Flansum

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Flansum
Buurtschap in Nederland Vlag van Nederland
Flansum (Friesland)
Flansum
Situering
Provincie Friesland
Gemeente Súdwest-Fryslân
Coördinaten 53° 5′ NB, 5° 46′ OL
Overig
Postcode 9012 DC
Woonplaats (BAG) Rauwerd
Foto's
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Friesland

Flansum (Fries: Flânsum) is een buurtschap in de gemeente Súdwest-Fryslân, in de Nederlandse provincie Friesland. Flansum ligt tussen Irnsum en Poppingawier aan de gelijknamige doodlopende weg. Aan het begin van deze weg staat een wit plaatsnaambord. De buurtschap bestaat uit een vijftal boerderijen.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Flansum is ontstaan op een terp in het terpengebied van de Middelzee. In de late middeleeuwen werd een stins en een kapel gebouwd, maar beide zijn op een later tijdstip verdwenen. De terp werd in de 19e eeuw afgegraven.

De eerste vermelding van de plaats voor zover bekend, is in 1466 als Flansem. In 1474 was de spelling Flaersim, in 1539 Flanzem en in de 18e en 19e eeuw Flansum en Flanzum.

Wat de plaatsnaam precies betekent is niet helemaal duidelijk. Er wordt wel gedacht aan een woonplaats (heem/um) van de persoon Flan(d)s. Maar de naam uit 1474 doet vermoeden aan de Friese benaming flear, wat moerassig veen(gebied), hoewel zowel de bodem als de andere spellingen van de plaats hier geen aanleiding toe geven.

Tot 1 januari 1984 behoorde Flansum tot de gemeente Rauwerderhem en daarna tussen 1984 en 2014 bij de gemeente Boornsterhem.