Kubaard

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kubaard
Kûbaard
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Vlag van Kubaard Wapen van Kubaard
Details Details
Kubaard (Friesland (hoofdbetekenis))
Kubaard
Situering
Provincie Vlag Friesland Friesland
Gemeente Vlag Súdwest-Fryslân Súdwest-Fryslân
Coördinaten 53° 7′ NB, 5° 34′ OL
Algemeen
Inwoners (1-1-2009) 261
Overig
Postcode 8732
Netnummer 0515
Detailkaart
Locatie in de voormalige gemeente Littenseradeel
Locatie in de voormalige gemeente Littenseradeel
Foto's
Kerk van Kubaard
Kerk van Kubaard
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Friesland

Kubaard (officieel, Fries: Kûbaard) is een dorp in de gemeente Súdwest-Fryslân, in de Nederlandse provincie Friesland.

Ligging[bewerken]

Kubaard ligt op ongeveer 2 kilometer ten westen van de plaats Wommels en 1 km van de N359 (Leeuwarden naar Bolsward). Kubaard ligt halverwege de Slachtedijk.

Geschiedenis[bewerken]

Tot de gemeentelijke herindeling van 1984 lag Kubaard in de voormalige gemeente Hennaarderadeel. Daarna kwam het in de gemeente Littenseradeel te liggen. Per 1 januari 2018 splitste de gemeente Littenseradeel zich op en kwam Kubaard in Súdwest-Fryslân te liggen.

In 1893 werd begonnen met het afgraven van de terp Jorum in Kubaard. Op 16 maart 1896 werd de helft van de bovengrond van de terp geveild.

Cultuur[bewerken]

Het dorp heeft een bloeiend verenigingsleven en organiseert een aantal terugkerende activiteiten. Sinds 1987 is er op elke eerste zaterdag van oktober de ‘Hurdrindei’, waarbij 120 à 140 hardlopers verschillende afstanden kunnen afleggen. Ook wordt er sinds de jaren 90 om de twee tot drie jaar een kunstmanifestatie gehouden, waarbij de in het dorp woonachtige professionele en amateurkunstenaars hun ateliers openstellen voor publiek.

Energie[bewerken]

Duurzame energie is een belangrijk thema in het dorp. De in 1993 opgerichte Kubaarder Stichting WIEK staat ieder jaar een kwart van de winst af aan het dorpsbelang. De stichting bezit één Bonus windturbine en participeert voor 25% in twee Vestas windturbines. Deze produceerden in 2008 drie keer het totale stroomverbruik van het dorp. Alle windmolens rond Kubaard produceerden in dat jaar twintig keer het dorpsverbruik. Tevens draaide basisschool De Reinbôge door middel van zonnepanelen voor 70% op groene energie. In 2009 won Stichting WIEK met zijn activiteiten de Fryske Natuer- en Miljeupriis, uitgereikt door de Fryske Nasjonale Partij.

Geboren[bewerken]

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]