Oudehaske

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Oudehaske
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Vlag van Oudehaske Wapen van Oudehaske
Details Details
Oudehaske (Friesland (hoofdbetekenis))
Oudehaske
Situering
Provincie Vlag Friesland Friesland
Gemeente Vlag De Friese Meren De Friese Meren
Coördinaten 52° 57′ NB, 5° 52′ OL
Algemeen
Inwoners (1 jan 2004) 1940
Overig
Postcode 8465
Netnummer 0513
Belangrijke verkeersaders A7
Detailkaart
Locatie in de voormalige gemeente Skarsterlân
Locatie in de voormalige gemeente Skarsterlân
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Friesland

Oudehaske (Fries: Aldehaske) is een dorp dat rond de kruising Jousterweg - Badweg ligt, in de gemeente De Friese Meren in de Nederlandse provincie Friesland. Tot 1 januari 2014 behoorde Oudehaske tot de gemeente Skarsterlân. Oudehaske telt rond 2000 inwoners, en was destijds qua grootte het derde dorp van de oude gemeente Skarsterlân.

Geschiedenis[bewerken]

Het dorp, dat tot het ontstaan van Nijehaske gewoon Haske heette, is het oudste van de voormalige grietenij en gemeente Haskerland. Het moet al in de 13e eeuw hebben bestaan en kreeg rond 1300 een eigen kapel. Door de veenafgraving in het gebied, die al in de 16e eeuw gaande was, kon het dorp zich ontwikkelen. In de tweede helft van de 18e eeuw kwamen zogenaamde Gietersen naar het gebied en nam het aantal inwoners toe. Deze groep mensen uit de Kop van Overijssel bracht een nieuwe verveningsmethode naar Friesland, die grote waterplassen tot gevolg had. Het natuurgebied Nannewijd (Fries: Nannewiid), dat ten zuidwesten van Oudehaske ligt, is hierdoor ontstaan.

Afbeeldingen[bewerken]

Openbaar vervoer[bewerken]

Bekende personen[bewerken]

Voormalig schaatscoach en -commentator Henk Gemser is woonachtig in Oudehaske. Ook oud sc-Heerenveen trainer Trond Sollied was een tijdlang woonachtig in Oudehaske.

Zie ook[bewerken]