Abbega

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Abbega
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Abbega (Friesland)
Abbega
Situering
Provincie Vlag Friesland Friesland
Gemeente Vlag Súdwest-Fryslân Súdwest-Fryslân
Coördinaten 53° 1′ NB, 5° 34′ OL
Algemeen
Inwoners (BAG, 2019) 250[1]
Overig
Postcode 8617
Netnummer 0515
Woonplaatscode 2400
Foto's
Dorpsbeeld
Dorpsbeeld
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Súdwest-Fryslân

Abbega (Fries: Abbegea) is een dorp in de gemeente Súdwest-Fryslân, in de Nederlandse provincie Friesland.

Het ligt ten zuidwesten van Sneek, tussen Westhem en Oosthem. De dorpskern ligt aan de Abbegasteropvaart van de Wijmerts.

In 2019 telde het dorp 250 inwoners, waarvan de helft in het buitengebied woont. Onder het dorp vallen de buurtschappen Abbegaasterketting, Abbegaasterrige en Piekezijl (deels).

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Abbega is in de middeleeuwen op een terp ontstaan. Het was lang alleen via het water ontsloten en daardoor nauwelijks gegroeid als dorp. Het bleef zo een compact dorp met een aantal buitenbuurten.

Oorspronkelijk duidde de plaatsnaam dat het een woonplaats (heem/um) was van de persoon Abbe. In 1250-1275 zo aangegeven als Abbahem. Later verschoof de duiding naar het feit dat het een dorp was, met de duiding 'ga'. In 1399 werd het dan ook aangehaald als in Abbaga en in het Fries werd het in 1505 aangehaald als Abbegae.

Tot 2011 lag Abbega in de voormalige gemeente Wymbritseradeel.

Kerk[bewerken | brontekst bewerken]

De Gertrudiskerk in Abbega is in basis een middeleeuwse kerk maar de omhulsel dateert van 1806. Het was oorspronkelijk een parochiekerk gewijd aan de heilige Gertrudis. Later werd het protestantse kerk.

Sport en cultuur[bewerken | brontekst bewerken]

Het dorp heeft geen grote sportverenigingen, wel onder meer een biljartvereniging. Verder kent het dorp een eigen dorpshuis, It Lokael en een eigen dorpskrant.

Onderwijs[bewerken | brontekst bewerken]

Het fonds (leen) 'sint geertruiden', waardoor eeuwenlang honderden studenten de mogelijkheid hebben gekregen om te kunnen studeren, heeft zijn oorsprong in dit dorp.[2]

Het dorp beschikte jarenlang over een eigen basisschool, de CBS Bernegea, die in 2012 vanwege een teruglopend aantal leerlingen net voor het 150-jarig bestaan definitief heeft moeten sluiten. Het was in eerste instantie gefuseerd met de basisschool van Oosthem. Deze werd in 2015 gefuseerd met die van Folsgare en sinds het schooljaar 2018-2019 is die ook gesloten en gefuseerd met de school in Nijland.

Bevolkingsontwikkeling[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Abbega van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.