sc Heerenveen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Zie het artikel Voor het vrouwenelftal, zie sc Heerenveen (vrouwenvoetbal).
sc Heerenveen
Abe Lenstra Stadion
Abe Lenstra Stadion
Naam Sportclub Heerenveen
Bijnaam Fean
De Superfriezen
Opgericht 20 juli 1920
Plaats Heerenveen
Stadion Abe Lenstra Stadion
Capaciteit 26.100[1]
Complex Sportpark Skoatterwâld
Voorzitter Luuc Eisenga
Technisch directeur Gerry Hamstra
Trainer Jurgen Streppel
(Hoofd)sponsor GroenLeven[2]
Begroting € 19,7 miljoen[3]
Competitie Eredivisie
Prijzen KNVB-Beker.png KNVB Beker 2009
Website sc.heerenveen.nl  
Teamkleuren Teamkleuren Teamkleuren
Teamkleuren
Teamkleuren
Thuiskleuren
Teamkleuren Teamkleuren Teamkleuren
Teamkleuren
Teamkleuren
Uitkleuren
Icoontje huidige resultaten 2016/17
Portaal  Portaalicoon   Voetbal

Sportclub Heerenveen is een Nederlandse profvoetbalclub uit Heerenveen, die uitkomt in de Eredivisie van zowel de heren- als vrouwencompetitie.

De thuisbasis van sc Heerenveen is het Abe Lenstra Stadion, vernoemd naar de legendarische oud-voetballer Abe Lenstra die in 1985 overleed. Er kunnen momenteel 26.100 toeschouwers plaatsnemen in het stadion. Dit betekent in theorie dat bijna alle inwoners van de plaats Heerenveen (29.750 inwoners) als toeschouwer in het stadion plaats kunnen nemen.

Er zijn plannen om het Abe Lenstra Stadion weer uit te breiden met de tribunes tot aan het veld, zoals men vaak ziet in Engeland. Ook is in seizoen 2008/09 de zuidwesthoek van het stadion verbouwd, waarbij er een nieuwe businessruimte werd toegevoegd. De mindervalidentribune in vak 30 verviel en er werd ruimte gecreëerd in de gracht. Rolstoelgebruikers zien de wedstrijden nu op ooghoogte, een situatie zoals die in het oude Abe Lenstra stadion ook van toepassing was.

Geschiedenis[bewerken]

In 1902 werd in Heerenveen gevoetbald door de club Victorie. Er ontstonden verschillende elftallen en verenigingen die tegen andere steden en dorpen uitkwamen. Door samengaan van Victorie en de Heerenveense vereniging Achilles ontstond in 1908 de club V.A.C. Deze club ging in 1918 ter ziele wegens de mobilisatie, echter was het een kwestie van tijd dat de club opnieuw werd opgericht onder een andere naam.[4]

Oprichting[bewerken]

De club sc Heerenveen ontstond op 20 juli 1920 onder de naam Athleta; in het seizoen 1921/22 werd de naam gewijzigd in Spartaan. Toen de club circa een jaar later toetrad tot de competitie van de Nederlandse Voetbal Bond, kreeg ze de naam VV Heerenveen, omdat er al andere clubs waren, die onder de naam (De) Spartaan speelden. Na splitsing in afdelingen voor amateur- en betaald voetbal veranderde de naam van de club op 1 juni 1977 in sc Heerenveen.

Pre-betaald voetbal[bewerken]

In het seizoen 1922/23 promoveerde Heerenveen naar de 3e klasse. Een seizoen later promoveerde Heerenveen naar de 2e klasse. In het seizoen 1927/28 haalde de club maar één punt. Dankzij grote ellende bij de KNVB degradeerde de club niet. In het jaar 1928 kreeg de club een nieuw stadion, waar tot 1933 werd gespeeld. Vanaf het seizoen 1931/32 eindigde Heerenveen ieder jaar als tweede in de tweede klasse A. In het seizoen 1935/36 lukte het Heerenveen het kampioenschap van de tweede klasse A daadwerkelijk te veroveren. Het kwam echter niet tot promotie, Achilles uit Assen , de nummer laatst van de eerste klasse noord bleef Heerenveen voor in de promotie/degradatiecompetitie.

In het seizoen 1936/37 werd wederom het kampioenschap in de tweede klasse A gevierd. De nacompetitie om promotie/degradatie met Friesland en WVV verliep succesvol en zo belandde de club in de 1e klasse. Mede dankzij Abe Lenstra werd Heerenveen elk jaar van 1941 tot 1951 Noordelijk kampioen (met uitzondering van 1944/'45, toen geen competitie plaatsvond in verband met de oorlog).

Eerste jaren betaald voetbal (1954-1970)[bewerken]

Toen in 1954 betaald voetbal zijn intrede deed, brak er voor de club een nieuw tijdperk aan. Er ontstonden in de club discussies over betaald voetbal. Hierop besloot Abe Lenstra te vertrekken naar Sportclub Enschede. Sc Heerenveen kwam in de tweede divisie (afdeling B) terecht. In het seizoen 1959/60 werd de club derde en promoveerde naar de eerste divisie (afdeling B), mede dankzij de veel scorende sterspits Kevin van Galen Last. Twee jaar later degradeerde het team echter weer, nu naar afdeling A (omdat het aantal teams in de Eerste Divisie teruggebracht werd van 30 naar 20). Toen de club in 1967 financieel in de problemen zat bood de plaatselijke bevolking hulp met Aktie '67. In 1970 werd sc Heerenveen kampioen van de Tweede Divisie en promoveerde.

Eerste divisie (1970-1993)[bewerken]

Sc Heerenveen speelde tussen 1970 en 1993 22 seizoenen in deze tweede klasse in het betaald voetbal, met één jaar onderbreking. In 1989/90 promoveerde de club onder leiding van Fritz Korbach via de nacompetitie, waaraan het mocht deelnemen als periodekampioen. In de reguliere competitie was de club als 16e in de Eerste divisie geëindigd. Het lukte de club in het seizoen 1990/91 net niet om zich te handhaven op het hoogste niveau. Ten opzichte van SVV uit Schiedam kwam de ploeg van Korbach maar één doelpunt tekort.

Onder Foppe de Haan promoveerde de club in 1992/93 wederom via de nacompetitie naar de Eredivisie.

Eredivisie (1993-heden)[bewerken]

Sc Heerenveen speelt in het seizoen 2016/17 voor het vierentwintigste opeenvolgende seizoen in de eredivisie, met als beste resultaat de tweede plaats in het seizoen 1999/00.

De basis hiervoor was een succesvol aan- en verkoopbeleid van met name Scandinavische en Nederlandse niet-randstedelijke spelers, waardoor een goede naam is opgebouwd. De club staat er nu bekend om het financieel goed voor elkaar te hebben. Een belangrijke rol hierin speelde Riemer van der Velde, die van 1983 tot 2006 voorzitter was. Veel jonge talenten en hun adviseurs zien sportclub Heerenveen als een ideale opstap naar grotere clubs. De Friezen wisten dankzij een uitgekiend scoutingbeleid grote talenten Jon Dahl Tomasson, Igor Kornejev, Ruud van Nistelrooij, Marcus Allbäck naar sc Heerenveen te lokken.

Ook na de eeuwwisseling weet de club nog steeds talenten aan te trekken, zoals Daniel Jensen, Mika Väyrynen, Michael Bradley, Klaas-Jan Huntelaar, Georgios Samaras, Afonso Alves, Danijel Pranjić, Miralem Sulejmani, Luciano Narsingh, Daryl Janmaat en Filip Đuričić die nadien allemaal ergens anders zijn gaan spelen.

In 1998 speelde Heerenveen voor het eerst echt Europees voetbal in de Europacup II, door FC Twente in een beslissingsduel in Zwolle met 3-1 te verslaan. Deze wedstrijd met twee verliezende halve finalisten was uniek in de Nederlandse voetbalgeschiedenis. De wedstrijd was noodzakelijk, aangezien beide finalisten in de beker, AFC Ajax en PSV, zich reeds geplaatst hadden voor de Champions League.

In 2000 kwalificeerde sc Heerenveen zich via de tweede plaats in de competitie voor de UEFA Champions League. In 2003 slaagde sc Heerenveen er niet in zich te plaatsen voor de UEFA Cup via de Intertoto-finale tegen Villarreal. De Spaanse club won met 1-2 in Friesland en hield sc Heerenveen van scoren af in het El Madrigal waar de eindstand op 0-0 bleef steken.

Op 22 juli 2003, tijdens een persconferentie voorafgaand aan het nieuwe seizoen, kondigde Foppe de Haan zijn afscheid aan na afloop van het seizoen 2003/04. De Haan was sinds 1 juli 1985 in dienst en daarmee de langstzittende trainer in het Nederlandse betaalde voetbal. De Haan werd opgevolgd door zijn voormalige assistent-trainer Gertjan Verbeek.

Onder Gertjan Verbeek werd in het eerste seizoen ook UEFA Cup-voetbal behaald, evenals de jaren daaropvolgend. Toch maakte het bestuur in december 2007 bekend met een andere trainer verder te willen. Gertjan Verbeek vertrok aan het einde van het seizoen 2007/08 bij Heerenveen, na vier seizoenen als hoofdtrainer. Hij werd vervolgens trainer bij Feyenoord.

De Noor Trond Sollied volgde Verbeek op. In het eerste jaar onder zijn bewind werd de vijfde plaats behaald in de competitie en de finale van de bekercompetitie gewonnen. Op 24 februari van het jaar 2008 is een nieuw clubrecord neergezet: nog nooit werden zoveel goals gescoord in een seizoen. Uiteindelijk werden er in het seizoen 2007/08 88 doelpunten gescoord.

Trond Sollied is op 31 augustus 2009 vertrokken bij sc Heerenveen. Zijn tijdelijke opvolger, Jan de Jonge vertrok ditzelfde seizoen, op 3 februari 2010. Hierop werd op 5 februari 2010 Jan Everse aangesteld als interim-trainer. Everse krijgt het niet voor elkaar om Europees voetbal veilig te stellen. Heerenveen eindigt als 11e. Ron Jans is de trainer sinds het seizoen 2010/11. In een moeizaam seizoen werd de play-off voor de Europa League net niet gehaald. In zijn 2e jaar als trainer liep het team veel beter, en mede dankzij Eredivisie-topscorer Bas Dost werd de Europa League direct gehaald door een eindnotering als 5e. Ondanks deze positieve ontwikkeling besloot trainer Ron Jans halverwege het seizoen na dit seizoen te vertrekken bij sc Heerenveen. Marco van Basten werd op 13 februari aangekondigd als nieuwe trainer van sc Heerenveen.

Door de verkoop van vele spelers, waaronder Luciano Narsingh, Oussama Assaidi en Bas Dost, begon Marco van Basten moeizaam aan zijn eerste seizoen. In de Europa League werd Heerenveen al voor de groepsfase uitgeschakeld door het Noorse Molde FK. In de competitie werd na een moeizame start alsnog een 8e plaats, en daarmee deelname aan de play-offs, veilig gesteld. Helaas was FC Utrecht hierin tweemaal te sterk (0-1, 2-1). Zijn tweede seizoen was een stuk constanter. Ondanks de verkoop van sterspeler Filip Đuričić bleef Heerenveen zich handhaven in de subtop. Mede dankzij topscorer Alfred Finnbogason en de net opgekomen Hakim Ziyech werd een keurige 5e plaats behaald. Dit seizoen werd gekenmerkt door de vele doorgebroken jeugdspelers. Hakim Ziyech, Kenny Otigba, Daley Sinkgraven, Bilal Başacıkoğlu en Joost van Aken mochten meerdere malen hun opwachting maken in de basis. Op 19 januari 2014 maakt Marco van Basten bekend dat hij zijn contract bij sc Heerenveen niet verlengde en na dit seizoen vertrok. Hij werd de opvolger van Dick Advocaat bij AZ.

Dwight Lodeweges werd op 31 maart aangekondigd als nieuwe hoofdtrainer voor het seizoen 2014/2015. In zijn eerste seizoen eindigde hij op een nette 7e plaats en haalde hij met de ploeg de finale van de play-offs. Helaas werd deze verloren van Vitesse. Zijn tweede seizoen begon slecht, na 9 speelronden stond het team met 7 punten op een teleurstellende 15e plaats. Hierop besloot hij zijn functie als hoofdtrainer neer te leggen. Foppe de Haan werd in eerste instantie aangesteld om tijdelijk de functie van hoofdtrainer over te nemen. Vier wedstrijden later werd bekendgemaakt dat hij het seizoen zou afmaken. Uiteindelijk kon de Haan de wisselvallige resultaten niet stabiliseren en eindigde het team in de middenmoot op een 12e plaats. Voor het seizoen 2016/17 werd Jurgen Streppel aangesteld als hoofdtrainer.

Supportsopstand (Feanrevolutie)[bewerken]

Tijdens het seizoen 2012/13 ging het sportief gezien wat minder met de club. Sponsoren en supporters kwamen tegen het bestuur in opstand. De directie onder leiding van Robert Veenstra, de raad van commissarissen en het stichtingsbestuur waren verantwoordelijk voor een vijandige sfeer binnen de club, teruglopende sponsoraantallen en het beschadigen van ereleden van de club.

De twee grootste supportersverenigingen van sc Heerenveen, vrijwilligersgroepen, werknemers en verschillende sponsoren besloten het vertrouwen in de directie op te zeggen en een onderzoek af te dwingen. Deze opstand staat in Heerenveen en omgeving beter bekend als de Feanrevolutie, en werd gekenmerkt door ludieke acties[5].

Deze opstand leidde tot een extern onderzoek naar de directie, raad van commissarissen, het stichtingsbestuur en het gevoerde beleid van de afgelopen jaren. Ook werd gekeken naar de houding van erevoorzitter Riemer van der Velde. Nog voordat het onderzoek was afgerond zijn Robert Veenstra en de raad van commissarissen opgestapt. Na publicatie van het onderzoek stapte ook het stichtingsbestuur op. De club was hierdoor in principe stuurloos. Een interim-raad van commissarissen stelde daarom Gaston Sporre aan als interim-voorzitter om sc Heerenveen weer op het juiste pad te brengen.

Het rapport dat werd gepubliceerd was vernietigend voor iedereen die de afgelopen jaren op bestuurlijk vlak wat met Heerenveen te betekenen heeft gehad.[6]

Rivaliteit[bewerken]

SC Cambuur[bewerken]

De grootste rivaal van Heerenveen is Cambuur uit Leeuwarden. Een reden voor de rivaliteit is de relatief korte afstand tussen Heerenveen en Leeuwarden. Daarom noemen supporters van beide partijen elkaar vaak DKV (Dertig Kilometer Verderop) om daarmee de clubnaam niet te hoeven noemen. Echter, de belangrijkste en tevens meest ingewikkelde oorzaak van de rivaliteit is de achtergrond van beide clubs. Velen die er niet bij betrokken zijn kunnen de rivaliteit maar moeilijk begrijpen. De meeste Heerenveensupporters komen uit dorpen in de hele provincie (en zelfs daarbuiten) en zijn vaak trots op hun Friese identiteit. Met name sinds de jaren 80 heeft de club deze Friese trots ook nadrukkelijk uitgedragen naar de rest van Nederland. De Friese vlag, het Friese volkslied, alle Friese symbolen werden gekoppeld aan de club, waardoor Heerenveen het gezicht van Friesland is geworden. Hierdoor verdween Cambuur langzaam in de schaduw van Heerenveen, en dat leidde ertoe dat Cambuursupporters zich gingen afzetten tegen deze Friese identiteit. Tegenwoordig beschouwen ze zichzelf niet meer als Friezen, maar als Leeuwarders, oftewel mensen van de stad. De supporters van Heerenveen worden spottenderwijs boeren genoemd, aangezien ze veelal in dorpen wonen, en bovendien is Heerenveen niet officieel een stad. Door de successen van Heerenveen en de magere prestaties van Cambuur, waaronder bijna een faillissement, werd de rivaliteit een beetje vergeten. Toen Cambuur aan het einde van het seizoen 2012-13 promoveerde, kwam de rivaliteit weer tot leven. Voor de ontmoeting op 29 september 2013 was de wedstrijd 13 jaar lang niet gespeeld, waardoor het voor Cambuur een uitgelezen mogelijkheid was om zichzelf te laten zien. In Heerenveen werd het echter 2-1 voor de thuisploeg.

KNVB beker[bewerken]

De finale om de KNVB beker werd drie keer bereikt. In het promotiejaar 1993 verloor de club van AFC Ajax met 6-2 en in 1997 werd verloren van Roda JC met 4-2. Op 17 mei 2009 won sc Heerenveen in de Kuip de derde finale van de KNVB beker waaraan het deelnam. De bekerwinst werd behaald op FC Twente na de strafschoppenserie (5-4), nadat de reguliere wedstrijd in 1-1 eindigde, en na verlenging de stand 2-2 was.

Erelijst[bewerken]

Competitie Winnaar Runner-up
Aantal Jaren Aantal Jaren
Nationaal
Landskampioen Schaal.png Landskampioen - - 1x 2000
KNVB-Beker.png KNVB Beker 1x 2009 2x 1993, 1997
Johan Cruijff Schaal.svg Johan Cruijff Schaal - - 1x 2009
Eerste Divisie - - 2x 1981, 1993
KNVB Fair Playklassement 3x 1999, 2011, 2012 - -

Competitieresultaten[bewerken]

Competitieresultaten 1955-2016[bewerken]

11 B
13 A
8 A
10 B
11 B
3 B
7 B
11 B
12 A
4 A
9 A
9 A
19
15
9
1
9
3
10
3
7
13
13
11
11
11
2
6
8
13
6
17
12
10
6
16
17
3
2
13
9
7
7
6
7
2
10
4
7
4
5
7 (6)
5
5 (4)
5
11
12
5
8
5 (7)
7 (5)
12
55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 00 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16
Eredivisie
Eerste divisie
Eerste Klasse (profniveau)
Tweede divisie
 • 1954-1977: VV Heerenveen
 • 1977-heden: sc Heerenveen
1960: Promotie (als winnaar Promotiewedstrijd). VV Heerenveen mocht als nummer 3 van de Tweede Divisie B een Promotiewedstrijd spelen tegen Roda Sport (nummer 3 van de Tweede Divisie A).
1990: Promotie (als winnaar Nacompetitie). sc Heerenveen mocht als 1e Periode kampioen van de Eerste Divisie de Nacompetitie (Groep A) spelen tegen Go Ahead Eagles en NAC Breda.

In elke staaf van de grafiek staat van boven naar beneden vermeld:

 • Eindnotering
Dit is de positie die de club heeft bereikt in de competitie, zonder eventuele beslissings-, play-off- of nacompetitiewedstrijden die nodig zijn geweest om bijvoorbeeld de kampioen van de competitie te bepalen.
Indien een * achter het getal staat is de notering een tussenstand en kan het zijn dat de notering niet overeenkomt met de uiteindelijke eindstand van de competitie.
Staat er xx op de positie van de notering, dan heeft de club vroegtijdig de competitie verlaten. Dit kan onder andere komen door terugtrekking van het team, faillissement van de club of door een uitgedeelde straf van de KNVB. In veel gevallen staat elders in het artikel de reden vermeld.
 • Competitieniveau en/of afdelingsletter of Officiële eindstand Eredivisie
  • Competitieniveau en/of afdelingsletter
  Hierbij geeft het getal het niveau weer, dat ook terug te vinden is in de legenda. De letter is de afdelingsaanduiding en wordt gebruikt wanneer er meer afdelingen zijn op hetzelfde niveau. De afdelingsletter is altijd een hoofdletter en wordt meestal zonder nummer gebruikt.
  Voorbeeld: 2F is niveau 2e klasse competitie F.
  Het competitieniveau en nummer wordt niet vermeld wanneer er slechts één competitie van dit niveau was.
  • Officiële eindstand Eredivisie (getal staat tussen haakjes vermeld)
  Sinds de introductie van play-offwedstrijden voor Europees voetbal na afloop van de reguliere competitie in 2005/06, is de KNVB verplicht een eindstand van de Eredivisie door te geven aan de UEFA aan de hand van deze play-offwedstrijden.
  Bij deze eindstand staan clubs die zich hebben gekwalificeerd voor Europees voetbal hoger dan clubs die zich niet wisten te kwalificeren. Indien er geen verschil was tussen de eindnotering en de officiële eindstand, staat dit getal niet vermeld.
 • Onderafdeling
Hier staat afgekort de naam van de onderafdeling indien de club in dat jaar in een onderafdeling uitkwam. Tevens staat deze afkorting in de legenda en wordt gelinkt naar het artikel over deze onderafdeling. Deze afkorting wordt alleen vermeld wanneer de club in het verleden in verschillende onderafdelingen heeft gespeeld. Deze vermelding is in de staaf altijd in kleine letters. Deze onderafdelingen zijn na het seizoen 1995/96 afgeschaft. Heeft de club in slechts één onderafdeling gespeeld, dan is dit alleen terug te vinden in de legenda.

Onder de staaf staat het jaartal vermeld waarin het seizoen is afgesloten. 15 verwijst naar het seizoen 2014/15 en/of eventueel op het seizoen 1914/15.

Wanneer een staaf leeg is, zijn deze gegevens niet bekend. Het kan ook zijn dat de club dat seizoen niet heeft meegespeeld op het hogere amateurniveau, vroegtijdig de competitie heeft verlaten of uit de competitie is gezet.
In het seizoen 1944/45 was er wegens de Tweede Wereldoorlog geen regulier competitievoetbal, daardoor is deze staaf automatisch leeg.


Opmerking: In de 1e klasse en lager spelen de clubs in districten. Deze districten staan niet vermeld in de grafiek.

Toeschouwersaantallen[bewerken]

Het hoogste toeschouwersaantal is 26.100, tevens de maximale capaciteit van het Abe Lenstrastadion. Geregeld wordt dit aantal nog gehaald, met name tijdens wedstrijden tegen Cambuur. Sinds de betrekking van het huidige Abe Lenstrastadion in 1994 is het stadion meerdere keren uitgebreid en zijn de gemiddelde toeschouwersaantallen verdubbeld.[7]

12.724
13.274
13.279
13.608
13.760
13.798
14.188
14.242
14.259
14.678
18.536
20.571
25.506
25.182
25.659
25.691
25.794
25.241
24.732
23.105
24.333
94/95 95/96 96/97 97/98 98/99 99/00 00/01 01/02 02/03 03/04 04/05 05/06 06/07 07/08 08/09 09/10 10/11 11/12 12/13 13/14 14/15
Eredivisie

In Europa[bewerken]

Overzicht[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Lijst van Europese wedstrijden van sc Heerenveen voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Sc Heerenveen speelt sinds 1995 in diverse Europese competities. Hieronder staan de competities en in welke seizoenen de club deelnam:

Bekertoernooi Deelname in seizoenen:
Champions League 2000/01
Europa League 2009/10, 2012/13
Europacup II 1998/99
UEFA Cup 2002/03, 2004/05, 2005/06, 2006/07, 2007/08, 2008/09
Intertoto Cup 1995, 1996, 1997, 1999, 2001, 2003

Selectie[bewerken]

Selectie sc Heerenveen 2016-2017[bewerken]

Nr. Nat. Naam Positie Competitie P/O EL Beker Europa Totaal Contract Vorige club Debuut Tegenstander sc Heerenveen-debuut
W Soccerball.svg W Soccerball.svg W Soccerball.svg W Soccerball.svg W Soccerball.svg
Keepers
1 Vlag van Nederland Erwin Mulder DM 48 0 0 0 5 0 0 0 53 0 2017 Feyenoord 11-08-2015 De Graafschap thuis (3-1)
31 Vlag van Nederland Jan Bekkema DM 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 - Jeugdopleiding - -
33 Vlag van Nederland Wouter van der Steen DM 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 2018 Helmond Sport - -
Verdedigers
2 Vlag van België Stefano Marzo RB 105 1 6 0 6 0 0 0 117 1 2018 K. Beerschot AC 30-11-2013 Go Ahead Eagles uit (3-1)
4 Vlag van Nederland Joost van Aken CV 68 3 5 0 2 0 0 0 75 3 2018+1 Jeugdopleiding 16-02-2014 Ajax uit (3-0)
5 Vlag van Nederland Lucas Bijker LB/CV 41 0 0 0 4 0 0 0 45 0 2017+1 SC Cambuur 11-08-2015 De Graafschap thuis (3-1)
12 Vlag van Nederland Doke Schmidt RB/CV 40 0 0 0 3 0 0 0 43 0 2017 Jeugdopleiding 06-08-2011 N.E.C. thuis (2-2)
16 Vlag van Nederland Jerry St. Juste CV/CVM 51 3 4 0 5 0 0 0 60 3 2018+2 Jeugdopleiding 24-01-2015 Vitesse thuis (4-1)
22 Vlag van België Wout Faes CV 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 2017 (gehuurd) Anderlecht
24 Vlag van Engeland Shay Facey CV/RB 2 0 0 0 1 0 0 0 3 0 2017 (gehuurd) Manchester City 10-09-2016 FC Twente thuis (3-1)
25 Vlag van Nederland Willem Huizing RB/CVM 3 0 0 0 0 0 0 0 3 0 2017 Jeugdopleiding 12-03-2016 PSV uit (1-1)
27 Vlag van Denemarken Stefan Gartenmann CV 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 2018 Jeugdopleiding - -
32 Vlag van Nederland Joris Voest LB/CV 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 2017 Jeugdopleiding - -
36 Vlag van Nederland Jair Oosterlen LB/CV 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 - Jeugdopleiding - -
38 Vlag van Curaçao Rannick Schoop RB 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 2017 Jeugdopleiding - -
39 Vlag van Nederland Kik Pierie CV/LB 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 2018 Jeugdopleiding - -
Middenvelders
6 Vlag van Nederland Stijn Schaars CVM 12 1 0 0 2 1 0 0 14 2 2018+1 PSV 07-08-2016 AZ uit (2-2)
8 Vlag van Noorwegen Morten Thorsby CM 47 1 1 0 4 1 0 0 52 2 2019 Stabæk Fotball 09-08-2014 FC Dordrecht thuis (1-2)
17 Vlag van Noorwegen Martin Ødegaard CAM 3 0 0 0 0 0 0 0 2 0 2018 (gehuurd) Real Madrid 14-01-2017 ADO Den Haag thuis (2-0)
18 Vlag van Denemarken Younes Namli CAM/LV 21 0 1 0 2 2 0 0 24 2 2017+1 Akademisk BK 24-01-2015 Vitesse thuis (4-1)
19 Vlag van Nederland Pelle van Amersfoort CAM/SP 22 1 0 0 2 0 0 0 24 1 2018 Jeugdopleiding 20-09-2014 Vitesse uit (1-1)
21 Vlag van Japan Yuki Kobayashi CAM 10 0 0 0 2 0 0 0 12 0 2019 Júbilo Iwata 10-09-2016 FC Twente thuis (3-1)
26 Vlag van Nederland Jordy Bruijn CM 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 2017+1 AFC Ajax - -
28 Vlag van Zweden Ivan Rako CM 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 2018 Motala AIF FK
34 Vlag van Nederland Rewan Amin CM 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 2017 Jeugdopleiding - -
37 Vlag van Nederland Michel Vlap CM 1 0 0 0 0 0 0 0 1 0 2018 Jeugdopleiding 27-11-2016 Ajax thuis (0-1)
Aanvallers
7 Vlag van Nederland Luciano Slagveer RV/SP 102 19 7 2 8 1 0 0 117 22 2017+1 Jeugdopleiding 26-01-2013 PEC Zwolle uit (1-1)
9 Vlag van Iran Reza Ghoochannejhad SP/RV 14 5 0 0 2 1 0 0 16 6 2018 Charlton Athletic 07-08-2016 AZ uit (2-2)
11 Vlag van Zweden Sam Larsson LV/RV 67 18 4 0 4 0 0 0 75 18 2018+1 IFK Göteborg 23-08-2014 Excelsior thuis (2-0)
13 Vlag van Kosovo Arber Zeneli RV/LV 31 10 0 0 2 1 0 0 33 11 2019 IF Elfsborg 16-01-2016 PEC Zwolle uit (5-2)
20 Vlag van Nederland Henk Veerman SP 53 11 3 0 5 4 0 0 61 15 2017+1 FC Volendam 04-02-2015 Feyenoord thuis (3-1)

Laatst bijgewerkt: 29 november 2016

Records[bewerken]

Alle competities[bewerken]

 • Ruimste thuiszege: sc Heerenveen - FC Oss 11-1; KNVB Beker (21 december 2011)
 • Ruimste uitzege: Ton Pentre AFC - sc Heerenveen 0-7; Intertoto (2 juli 1995)
 • Grootste dubbele uitslag: Helsingborg IF - sc Heerenveen 8-6 (3-5 en 5-1); UEFA Cup 1e Ronde (2007)
 • Meeste doelpunten in een seizoen: 88 doelpunten, 2007/08
 • Meeste doelpunten in een wedstrijd: Afonso Alves 7 (tevens Nederlands record); sc Heerenveen - Heracles (7 oktober 2007)

Eredivisie[bewerken]

 • Ruimste thuiszege: sc Heerenveen - Heracles Almelo 9-0 (7 oktober 2007)
 • Ruimste uitzege: Willem II - sc Heerenveen 1-6 (23 februari 2001)
 • Grootste thuisnederlaag: sc Heerenveen - AFC Ajax 0-5 (11 april 2012)
 • Snelste penalty voor: sc Heerenveen - sc Cambuur (19 oktober 2014)

Champions League[bewerken]

 • Ruimste thuiszege: sc Heerenveen - Olympiakos Piraeus 1-0 (17 oktober 2000)
 • Ruimste uitzege: geen
 • Hoogste gelijkspel: Valencia CF - sc Heerenveen 1-1 (7 november 2000)
 • Grootste dubbele uitslag: sc Heerenveen - Olympique Lyon 1-5 (2000)

Europacup II[bewerken]

 • Ruimste thuiszege: sc Heerenveen - KS Amica Wronki 3-1 (17 september 1998)
 • Ruimste uitzege: KS Amica Wronki - sc Heerenveen 0-1 (1 oktober 1998)
 • Grootste dubbele uitslag: sc Heerenveen - KS Amica Wronki 4-1 (1998)

UEFA Cup[bewerken]

 • Ruimste thuiszege: sc Heerenveen - Maccabi Petach Tikwa 5-0 (30 september 2004), sc Heerenveen - FC Baník Ostrava 5-0 (29 september 2005) en sc Heerenveen - FK Ventspils 5-0 (16 december 2009)
 • Ruimste uitzege: Vitória Setúbal - sc Heerenveen 0-3 (14 september 2006)
 • Grootste dubbele uitslag: Helsingsborg IF - sc Heerenveen 8-6 (2007)

Intertoto Cup[bewerken]

 • Ruimste thuiszege: sc Heerenveen - Aalborg BK 8-2 (19 juli 1997)
 • Ruimste uitzege: Ton Pentre AFC - sc Heerenveen 0-7 (2 juli 1995)
 • Grootste dubbele uitslag: FHK Liepajas Metalurgs - sc Heerenveen 4-8 (2001)

Beloftenelftal[bewerken]

Het beloftenelftal van sc Heerenveen werd in 1992 kampioen van de Reserve Eredivisie en in 2003, 2007 en 2013 kampioen van de Beloften Eredivisie. In 2007 won het ook de beker, in eigen huis tegen Stormvogels Telstar. De uitslag van de finale was 4-0.

Jong sc Heerenveen nam eerder deel aan de KNVB beker in het seizoen 2003-2004. Het won toen in de voorronde in Katwijk met 0-5 van VV Katwijk. In de eerste ronde werden zij echter uitgeschakeld door AZ. Het werd 1-3 in het Abe Lenstra Stadion. Indien Jong sc Heerenveen had gewonnen, zou de volgende wedstrijd tegen het grote sc Heerenveen zijn geweest. Maceo Rigters scoorde het doelpunt tegen AZ.

Omdat het team in 2007 kampioen van de beloftencompetitie werd, mocht het het seizoen daarop mee doen in de landelijke KNVB beker. In de 2e ronde speelde het team thuis tegen PSV en verloor voor ongeveer 13.000 toeschouwers met 0-3. Desondanks ging het toch naar de derde ronde, dankzij een administratieve blunder van PSV. Deze stelde namelijk Manuel da Costa op, terwijl de speler niet speelgerechtigd was. In de derde ronde speelde Jong sc Heerenveen uit tegen ADO Den Haag. Dit was tevens de eerste officiële wedstrijd in het nieuwe ADO stadion op het Forepark. Hoewel velen er al van uitgingen dat dit een verloren zaak was, was het toch Jong Heerenveen die door bekerde. Dankzij goals van Garcia-Garcia, Smarason en Mattes ging Jong Heerenveen met een 1-3 winst weer naar huis. Terwijl het eerste elftal van Heerenveen er al uit lag speelde Jong Heerenveen op 15 januari uit tegen K.v.v. Quick Boys. Deze wedstrijd eindigde in een 1-1 gelijkspel, waarna strafschoppen volgden. Hierin was Quick Boys de gelukkigste, Jong sc Heerenveen verloor de penalty's met 3 tegen 1. In het seizoen 2012/2013 is het beloften elftal kampioen geworden van de Beloften Eredivisie. De voorsprong op de nummer 2 FC Utrecht bedroeg 16 punten. De topscorer was de Duitser: Mark Uth met 16 doelpunten.

In 2016 won sc Heerenveen de vernieuwde Reservecompetitie. Met 4 competitiedoelpunten en 5 assists was Luka Zahović een belangrijk speler dat seizoen. Als regerend kampioen won sc Heerenveen deze competitie opnieuw in 2017 voor de derde keer in haar geschiedenis.

Prijzenkast[bewerken]

Overige wetenswaardigheden[bewerken]

De naam van de club wordt officieel met kleine letter "sc" geschreven.

Hoofdsponsor van sc Heerenveen is sinds augustus 2016 het Friese bedrijf GroenLeven dat gespecialiseerd is in zonne-energie. De vijftien jaar daarvoor was verzekeringsmaatschappij Univé de hoofdsponsor, waarmee het bedrijf de trouwste hoofdsponsor binnen het Nederlandse voetbal was. Na het seizoen 2015–2016 besloot Univé echter het hoofdsponsorcontract op te zeggen en in te ruilen voor een plekje op de achterkant van het shirt. Daarvoor was de hoofdsponsor jarenlang de fietsenfabrikant Batavus. Van 1988 tot 1993 was Unibind hoofdsponsor van sc Heerenveen en nog eerder, bij de invoering van shirtreclame in het betaalde voetbal, AA Drink. Ook is, voor korte tijd, Telekabel shirtsponsor geweest van sc Heerenveen. Na de overname van dit bedrijf kwam de naam UPC Nederland B.V. op het shirt te staan.

Jako is sinds 2008 de kledingsponsor. Umbro was tot die tijd de kledingsponsor, deze volgde het eigen merk Abe op nadat dit niet rendabel bleek te zijn. Daarvoor waren het Italiaanse (inmiddels Zuid-Koreaanse) Fila en het Duitse Adidas de leverancier van sportkleding. Het contract met Umbro liep af aan het einde van het seizoen 2007/08 en werd niet verlengd. Jako heeft met sc Heerenveen een deal afgesloten voor 1,1 miljoen per seizoen.

Tijdens het VVCS Profvoetbalgala, op 23 augustus 2004, werd sc Heerenveen uitgeroepen tot club van het jaar van het seizoen 2003/2004.

sc Heerenveen heeft op 14 februari 1960[8] de twijfelachtige eer de eerste club te zijn in Nederland die als strafmaatregel een wedstrijd zonder publiek moest spelen.

sc Heerenveen heeft een samenwerkingsverband met Sparta Rotterdam en de amateurclubs ONS Sneek, Flevo Boys, Drachtster Boys, LAC Frisia 1883, ASV Dronten, VV Heerenveen[9], MSC[10] en sv UDIROS[11]

Het aantal Friezen in de selectie van sc Heerenveen is al tijden zeer gering. In 2006 werd voor het eerst in jaren weer een Fries aangetrokken (Age Hains Boersma). Hij kwam echter niet verder dan 10 minuten speeltijd in het eerste van sc Heerenveen. De eerste Fries die echt in aanmerking kwam voor speeltijd is de eigen opgeleide Geert Arend Roorda, echter verloor hij zijn basisplek door de vele blessures die hij kreeg. De volgende Friezen die doorbreken zijn de in Heerenveen geboren Doke Schmidt en de Sneker Pelé van Anholt. Schmidt heeft zijn debuut in de competitie gemaakt als invaller tegen NEC. In de uitwedstrijd tegen Feyenoord kreeg hij na te zijn ingevallen binnen ettelijke minuten een rode kaart waarvoor hij vier wedstrijden schorsing kreeg (één wedstrijd voorwaardelijk).

De club heeft de sinds de eeuwwisseling een aantal goede transfers gehad; Klaas-Jan Huntelaar (9,7 milj.), Georgios Samaras (7,5 milj.), Afonso Alves (17,8 milj.), Miralem Sulejmani (16,3 milj.), Danijel Pranjić (7,7 milj.) en Daley Sinkgraven (7,5 milj.). Hierdoor is zowel bij de fans als landelijk het idee ontstaan dat Heerenveen er financieel goed voorstaat, maar na onderzoek in 2013 bleek dat het transfergeld niet altijd goed is geïnvesteerd.

Internationals[bewerken]

Hieronder de spelers die tijdens hun contractperiode bij de club uitkwamen voor het Nederlands elftal.

Speler AW Periode
Abe Lenstra 31 1940-1955
Gerben Hofma 02 1950
Jeffrey Talan 08 1998-2000
Uğur Yıldırım 01 2005
Roy Beerens 01 2010
Luciano Narsingh 02 2012
Stijn Schaars 01 2016

Meeste competitieduels na 1954[bewerken]

Naam Land Duels
1 Teun Kist Vlag van Nederland Nederland 340
2 Wiebe de Jong Vlag van Nederland Nederland 314
3 Maarten de Jong Vlag van Nederland Nederland 311
4 Jan Schulting Vlag van Nederland Nederland 301
5 Eddy Bosman Vlag van Nederland Nederland 300
6 Hiddo Reijs Vlag van Nederland Nederland 283
7 Hans Zwart Vlag van Nederland Nederland 269
8 Hans Vonk Vlag van Zuid-Afrika Zuid-Afrika 267
9 Jan de Visser Vlag van Nederland Nederland 265
10 Aldo Swager Vlag van Nederland Nederland 262
 • nog steeds actief

Meeste Eredivisie-doelpunten[bewerken]

spelers met 25 of meer eredivisiedoelpunten voor sc Heerenveen

Plaats Naam Land doelpunten
1 Alfred Finnbogason Vlag van IJsland IJsland 53
2 Gerald Sibon Vlag van Nederland Nederland 47
3 Bas Dost Vlag van Nederland Nederland 45
4 Afonso Alves Vlag van Brazilië Brazilië 45
5 Jeffrey Talan Vlag van Nederland Nederland 40
6 Jon Dahl Tomasson Vlag van Denemarken Denemarken 37
7 Anthony Lurling Vlag van Nederland Nederland 36
8 Klaas-Jan Huntelaar Vlag van Nederland Nederland 33
9 Danijel Pranjić Vlag van Kroatië Kroatië 32
10 Mika Nurmela Vlag van Finland Finland 26
11 Mika Väyrynen Vlag van Finland Finland 26
12 Marcus Allbäck Vlag van Zweden Zweden 25
13 Georgios Samaras Vlag van Griekenland Griekenland 25
 • nog steeds actief

Voorzitters, trainers en ereleden[bewerken]

Voorzitters[bewerken]

voorzitters tot de splitsing tussen amateurs en profs:

Periode Naam
1920 Vlag van Nederland Anne Wisman
1920-1922 Vlag van Nederland Douwe van Dijk
1922-1924 Vlag van Nederland Tjibbe de Jong
1924-1927 Vlag van Nederland Aart Kuyt
1927-1933 Vlag van Nederland Gooitzen Noppert
1933-1934 Vlag van Nederland Kees Winkel
1934-1937 Vlag van Nederland Anton Swillens
1937-1938 Vlag van Nederland Kees Winkel
1938-1940 Vlag van Nederland Paul Bruinsma
1940-1947 Vlag van Nederland Hendrik Huisman
1947-1954 Vlag van Nederland Floor Féléus
1954-1956 Vlag van Nederland Hendrik Schut
1956-1961 Vlag van Nederland Gerard Veldhuis
1961-1963 Vlag van Nederland Jan Prummel
1963 Vlag van Nederland Jasper Boot
1963-1966 Vlag van Nederland Gerard Veldhuis
1966-1968 Vlag van Nederland Niek van der Laan
1968- 1969 Vlag van Nederland Bob Krikke
1969-1977 Vlag van Nederland Rommert Metzlar

Voorzitters van de professionele tak van sc Heerenveen:

Periode Naam
1962-19?? Vlag van Nederland Hein Stallinga
1978-1983 Vlag van Nederland Jan Steenhuizen
1983-2006 Vlag van Nederland Riemer van der Velde
2006-2007 Vlag van Nederland Koos Formsma
2007-2010 Vlag van Nederland Yme Kuiper
(formeel samen met Jan van Erve en Henk Hoekstra)
2010-2013 Vlag van Nederland Robert Veenstra
2013 Vlag van Nederland Gaston Sporre (interim)
2013-2015 Vlag van Nederland Jelko van der Wiel
2016- heden Vlag van Nederland Luuc Eisenga

Trainers[bewerken]

Periode Naam
1920-1930 Geen officiële trainer
1930-1932 Vlag van Nederland Sjoerd van Zuylen
1932 Vlag van Engeland Sid Castle
1932-1933 Vlag van Nederland Otto Pinter
1934 Vlag van Nederland Dirk Steenbergen
1934-1936 Vlag van NederlandTheo Eikenaar
1936-1938 Vlag van Engeland Sid Castle
1938-1939 Vlag van Nederland Piet Smit
1939-1945 Vlag van Nederland Anton Dalhuysen
1945 Vlag van Nederland Otto Bonsema
1946-1947 Vlag van Nederland Abe Lenstra
1947-1951 Vlag van Nederland Piet van der Munnik
1951-1955 Vlag van Engeland Bob Kelly
1955-1958 Vlag van Nederland Volgert Ris
1958-1961 Vlag van Nederland Siem Plooyer
1961-1963 Vlag van Nederland Arie de Vroet
1963-1965 Vlag van Nederland Evert Mur
1965-1966 Vlag van Hongarije Lászlo Zalai
1966-1967 Vlag van Nederland Ron Groenewoud
1967-1969 Vlag van Nederland Evert Teunissen
Periode Naam
1969-1971 Vlag van Nederland Bas Paauwe
1971-1973 Vlag van Nederland Meg de Jongh
1973-1977 Vlag van Hongarije Lászlo Zalai
1977-1980 Vlag van Nederland Jan Teunissen
1980-1985 Vlag van Nederland Henk van Brussel
1985-1988 Vlag van Nederland Foppe de Haan
1988-1989 Vlag van Nederland Ted Immers
1989-1990 Vlag van Nederland Ab Gritter
1990-1992 Vlag van Duitsland Fritz Korbach
1992-2004 Vlag van Nederland Foppe de Haan
2004-2008 Vlag van Nederland Gertjan Verbeek
2008-2009 Vlag van Noorwegen Trond Sollied
2009-2010 Vlag van Nederland Jan de Jonge
2010 Vlag van Nederland Jan Everse
2010-2012 Vlag van Nederland Ron Jans
2012-2014 Vlag van Nederland Marco van Basten
2014-2015 Vlag van Nederland Dwight Lodeweges
2015-2016 Vlag van Nederland Foppe de Haan
2016-heden Vlag van Nederland Jurgen Streppel

Eretitels[bewerken]

Erevoorzitter Periode
Hendrik Huisman 1940-1947
Riemer van der Velde 1983-2006
Heer van Heerenveen Benoemingsdatum
Hans van der Horst 22 juli 1989
Lippe Lap 25 november 1989
Pieter Brouwer 20 mei 1993
Herman Reinders 16 november 1993
Klaas de Jonge 9 december 1994
Hans Wezenaar 11 januari 2000
Wim Molenaar 11 januari 2000
Jan van Sytzama 8 november 2001
Jan Landman 8 april 2003
Roel de Jong 31 oktober 2006
Theun van der Meulen 27 mei 2010
Bart van der Meer 12 december 2012
Klaas Oenema 16 januari 2013

Bron: sc Heerenveen.[12]

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]

Bronnen, noten en referenties[bewerken]

 1. Abe Lenstra stadion sc-heerenveen.nl
 2. GroenLeven nieuwe hoofdsponsor sc Heerenveen
 3. Jaarverslag 2014-2015 sc-heerenveen.nl
 4. "Bij het30-jarig bestaan der oetbalver.„Heerenveen”", Nieuwsblad van Friesland: Hepkema's courant, 17-07-1950, Avond
 5. http://nos.nl/artikel/520695-nkoreaanse-praktijken-in-hveen.html
 6. http://www.sc-heerenveen.nl/includes/downloadFile.asp?id=NWMzTXpVeE16Yz00NmY%3D&date=5c346f
 7. Toeschouwersaantallen Eredivisie, http://www.worldfootball.net/attendance/ned-eredivisie-2014-2015/1/
 8. "Over Fries publiek dat een scheidsrechter bespuugt", Friesch Dagblad, 4 maart 2008
 9. http://www.sc-heerenveen.nl/nieuws/sc-heerenveen-werkt-nauw-samen-met-zes-noordelijke-amateurclubs/10
 10. http://www.sc-heerenveen.nl/nieuws/samenwerking-sc-heerenveen-en-msc-getekend1/10
 11. http://www.sc-heerenveen.nl/nieuws/sc-heerenveen-en-sv-udiros-starten-samenwerking/10?utm_source=headliner.nl&utm_medium=link&utm_term=free&utm_content=textlink&utm_campaign=Headliner.nl
 12. Eretitels