Koufurderrige

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Koufurderrige
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Koufurderrige (Friesland (hoofdbetekenis))
Koufurderrige
Situering
Provincie Vlag Friesland Friesland
Gemeente Vlag Súdwest-Fryslân Súdwest-Fryslân
Coördinaten 52° 57′ NB, 5° 39′ OL
Algemeen
Inwoners (BAG, 2019) 80[1]
Overig
Postcode 8529
Woonplaatscode 2413
Belangrijke verkeersaders N354
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Súdwest-Fryslân

Koufurderrige (Fries: Kûfurderrige of Koufurderrige) is een dorp in de gemeente Súdwest-Fryslân, in de Nederlandse provincie Friesland.

Het ligt ten oosten van Smallebrugge, ten zuiden van Hommerts, ten noordoosten van Woudsend en ten westen van het Koevordermeer. De bewoning van de plaats ligt voornamelijk aan de hoofdweg die onderdeel is van de N354.

Door het dorpsgebied stromen diverse wateren. De grootste daarvan naast het Koevordermeer is de Wellesloot, verder kent het onder meer De Binge, de Boomsloot, De Fokkegracht en op het noordelijke einde van het dorpsgebied stroomt de Jeltesloot. In die laatste ligt er een aquaduct, de Jeltesloot Aquaduct.

Het gehucht annex dorp Smallebrugge is over land alleen te bereiken via Koufurderrige, via een smal pad met een wildrooster. In 2019 telde Koufurderrige 80 inwoners.

Geschiedenis[bewerken]

Het dorp is als een streek ontstaan. De streek duidde het westelijke gebied langs het Koevordermeer ten oosten van Smallebrugge. Het was een onbewoonde streek. Alleen aan de rand van het meer was er een bewoonde plek, die Sand Buiren en later Zandburen werd genoemd. Het gebied waarin dat lag, het noordelijke deel behoorde bij Langweer, het middelste en grootste deel bij Dijken en het zuidelijke puntje bij Teroele. In dat laatste deel lag oorspronkelijk een vogelkooi.

De streek raakte echt bewoond nadat in 1843 de rijksstraatweg werd aangelegd en de hooilanden in 1873 werden ingedijkt en bemalen door twee watermolens. Er ontstond langs bewoning langs de rijksstraatweg. Grootdeel van de huizen en boerderijen aan de weg kwamen er tussen 1870 en 1890. De meeste werden aan de oostkant van de weg gebouwd.

De plaatsnaam verwijst het water (Koufurde) waarbij het is ontstaan en de rij (rige) van huizen en boerderijen langs de rijksstraatweg. Op 9 februari 1951 verkreeg het officieel de dorpsstatus en daarmee een zelfstandige plaats. Tot 1984 behoorde het dorp nog wel tot de gemeente Doniawerstal en daarna tot 2011 tot de voormalige gemeente Wymbritseradeel.

Rijksmonumenten[bewerken]

Twee boerderijen uit 1875 zijn aangewezen als rijksmonumenten. Het zijn enige twee rijksmonumenten van Koufurderrige.

Straatnaam[bewerken]

Een opvallende feit is dat het dorp feitelijk gezien geen straatnaam heeft, de huizen hebben adressering Nummer en dan het eigenlijk huisnummer. Op kaarten wordt vaak de dorpsnaam aangegeven als straatnaam.