Offingawier

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Offingawier
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Vlag van Offingawier Wapen van Offingawier
Details Details
Offingawier (Friesland)
Offingawier
Situering
Provincie Vlag Friesland Friesland
Gemeente Vlag Súdwest-Fryslân Súdwest-Fryslân
Coördinaten 53° 2′ NB, 5° 42′ OL
Algemeen
Inwoners (2020-01-01) 250[1]
Overig
Postcode 8626
Woonplaatscode 3506
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Súdwest-Fryslân

Offingawier (Fries: Offenwier) is een dorp in de gemeente Súdwest-Fryslân, in de Nederlandse provincie Friesland.

Het ligt ten oosten van de stad Sneek. De bewoning van het dorp ligt voornamelijk aan de Fiifgeawei. Deze is vernoemd naar de Sneker Vijfga, waar het samen met de dorpen Gauw, Goënga, Loënga en Scharnegoutum tot behoorde. Offigawier is een niet al te groot lintdorp in de streek Lege Geaen.

In 2020 telde het dorp 250 inwoners. Toch is het vrij groot qua oppervlakte. Dit komt doordat het dorpsgebied tussen Houkesloot en de Oude Riet en de inham Tsjaerasloot van het Sneekermeer loopt, ten oosten van Goëngamieden en Gauw.

Door het dorpsgebied stromen verder verschillende vaarten, zoals Zijlroede, de Oude Zijlroute en de Kipvaart.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het dorp is oorspronkelijk ontstaan op een terp. Het ontwikkelde zich over de eeuwen heen vanuit twee kleine kernen. Deze twee kernen groeide vanaf de 19e eeuw meer naar elkaar toe en zo ontstond er langszaam een lintdorp. In de tweede helft van de twintigste eeuw ontwikkelde zich er een recreatiedorp en plas aan de kant van het Sneekermeer.

De plaats werd in de 13e eeuw vermeld als Vffenwere, in 1328 als Offinghewere, in 1335 als in Oftingherwier, in 1495 als toe offangeer en in 1505 als Offingawier. Vanaf 1328 duidt de plaatsnaam op een wier/weer, een opgeworpen hoogte voor bewoning, van of bewoond door het geslacht Offinga.

Tot 1984 lag Offingawier in de voormalige gemeente Wymbritseradeel en daarna tot 2011 bij de gemeente Sneek.

Kerk[bewerken | brontekst bewerken]

De Kerk van Offingawier is gebouwd in 1335. De zaalkerk werd in 1882 in eclectische vormen ommetseld. Daarmee is het aan de buitenkant een jongere kerk. Ook de houten geveltoren stamt uit de 19e eeuw.

De kerk was het enige gemeentelijk monument van Offingawier. Inmiddels is het ook het enige rijksmonument in Offingawier.

Toerisme en recreatie[bewerken | brontekst bewerken]

Het dorp heeft bij de inham van de Houkesloot, de Kleine en Grootte Potten geheten, recreatiedorp van diverse campings en vakantieparken. Aan de kant van de Ropsterhorne van het Sneekermeer zit een een jachthaven met het Paviljoen Sneekermeer, een belangrijk toeristisch centrum, en het recreatiegebied De Potten.

Veerdienst[bewerken | brontekst bewerken]

Vanaf de Paviljoenwei in Offingawier vaart via het Prinses Margrietkanaal er een veerdienst naar het Kolmeersland. De veerpont is de pont Kolmeersland.

Sport[bewerken | brontekst bewerken]

Het dorp heeft geen grote sportverenigingen, maar kent wel onder meer de damclub "De eerste zet", opgericht in 1957.

Dorpshuis[bewerken | brontekst bewerken]

Het dorp heeft een eigen dorpshuis, De Wier. Deze zit sinds 1994 in een oude kosterswoning. Deze woning was oorspronkelijk in 1883 gebouwd als een school maar sloot 4 jaar later alweer toen er een nieuwe school werd geopend in Gauw. Het werd daarna een kosterswoning.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Offingawier van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.