Trond Sollied

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Trond Sollied
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Persoonlijke informatie
Volledige naam Trond Johan Sollied
Geboortedatum 29 april 1959
Geboorteplaats Mo i Rana, Vlag van Noorwegen Noorwegen
Positie Verdedigende middenvelder 1
Centrale verdediger 2
Jeugd
1976–1981 Vlag van Noorwegen Mo IL
Senioren
Seizoen Club W (G)
1982–1984
1985–1992
1992–1993
Vlag van Noorwegen Vålerenga IF
Vlag van Noorwegen Rosenborg BK
Vlag van Noorwegen FK Bodø-Glimt
63(9)
133(12)
66(1)
Interlands
1985–1987 Vlag van Noorwegen Noorwegen 15(1)
Getrainde teams
1992–1996
1996–1998
1999–2000
2000–2005
2005–2006
2007–2008
2008–2009
2010
2011
2011–2012
2013
2018–2019
Vlag van Noorwegen FK Bodø-Glimt
Vlag van Noorwegen Rosenborg BK
Vlag van België KAA Gent
Vlag van België Club Brugge
Vlag van Griekenland Olympiakos Piraeus
Vlag van België KAA Gent
Vlag van Nederland SC Heerenveen
Vlag van Qatar Al-Ahli SC
Vlag van België Lierse SK
Vlag van België KAA Gent
Vlag van Turkije Elazigspor
Vlag van BelgiëKSC Lokeren
Portaal  Portaalicoon   Voetbal

Trond Johan Sollied [uitspraak: 'trɔnt 'sɔljɛt]? (Mo i Rana, 29 april 1959) is een voormalig Noors voetbaltrainer en voetballer, die als trainer succes oogstte in België. Sollied was een verdedigende middenvelder, maar kon ook centraal in de verdediging spelen.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Tijdens zijn spelerscarrière voetbalde Sollied als verdediger voor de Noorse clubs Mo IL, Vålerenga IF, Rosenborg BK en Bodø/Glimt. Hij speelde ook vijftien keer voor de Noorse nationale ploeg, waarin hij één keer scoorde. Onder leiding van bondscoach Tor Røste Fossen maakte hij zijn debuut op 22 mei 1985 in de vriendschappelijke wedstrijd in en tegen Zweden (1-0), net als zijn clubgenoot en aanvaller Gøran Sørloth (Rosenborg BK).

Sollied begon zijn trainerscarrière in 1992 als speler-trainer bij Bodø/Glimt. De ploeg werd kampioen in de 1. divisjon, de Noorse tweede klasse. Het jaar erop eindigde Bodø/Glimt meteen als tweede in de Tippeligaen en won het de Noorse beker. Eind 1993 stopte Sollied met voetballen en werd hij fulltime coach. Na een meningsverschil met de spelers en het bestuur werd hij in 1996 ontslagen. In 1997 werd hij bij Rosenborg BK assistent-trainer van Nils Arne Eggen. Een jaar later werd hij hoofdtrainer toen Eggen een jaar pauze nam. Beide seizoenen werd Rosenborg landskampioen.

Per december 1998 kwam Sollied in België terecht als trainer van KAA Gent. Een knap seizoen leverde hem een overstap naar Club Brugge op. De manier waarop die transfer verliep liet een wrange nasmaak achter bij de Gentenaren.

Met Brugge werd hij twee keer landskampioen, won hij twee keer de beker en twee keer de Supercup. Hij werd er bekend als een coach die altijd ijzig kalm met een notitieboekje op de bank zat en vaak uitpakte met oneliners. Een van zijn grootste successen met Club Brugge was de 1-0-overwinning in de Champions League op het veld van AC Milan op 22 oktober 2003. In de zomer van 2005 kwam na vijf jaar abrupt een einde aan zijn samenwerking met Club Brugge. Terwijl Sollied op vakantie was in Griekenland, lekte er in de Belgische pers een videoboodschap uit waarop hij aankondigde dat hij trainer zou worden bij Olympiakos Piraeus. Sollied zei dat de video eigenlijk pas mocht vertoond worden nadat hij voor de Griekse club getekend had, maar het bestuur van Club Brugge interpreteerde de videoboodschap alsof hij ontslag nam.

Sollied werd uiteindelijk toch de nieuwe trainer van Olympiakos. In zijn eerste seizoen werd hij landskampioen en won hij de beker, maar in de Champions League liep het mis: Olympiakos eindigde laatste in zijn poule en overwinterde dus niet. Na de eerste helft van zijn tweede seizoen als trainer van de Grieken stond Olympiakos weer ruim op kop in het klassement, maar in de Champions League ging het opnieuw fout, met alweer de laatste plaats in de poule tot gevolg. Reden genoeg voor Olympiakos om hem te ontslaan.

Op 13 juni 2007 werd bekendgemaakt dat hij terugkeerde naar KAA Gent. Hij nam zijn assistent-trainers van bij Olympiakos, Chris Van Puyvelde en Čedomir Janevski, mee. In de competitie eindigde Gent op een eerder teleurstellende zesde plaats. Toch kwalificeerde Gent zich voor Europees voetbal door de bekerfinale te bereiken, die evenwel nipt met 3-2 werd verloren van RSC Anderlecht.

Vanaf het seizoen 2008/09 werd Sollied trainer van de Nederlandse eredivisieclub sc Heerenveen. Van Puyvelde werd opnieuw zijn assistent. De seizoensstart was voortvarend. Zo plaatste hij zich met Heerenveen voor de groepsfase van de UEFA Cup. De resultaten waren echter niet van lange duur. Na een aantal slechte resultaten, zowel in de competitie als in de UEFA Cup, kwam de baan van Sollied onder druk te staan. Toen Heerenveen op 22 november 2008 met 0-6 verloor van FC Twente[1], kwamen er steeds meer geruchten dat de trainer ontslagen zou worden[2].

Sollied won op 17 mei 2009 zijn negende prijs als trainer (4x landskampioen en 5x bekerwinnaar) en zijn eerste met sc Heerenveen door met 2-2 gelijk te spelen en na strafschoppen (5-4) te winnen van FC Twente in de bekerfinale in de Rotterdamse Kuip. Op 31 augustus 2009 besloten Sollied en sc Heerenveen het contract te beëindigen. Sollied werd tijdelijk opgevolgd door Jan de Jonge. In de zomer van 2010 ging Sollied aan de slag bij het Saoedische Al-Ahli, eind augustus werd hij er echter al de laan uitgestuurd, naar eigen zeggen omdat hij niet meeging in de bemoeienissen van de prins bij het opstellen van de basiself.

Op 3 januari 2011 tekende Sollied een contract bij de Belgische eersteklasser SK Lierse. Op dat ogenblik stond Lierse op de voorlaatste plaats in het klassement. Het lukte Sollied nog om Lierse in eerste klasse te behouden, het eindigde de reguliere competitie op de 14de plaats, met 1 puntje meer dan de 15de in de stand, KAS Eupen.

Op 1 juni geraakte bekend dat Sollied zijn contract bij Lierse niet verlengde. Twee dagen later werd bekend dat hij een contract getekend had bij KAA Gent, en daar voor de derde maal in zijn loopbaan aan de slag gaat. Op 23 oktober 2012 werd hij ontslagen bij KAA Gent.

In juni 2013 tekende Sollied een contract bij de Turkse ploeg Elazığspor[3]. Na 9 speeldagen stond het team op de 16de plaats. Na 5 verliezend matchen op rij werd hij reeds ontslagen na 4 maanden.[4]

Op 29 oktober 2018 tekende Sollied een contract tot het einde van het seizoen (met bijkomende optie voor één jaar) bij KSC Lokeren.[5] Hij volgt Peter Maes op die door een teleurstellende seizoensstart de laan werd uitgestuurd. Op 20 januari 2019 werd Trond Sollied ontslagen omdat hij ook het tij niet kon keren, zijn opvolger was Glen De Boeck.[6]

Speelwijze[bewerken | brontekst bewerken]

De beruchte "4-3-3 punt naar achteren" van Trond Sollied als trainer van Club Brugge ; in geval van balverlies stond het team in "3-4-2-1" met een belangrijke taak voor de spelverdeler die dan ook als balrecuperator optrad. Bij Club Brugge was dat vrijwel steeds Timmy Simons, die ooit door Sollied de belangrijkste schakel in zijn systeem werd genoemd. [7]

Sollied is een aanhanger van een aanvallende 4-3-3-opstelling, met driehoek op het middenveld naar achteren dat gebaseerd is op Italiaanse voetbalfilosofie die stamt uit de jaren 1930. Hij prefereert een team met vier zoneverdedigers, een omgekeerde driehoek op het middenveld bestaande uit één verdedigende middenvelder en twee offensieve middenvelders (mezzala's) en een aanval bestaande uit twee buitenspelers (trequartista's) en één centrumspits die om elkaar heen wervelen. Met dit systeem behaalde Sollied verschillende nationale landstitels en bekers.

Voornamelijk bij Club Brugge tussen 2000 en 2005 spreidde Sollied flexibiliteit als coach tentoon. Zijn aanpak vergt fysiek veel van zijn spelers en het loopwerk mag daarom niet onderschat worden. Zijn twee meer offensieve middenvelders acteren als halve buitenspelers, zoeken erg vaak de ruimte op de flanken op. Waar die bepaalde spelers in het Italiaans mezzale worden genoemd, wordt in het Engels ernaar verwezen met inside forward. In het Nederlands spreekt men algauw simpelweg van een 'nummer 8'. Sollied gebruikte, tenminste wat betreft het takenpakket dat hij ze gaf, feitelijk twee zulkse spelers: meestal Nastja Čeh en Gaëtan Englebert, maar voor de komst van Čeh was dat nog Sven Vermant die een jaar na de komst van Sollied naar Duitsland vertrok. Čeh genoot creatieve vrijheid, Englebert was de werkmier en was daarnaast offensief betrokken.

Sollieds vleugelverdedigers acteren als rechtshalf en linkshalf, dus flankmiddenvelders ; zij hebben eveneens een zeer offensieve stijl en zijn geregeld in de voorste linies te vinden om de bal voor te zetten of zelfs om zelf de actie te maken dan wel af te ronden. Er is bovendien geen sprake van een echte spelmaker of nummer tien. In de combinatie wordt de bal snel van speler naar speler rond gespeeld, en doorgaans verticaal. In geval van balverlies stond het team dan haast automatisch in een 3-4-2-1 wegens het hoog spel dat werd opgevoerd door de vleugelverdedigers (meestal Olivier De Cock en Peter Van der Heyden). De verdedigende middenvelder ('speler die de lijnen uitzet', regista of regisseur in het Italiaans of [ball-playing] center half in veld rechtsboven) kwam daarom niet ver over de middellijn om de mandekkers steun te bieden bij een mogelijk snelle tegenaanval. Sollieds regista was schier te allen tijde Timmy Simons.

Sollied verkoos dikwijls met een driemansdefensie te spelen. Veelal betrof het een aanvallende 3-4-2-1 opstelling — een specifieke variant van een 3-4-3 — en in veel mindere mate een 3-5-2. In het seizoen 2000–2001 ving Sollied de titelstrijd met het despotisch door de Belgische competitie walsend Anderlecht van Aimé Anthuenis aan in een 3-4-2-1 en (denkbeeldig) een reguliere 4-3-3 punt naar voren. Hij deed dat meer bepaald nadat vroeg in de terugronde liefst negen keer gelijkgespeeld werd (periode januari–maart 2001). Bovendien miste Sollied met aanvoerder Gert Verheyen (rechtsbuiten) een bepalende, dragende speler uit zijn typeploeg. Verheyen viel geblesseerd uit (een aanslepend probleem met de buikspieren) en keerde pas terug op de 32e speeldag thuis tegen Anderlecht (0–1 verlies, mei 2001). Anderlecht profiteerde optimaal van de voorjaarsdip bij blauw-zwart en won uiteindelijk de titel.

Sollied plaatste zijn spelers ook (zeldzaam) in een wel zeer aanvallende variant van een 4-4-2, anders dan gebruikelijk bij een standaard vlakke 4-4-2 opstelling. Die opstelling is vergelijkbaar met de 3-1-4-2 uit het hedendaagse voetbal, waarbij snel en complexloos gespeeld dient te worden. In deze formatie heeft de regista een vrije rol en zes spelers zijn offensief ingesteld. De vleugelverdedigers staan hoog en er is sprake van drie pure centrale verdedigers en er is geen sprake meer van twee buitenspelers doch wel van twee diepe spitsen. Op deze wijze speelde Club Brugge op 15 mei 2005 onder hoogspanning gelijk tegen Anderlecht (2–2). Sollied ging all-in en de dertiende landstitel in de clubhistorie werd binnengehaald.

Sollied moet dat "Anderlecht-plan" reeds allang in zijn hoofd hebben gehad. Terwijl de titelstrijd met Anderlecht volop woedde, liet Sollied namelijk (allicht) de belangrijkste speler in zijn systeem, verdedigende middenvelder Timmy Simons, een week thuis omdat hij twee gele kaarten achter zijn naam had staan en hij dus flirtte met schorsing (ondanks het feit dat Club Brugge de titel kon behalen in een uitwedstrijd tegen RAEC Mons op de tweeëndertigste speeldag). Daarbovenop kampte Simons met een lichte blessure na de 0–1 gewonnen uitwedstrijd tegen Excelsior Moeskroen op speeldag 31 en Sollied wilde ook dat (fysiek) risico niet nemen. Timmy Simons speelde in de titelwedstrijd tegen Anderlecht als stofzuiger voor de driemansverdediging Birger MaertensPhilippe ClementDavid Rozehnal uit (libero), waarbij Philippe Clement zijn rol als voorstopper vervulde en Birger Maertens over rechts en David Rozehnal over links in balbezit konden inschuiven.

Een ander goed voorbeeld is een uitwedstrijd tegen KAA Gent op speeldag 18 van het seizoen 2000–2001 (inhaalwedstrijd in februari 2001). Tjörven De Brul speelde als ouderwetse 'stopper' met als mandekkers Milan Lešnjak en Hervé Nzelo-Lembi en met Simons voor zich uit als libero. Club won in die 4-4-2 met 'stopper' met 0–2. Op internationaal niveau is het bekendste voorbeeld een thuiswedstrijd tegen FC Barcelona in de groepsfase van de UEFA Champions League, in die zin dat stopper Clement en libero Simons beide op de Argentijn Juan Román Riquelme speelden en Lešnjak en Maertens de zone van twee aanvallers, de Spanjaard Dani en de Braziliaan Geovanni die als trequartista's (of naar binnen komende buitenspelers) acteerden, afdekten. Club verloor door een afstandsschot van Riquelme (op het uur) toch de wedstrijd. De trainer van Barça was de Nederlander Louis van Gaal, die met name een 3-4-3 in een ruit verkoos, alhoewel hij die in Brugge vlak neerzette (eerder een 3-4-2-1) en bovendien niet met zijn sterkste elftal aantrad (omdat Barça reeds geplaatst was voor de volgende ronde). Sollied paste destijds in Barcelona zijn aanvallende 4-3-3 toe, maar men werd zowel over de flanken als door het centrum onder de voet gelopen. Club Brugge verloor met 3–2 (en stond daarbij lang 3–1 achter). Die fout wilde Sollied niet meer maken en het verging het team veel beter in eigen huis.[8]

Spelend in de 3-4-2-1 opstelling voerde Sollied dan weer altijd één wijziging door aan zijn in België geroemde omgekeerde 4-3-3. Hij plaatste een centrale middenvelder bij zijn reeds bestaande driemansmiddenveld, maar liet dat middenveld hierbij wel anders spelen. Wel vaker gebruikte hij dan de veel defensievere Philippe Clement die weliswaar vermocht te infiltreren en soms een doelpunt wist te scoren. Het leek evenwel steeds op een tactische zet om meer controle te krijgen over het middenveld tegen een aanvallend elftal, maar ook teams loerend op de counter. De buitenspelers (menigmaal de Peruviaan Andrés Mendoza en Gert Verheyen en na het vertrek van de eerste veelal de Kroaat Boško Balaban) komen veel meer 'in de bal', spelen weg van de flanken en maken loopacties door het centrum; ruimtes rondom het zestienmetergebied waar de mezzale thans minder prominent aanwezig zullen zijn daar het middenveld veel meer van de controle uit gaat.

Sollied gaf zijn vleugelverdedigers alle offensieve vrijheid die ze wensten, waarbij de verdedigende middenvelder (regista) nagenoeg in de verdediging geposteerd staat om als zodanig het offensieve spel van de vleugelverdedigers defensief op te vangen. Deze diep inzakkende speler is de verdedigende middenvelder uit de omgekeerde 4-3-3 die hij standaard toepaste. Hij dicht de gaten die de offensieve vleugelverdedigers laten en fungeert zodoende als een 'veegborstel' (libero) tussen de twee mandekkers (zoneverdedigers), hen rugdekking verschaffend. De buitenspelers (trequartista's) lijken bijwijlen toe als schaduwspitsen en zwerven rond elkaar en de 'nummer negen' (centrumspits) heen.[9]

Spelersloopbaan[bewerken | brontekst bewerken]

Periode Club Prestaties
1976-1981 Mo IL
1981-1984 Vålerenga IF landskampioen in 1983, 1984
1984-1991 Rosenborg BK landskampioen in 1985, 1988, 1990
bekerwinnaar in 1988, 1990
1992-1994 Bodø/Glimt bekerwinnaar in 1993
1985-1987 Noors voetbalelftal 15 interlands, 1 doelpunt

Trainersloopbaan[bewerken | brontekst bewerken]

N.B. Resultaten als hoofdtrainer.
Periode Club Prestaties
1992 - 1996 Bodø/Glimt kampioen 1. divisjon in 1992
bekerwinnaar in 1993
1996 - 1998 Rosenborg BK landskampioen in 1998
dec 1998 - mei 2000 KAA Gent
jun 2000 - jun 2005 Club Brugge landskampioen in 2003, 2005
bekerwinnaar in 2002, 2004
jul 2005 - dec 2006 Olympiakos Piraeus landskampioen in 2006
bekerwinnaar in 2006
jun 2007 - jul 2008 KAA Gent bekerfinalist in 2008
jul 2008 - aug 2009 sc Heerenveen bekerwinnaar in 2009
jul 2010 - aug 2010 Al-Ahli SC
jan 2011 - jun 2011 Lierse SK
jun 2011 - okt 2012 KAA Gent
jun 2013 - okt 2013 Elazigspor
okt 2018 - jan 2019 KSC Lokeren

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Voorganger:
René Verheyen
Trainer van Club Brugge
2000-2005
Opvolger:
Jan Ceulemans
Voorganger:
Eric Van Meir
Trainer van Lierse SK
2010
Opvolger:
Chris Janssens
Voorganger:
Gertjan Verbeek
Trainer van sc Heerenveen
2008-31/08/2009
Opvolger:
Jan de Jonge
Voorganger:
Sef Vergoossen
2002
Belgisch voetbaltrainer van het jaar
Trond Sollied
2003
Opvolger:
Hugo Broos
2004
Voorganger:
Hugo Broos
2004
Belgisch voetbaltrainer van het jaar
Trond Sollied
2005
Opvolger:
Francky Dury
2006