OL
Overig
Postcode 9014
Woonplaats (BAG) Terzool
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Friesland

De Wieren is een buurtschap in de gemeente Súdwest-Fryslân, in de Nederlandse provincie Friesland.

Het ligt ten noordoosten van Sneek, ten oosten van Sijbrandaburen en ten zuidoosten van Terzool, waar het formeel onder valt. De buurtschap bestaat feitelijk uit twee nederzettingen, Groot Wieren (De Grutte Wierren) en Klein Wieren (De Lyts Wierren) maar in de praktijk vormen de twee een gezamenlijke gemeenschap en duiden de bewoners en omwonende het ook als De Wieren.

De twee kernen bestaan uit elk drie boerderijen. Soms wordt in het Nederlands bij de naam Groot Wieren benoemd als algemene naam.

Het gebied waarin het is gelegen wordt ook wel de Groote Wiersterkrite genoemd en ligt tussen de Sijbrandabuurstervaart en de Bangavaart. Soms rekent men ook de landerijen erbij die tussen de Bangavaart en de Wurgevaart liggen. Zo rekent men ook wel het huis tussen die twee vaarten bij de buurtschap, dan zou het ook voor een stukje onder Poppingawier vallen.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

In 1543 werd de plaats vermeld als Groote Wyer, Groote Veren en Groote Weren. Vanaf rond 1700 spreekt men van twee nederzetting, Gr. Wieren en Kl. Wieren. In de 19e eeuw werd het ook wel van Terzoolster Wieren.

Het is ontstaan op twee brede huisterpen, de plaatsnaam verwijst er ook naar, dat het op bewoonde hoogten (Wier(en)->werf) is gelegen.