Naar inhoud springen

Abbega

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Abbega
Abbegea
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Abbega (Friesland)
Abbega
Situering
Provincie Friesland
Gemeente Súdwest-Fryslân
Coördinaten 53° 1′ NB, 5° 34′ OL
Algemeen
Oppervlakte 5,51[1] km²
- land 5,27[1] km²
- water 0,24[1] km²
Inwoners
(2023-01-01)
230[1]
(42 inw./km²)
Woningvoorraad 99 woningen[1]
Overig
Postcode 8617
Netnummer 0515
Woonplaatscode 2400
Foto's
Dorpsbeeld
Dorpsbeeld
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Súdwest-Fryslân

Abbega (Fries: Abbegea, [’abəɡɪ.ə]?) is een dorp in de gemeente Súdwest-Fryslân, in de Nederlandse provincie Friesland. Abbega ligt ten zuidwesten van Sneek, tussen Blauwhuis en Oosthem aan de Abbegasteropvaart, een zijvaart van Wijmerts.

In 2023 telde het dorp 230 inwoners, waarvan de helft in het buitengebied woont. In het postcodegebied van het Abbega liggen de buurtschappen Abbegaasterketting en Piekezijl.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Abbega is in de middeleeuwen op een terp ontstaan. Het was lange tijd alleen via het water bereikbaar en groeide daardoor nauwelijks. Het bleef zo een compact dorp met een aantal buitenbuurten.

In 1250-1275 heette het dorp Abbahem, de woonplaats (heem/um) van de persoon Abbe. In 1399 werd de plaats aangeduid als Abbaga en in 1505 in het Fries als Abbegae. De betekenis verschoof met de duiding 'ga' naar een dorp.

Tot 2011 lag Abbega in de voormalige gemeente Wymbritseradeel.

Kerk[bewerken | brontekst bewerken]

De Gertrudiskerk

De Gertrudiskerk in Abbega is in de basis een middeleeuwse kerk maar het omhulsel dateert uit 1806. Het was oorspronkelijk een parochiekerk gewijd aan de heilige Gertrudis. Later werd het een protestantse kerk.

Sport en cultuur[bewerken | brontekst bewerken]

Het dorp heeft geen grote sportverenigingen, wel een biljartvereniging. Verder is er in het dorp een dorpshuis, It Lokael en een dorpskrant. Daarnaast is Abbega de thuishaven van It Abbegeaster Skûtsje.

Onderwijs[bewerken | brontekst bewerken]

Het fonds (leen) 'sint geertruiden', waardoor eeuwenlang honderden studenten de mogelijkheid hebben gekregen te studeren, heeft zijn oorsprong in dit dorp.[2]

Het dorp beschikte jarenlang over een eigen basisschool, de CBS Bernegea, die in 2012 vanwege een teruglopend aantal leerlingen net voor het 150-jarig bestaan definitief heeft moeten sluiten. De school was in eerste instantie gefuseerd met de basisschool van Oosthem. Deze fuseerde in 2015 met de school van Folsgare en sinds het schooljaar 2018-2019 is ook deze gesloten en gefuseerd met de school in Nijland.

Bevolkingsontwikkeling[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Abbega van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.