Galamadammen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Galamadammen
Buurtschap in Nederland Vlag van Nederland
Galamadammen (Friesland)
Galamadammen
Situering
Provincie Vlag Friesland Friesland
Gemeente Vlag Súdwest-Fryslân Súdwest-Fryslân
Coördinaten 52° 54′ NB, 5° 28′ OL
Overig
Postcode 8723
Woonplaats (BAG) Koudum
Belangrijke verkeersaders N359
Foto's
Blik vanaf de Morra op Galamadammen.
Blik vanaf de Morra op Galamadammen.
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Súdwest-Fryslân

Galamadammen is een buurtschap in de gemeente Súdwest-Fryslân, in de Nederlandse provincie Friesland.

Het ligt ten noordwesten van Hemelum, ten noorden van Kolderwolde en ten zuiden van Koudum, waar het formeel onder valt. Het ligt op het punt waar de meren Morra en Fluessen samenkomen, aan het Johan Frisokanaal.

Galamadammen is bekend vanwege de mogelijkheden voor de zeil- en wandelsport. De buurtschap heeft maar enkele bewoonde huizen/boerderijen maar kent diverse vakantieparken en camping. Met daarbij de verschillende jachthavens.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De naam Galamadammen komt van het geslacht Galama, dat zich al voor het jaar 1100 op deze plaats vestigde. In de Spaanse tijd gaf deze familie grote steun aan het Verbond van Edellieden. In 1517 werd Hartman Galesz Galama grietman van het gebied.

De Galama's kregen in 1628 het recht op tolheffing op het kruispunt van wegen en water (later de N359 en het Johan Frisokanaal geworden). Dit tolrecht werd in 1942 afgekocht. De eigenaren van het hotel-restaurant, een voortvloeisel van de Galama Dammenstate, op deze plaats zijn anno 2012 nakomelingen van het uit Koudum afkomstige geslacht.

De oudste vermelding van de plaats is nog voor de dammen waren aangelegd. In 1517 werd het Gala werd genoemd. In 1664 werd het vermeld als Galama dam, in 1718 als Galama Damme en in 1843 als Galama-dammen.

Sport[bewerken | brontekst bewerken]

De buurtschap heeft naast de gewone zeilsport ook het Skûtsje Galamadammen waarmee men mee doet aan het skûtsjesilen bij IFKS.

Aquaduct[bewerken | brontekst bewerken]

Sinds de 19e eeuw kende het twee bruggen. Op het kruispunt van het kanaal en de N359 werd in 2007 de brug vervangen met het Galamadammen Akwadukt, de bouw ervan begon in december 2005.