Teroele

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Teroele
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Teroele (Friesland)
Teroele
Situering
Provincie Vlag Friesland Friesland
Gemeente Vlag De Friese Meren De Friese Meren
Coördinaten 52° 56′ NB, 5° 42′ OL
Algemeen
Inwoners
(2021-01-01)
25[1]
Overig
Postcode 8524
Netnummer 0513
Woonplaatscode 2511
Detailkaart
Kaart van Teroele
Locatie in de voormalige gemeente Scharsterland
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Friesland

Teroele is een dorp in de gemeente De Friese Meren in de Nederlandse provincie Friesland.

Het ligt ten zuidwesten van Joure aan de oostkant van het Koevordermeer en de noordkant van het Idskenhuistermeer, tussen Dijken en Idskenhuizen. In 2021 telde het dorp 25 inwoners. Vanwege dit lage aantal en het feit dat het geen echte kern heeft wordt het ook wel een buurtschap genoemd.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Klokkenstoel van Teroele

Hoe oud de plaats precies is is onduidelijk. De plaats is waarschijnlijk meerdere keren opgeschoven. In 1440 is er sprake Elagast, dat niet ver van de verdwenen plaats Wollegast, dat ongeveer bij Spannenburg heeft gelegen. Een andere naam die voorkomt is Ter Welle. Dit was mogelijk een veel ouder bewoonde plek aan de rivier De Welle, wat later het kanaal De Welle en Wellesloot werd voordat het Koevordermeer een echt meer werd en men verhuisde naar een andere plek, mogelijk die van Elegast.

De plaats op de huidige plek werd in 1482 vermeld als Olis, in 1504 als Vle en in 1505 als Ter Oele. Ool of oel duidt op land aan water of laaggelegen land dat vochtig is. In het verleden werd gedacht dat Teroele ook wel verbastering zou van Ter Welle als wel afgeleid van een persoonsnaam of geslachtsnaam. Echter gaat men er later vanuit dat aan Teroele de geslachtsnaam Troelstra (vgl. Pieter Jelles Troelstra) is ontleend.

Teroele was eeuwen lang een echt vaartdorp. De bewoning van de buurtschap ligt ook voornamelijk aan de kant van het meer. De woningen konden via het water worden bereikt. Het meer was echter ook niet al te diep waardoor stukken op bepaalde tijden bijna droog viel. Zo kon men ook er af en toe vee oplaten.

In Teroele staat een van de klokkenstoelen in Friesland. Deze is rond 1600 gebouwd. Teroele had ook een kerk maar deze was rond 1700 al vervallen en in 1723 werden het restant daarvan afgebroken toen de klokkenstoel een nieuwe constructie kreeg. De constructie werd in 1974 nog een keer vervangen.

Tot de gemeentelijke herindeling van 1 januari 1984 maakte Teroele deel uit van de per die datum opgeheven gemeente Doniawerstal. Tot 1 januari 2014 behoorde Teroele tot de gemeente Skarsterlân.

Toerisme[bewerken | brontekst bewerken]

Het dorp kent door de ligging aan het Koevordermeer en het Grote Idskenhuistermeer wel enige toerisme, het dorp heeft een eigen haven met een camping.

Windmotor[bewerken | brontekst bewerken]

Bij het dorp staat een van de windmotoren in Friesland. Deze windmotor verkeerde in 2020 in slechte staat.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Teroele van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.