BV De Graafschap

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
De Graafschap
De Vijverberg.JPG
Naam Betaald Voetbal De Graafschap
Bijnaam Superboeren, blauw-witte zebra's, Trots van de Achterhoek
Opgericht 1 februari 1954
Stadion De Vijverberg
Capaciteit 12.600[1]
Voorzitter Hans Veldhorst
Trainer Jan Vreman
(Hoofd)sponsor ATAG
Begroting € 7 miljoen
Competitie Eredivisie
Teamkleuren Teamkleuren Teamkleuren
Teamkleuren
Teamkleuren
Thuiskleuren
Teamkleuren Teamkleuren Teamkleuren
Teamkleuren
Teamkleuren
Uitkleuren
Icoontje huidige resultaten Seizoen 2015/16
Portaal  Portaalicoon   Voetbal

BV De Graafschap is een betaald voetbalclub uit het Gelderse Doetinchem.

Geschiedenis[bewerken]

'Wilde bond'[bewerken]

Naar aanleiding van de Watersnoodwedstrijd en de weigering van de KNVB om het profvoetbal in te voeren, werd de 'wilde bond' NBVB opgezet. In deze bond zou profvoetbal gespeeld worden, waarvoor nieuwe clubs werden opgericht. In Doetinchem werd onder leiding van de heer Johan Roodbergen op 1 februari 1954 de club 'De Graafschap' opgericht. De club zal spelen met een horizontaal blauw en wit gestreept shirt, een witte broek en horizontaal blauw en wit gestreepte kousen. In Doetinchem was voordien nog nooit profvoetbal gespeeld. Toen de NBVB en KNVB fuseerden, trad De Graafschap alsnog toe tot de (prof)competitie. De Graafschap is de enige ploeg uit de NBVB die nog zelfstandig bestaat. Saillant detail is dat oprichter Roodbergen 'zijn' De Graafschap nooit zag spelen, daar de man nagenoeg blind was.

De thuiswedstrijden zullen gespeeld worden in het nieuw gebouwde stadion De Vijverberg.

'Heen en weer'[bewerken]

Bij de indeling in divisies kwam De Graafschap in de Eerste divisie terecht. In 1959 degradeerde de club naar de Tweede divisie. De club vocht zich terug en in 1973 werd voor het eerst de Eredivisie bereikt. Na het debuut van De Graafschap in de Eredivisie in het seizoen 73/74 volgden zeven degradaties en zes promoties. Hierdoor wordt De Graafschap samen met FC Den Bosch en FC Volendam gezien als een van de 'heen en weers', gezien het grote aantal promoties en degradaties door de jaren heen.

1995-2003[bewerken]

Tussen 1995 en 2003 speelde de Graafschap het langst onafgebroken in de Eredivisie. In 1997 eindigde de Graafschap onder Fritz Korbach op de achtste plaats, nog altijd hoogste eindpositie ooit. Sindsdien werden de resultaten echter steeds minder en in 2003 degradeerde de Graafschap onder Peter Bosz na acht jaar naar de Eerste Divisie.

2003-2006[bewerken]

In het daaropvolgende seizoen promoveerde de Graafschap ondanks een zesde plaats op wonderbaarlijke wijze terug naar de Eredivisie. In de visuele stand stond de Graafschap in de nacompetitie in de 90e minuut met 11 punten maar met een minder doelsaldo gelijk met Heracles Almelo. Door het slechtere doelsaldo zou Heracles promoveren maar in de extra tijd scoort Michael van der Kruis de winnende treffer uit tegen Excelsior, hierdoor promoveert de Graafschap.

Een jaar later degradeert de Graafschap via hetzelfde systeem naar terug naar de Eerste Divisie na in de Eredivisie als zeventiende te zijn geëindigd.

In 2006 eindigt de Graafschap als vijfde in de Jupiler League.

2006-2012[bewerken]

In 2007 werd de Graafschap met overmacht kampioen van de Eerste Divisie en het wist in het najaar van 2007 vriend en vijand te verassen door in de winterstop de twaalfde plaats te bezetten in de Eredivisie. Uiteindelijk werden de resultaten minder, slechts één overwinning in de tweede seizoenshelft, maar via de nacompetitie wisten ze zich alsnog veilig te spelen.

Na vele spelerswisselingen sloot de Graafschap het jaar 2008 af op de zeventiende plaats en sloot op die positie ook het seizoen af. De Graafschap wist in de competitie op wonderbaarlijke wijze aan degradatie te ontsnappen door op de een na laatste diep in de blessuretijd te winnen van NAC Breda en FC Volendam, dat samen met Roda JC en de Graafschap uitvocht wie er direct zou degraderen, in eigen huis op een gelijk spel te houden, hierdoor degradeerde FC Volendam op één punt verschil met Roda JC en de Graafschap. In de nacompetitie volgde alsnog degradatie door in de finale over drie wedstrijden van RKC Waalwijk te verliezen.

De Graafschap speelde een goed seizoen in de Jupiler League en kroonde zich in de 35e speelronde tot kampioen van de Jupiler League seizoen 2009/2010. In eigen huis werd Go Ahead Eagles na een vroege 0-2 voorsprong alsnog verslagen door doelpunten in onder andere de 86e en 89e minuut.

In het daarop volgende seizoen in de Eredivisie werden onder trainer Darije Kalezic prima resultaten neergezet resulterend in een uiteindelijke 14e plek. De Graafschap won dat seizoen onder andere knap in de Kuip van Feyenoord met 0-1.

Het seizoen 2011/2012 was een dramatische jaargang voor de Graafschap. In januari werd na een pijnlijke 1-4 thuisnederlaag tegen degradatieconcurrent VVV-Venlo trainer Andries Ulderink op straat gezet. Onder interim-trainer Richard Roelofsen werd er in de competitie alsnog lijfsbehoud afgedwongen, in de nacompetitie ging de club in de tweede ronde alsnog onderuit.

2013-heden[bewerken]

In de zomer van 2012 werd Pieter Huistra als trainer aangesteld. Naarmate het al zo slechte seizoen vorderde werden er veel mankementen duidelijk bij de supporters. Er zouden problemen zijn met de financiën, bestuurlijk was het een rotzooi, de selectie was niet goed genoeg en het stadion was vaak voor nog niet de helft gevuld. Wel werd de derde periode gewonnen. Uiteindelijk eindigde Graafschap achtste en werd het in de tweede ronde in de nacompetitie uitgeschakeld door Eredivisionist Roda JC.

Het volgende seizoen was ook een moeilijke jaargang. Eind 2013 werd bekendgemaakt dat De Graafschap een schuld had van 3 miljoen euro. De Graafschap kreeg van de vereniging betaald voetbal (de op dat moment enige aandeelhouder) de toestemming om aandelen uit te geven, om zo van de schulden af te komen. De Graafschap zette 30 aandelen te koop. Op 11 december meldde De Graafschap op haar website dat Guus Hiddink een aandeel heeft gekocht van De Graafschap. Trainer Huistra werd halverwege het seizoen ontslagen en zijn opvolger Jimmy Calderwood bleef slechts 29 dagen aan het roer door het gevoel gebrek aan vertrouwen te krijgen van het bestuur, waar het ook nog altijd niet boterde. Graafschap werd uiteindelijk zevende. In de nacompetitie werd het in de tweede speelronde uitgeschakeld door Eredivisionist RKC Waalwijk.

In het seizoen 2014/2015 lijken er bestuurlijk geen grote problemen meer te zijn en ook met de financiën lijkt het weer beter te gaan. Met een vrij jonge selectie eindigt de Graafschap na een lang gevecht om twee tickets voor de nacompetitie met VVV-Venlo en Sparta Rotterdam op de zesde plaats. In de eerste ronde wordt Almere City ten onrechte, Almere maakte een buitenspeldoelpunt in de extra tijd dat geen buitenspel bleek te zijn, uitgeschakeld. In de tweede ronde werd Eredivisionist Go Ahead tweemaal met 1-0 verslagen en plots stond de Graafschap met één been in de Eredivisie. Tegen FC Volendam speelde de club van trainer Jan Vreman met 0-0 gelijk om vervolgens in Volendam met 0-1 te winnen. Hierdoor is de Graafschap na drie jaar afwezigheid gepromoveerd naar de Eredivisie.

Overig[bewerken]

De Graafschap werd nooit landskampioen en won nooit de nationale beker. Wel werd de ploeg in 1991, 2007 en 2010 kampioen van de Eerste Divisie. De hoogste Eredivisie klassering was de achtste plaats in het seizoen 1997/98 onder leiding van coach Fritz Korbach.

Stadion[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie De Vijverberg voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

De thuiswedstrijden van de Graafschap worden in stadion De Vijverberg gespeeld. Het stadion biedt plaats aan 12.600 toeschouwers. Het stadion werd gebouwd in 1954. In het verleden heeft De Graafschap onderzoek laten doen naar de bouw van een nieuw stadion; dit onderzoek is in 2009 afgerond. De Vijverberg heeft momenteel onvoldoende capaciteit om de begroting verder op te schroeven om van De Graafschap een stabiele Eredivisieclub te maken. Ook is de huidige locatie infrastructureel gezien niet optimaal. Het budget zou met behulp van een nieuw stadion stijgen van zo'n 10 miljoen naar zeker 15 miljoen euro.

Er waren vijf locaties bekendgemaakt voor het nieuwe stadion. De locaties waren allemaal rond de A18, de snelweg die langs Doetinchem loopt. De Graafschap gaf de voorkeur aan het nieuwe industrieterrein dat gerealiseerd moet worden nabij Wehl. Echter, vanuit de supporters bestond hiervoor veel weerstand; een vertrek uit Doetinchem was voor velen onbespreekbaar. Een andere locatie op het Vredesteinterrein nabij het station kon wel op goedkeuring van de aanhang rekenen, maar de grondprijs bleek uiteindelijk te hoog. Het nieuwe stadion zou plaats moeten bieden aan ruim 18.000 man, met een typische Engelse uitstraling en een Achterhoekse sfeer.

Eind februari 2012 werd bekendgemaakt dat de club zich definitief gaat richten op uitbreiding en modernisering van De Vijverberg, plannen voor een nieuw stadion zijn hiermee van de baan.

Aanhang[bewerken]

De Graafschap kan altijd rekenen op een vast aantal seizoenkaarthouders. De Graafschap had in de Eerste divisie zelfs altijd het grootste aantal thuis-supporters. Met ruim 8.000 verkochte seizoenskaarten.[bron?] De Graafschap heeft in het tweede jaar van de Eredivisie alle beschikbare seizoenskaarten verkocht. Enkele plaatsen moeten vrij blijven voor de vrije verkoop. Het stadion zit in de Eredivisie vrij vol. In de Jupiler League is dit anders, dan ligt het aantal lager, maar is het nog steeds het best gevulde stadion van de Eerste divisie. Voor het seizoen 2009/10 zijn meer dan 8000 seizoenskaarten verkocht, wat het hoogste aantal van de Eerste divisie is. Dit komt natuurlijk wel doordat de Graafschap met een van de grootste stadions van de Jupiler League speelt.[bron?]

De Graafschap staat ook bekend om de fanatieke supporters op de Spinnekop. Deze tribune is gevuld met de harde kern van De Graafschap. De Brigata Tifosi is de bekendste fanatieke supportersgroep van de Graafschap. Zij staan bekend om hun grote sfeeracties en massale steun. Sinds het seizoen 2012/2013 hebben zij een eigen vak. In eerste instantie werd vak 31 op de Roodbergen tribune hiervoor aangewezen maar sinds de winterstop is "vak 31" verplaatst naar de Spinnekop, op de plek waar eerder vak 16 zat. Deze verhuizing heeft tevens tot gevolg dat er op de Spinnekop nu twee vakken zijn met louter staanplaatsen.

Trainingscomplex[bewerken]

De Graafschap traint bij trainingscomplex SVDW. Deze is gelegen aan de oostkant van Doetinchem en is ook de thuishaven van de jeugd van De Graafschap. De jeugd van De Graafschap traint, en speelt ook wedstrijden op de Bezelhorst, Jong De Graafschap traint ook bij SVDW en speelt zijn wedstrijden in Doetinchem op het kunstgrasveld van VIOD. Het eerste elftal traint bij SVDW, en speelt de wedstrijden ook op de Vijverberg.

Jong De Graafschap[bewerken]

Jong De Graafschap, voorheen De Graafschap 2, is het tweede elftal van BV De Graafschap, met voornamelijk spelers die nog niet in aanmerking komen voor een plaats in de eerste selectie. Het team komt sinds 2008 uit in de beloftencompetitie. Jong De Graafschap heeft een keer de beloftencompetitie gewonnen in 1999 en een keer KNVB Beker voor beloften in 2009. Doordat ze de KNVB Beker voor beloften wonnen mochten ze mee doen aan de KNVB beker, Hierin reikten ze tot de achtste finales. Na overwinningen op SC Cambuur en PEC Zwolle was eredivisionist NAC Breda na 120 minuten (verlenging) te sterk. Sinds het seizoen 2013/14 speelt Jong De Graafschap in de Beloften Eredivisie. Locatie van de thuiswedstrijden is sportpark Dichteren van de Doetinchemse 3e klasser VV VIOD.

Bijnaam, spreuk en mascotte[bewerken]

De naam Superboeren, die als geuzennaam wordt gebruikt, werd begin jaren negentig bedacht op de tribune door een onbekende supporter. Er wordt vaak gezegd dat de naam bedacht is door Hans Kraay jr., maar dit is niet juist. Hij was wel de eerste die de naam in de media gebruikte. De term maakt gebruik van het woord Boeren, waarvoor clubs als De Graafschap en PSV soms werden uitgescholden. Met de term Superboeren wordt niet alleen de spelersgroep, maar ook de aanhang van De Graafschap aangeduid. Een van de spreuken die ook vaak gebruikt wordt door de aanhang van De Graafschap is ook: "proud to be a superboer" wat betekent: trots om een superboer te zijn.

Naast de geuzennaam Superboeren is er ook het Achterhoeks woord: D'ran (spreek uit DR AN). Het woord betekent vrij vertaald "Er tegenaan!" en de tekst wordt veelvuldig gebruikt. Ter hoogte van de middenstip, voor het speelveld is een tegel geplaatst met de tekst "D'ran" erop. Bij het betreden van het veld passeren alle spelers deze tegel. In het seizoen 2011-2012 was er ook een sponsoractie met de naam d'ran. Supporters lieten voor een klein bedrag hun naam in het logo van d'ran zetten om hun club financieël te steunen.

Een ander bekende spreuk is: attamottamotta (spreek uit attamot tamotta). Het betekent vrij vertaald ; als dat moet dan moet dat! Het wordt vooral gezongen door supporters wanneer het niet goed gaat met het team.

De Graafschap heeft een zebra als clubmascotte met de naam Guus. Guus is vernoemd naar oud-De Graafschapper Guus Hiddink. Hij is de mascotte van Supportersvereniging Superboeren 'De Graafschap' en wordt vooral gebruikt voor de jeugdleden van De Graafschap, De Superboertjes.

1rightarrow blue.svg Lijst van bijnamen in het voetbal van De Graafschap.

Rivalen[bewerken]

De rivaal van De Graafschap is Vitesse uit Arnhem. De wedstrijden tussen deze clubs word ook de derby van het oosten genoemd. Voor de supporters kan een overwinning op Vitesse een slecht seizoen deels nog goedmaken. Deze wedstrijden leven vooral bij de supporters van de Graafschap aangezien Vitesse een grotere rivaliteit heeft met N.E.C..

Opkomstlied en goaltune[bewerken]

De Graafschap heeft al enkele jaren het lied Bongo Song van Safari Duo als opkomstlied. In seizoen 2007/08 wilde De Graafschap een nieuw lied introduceren ingezongen door Normaal-zanger Bennie Jolink, maar door kritiek van de supporters is toch de Bongo Song teruggekeerd. Bennie Jolink spreekt nu wel voor het lied de opzwepende woorden D'ran meerdere malen door het stadion. De goaltune van De Graafschap is een stukje uit Parada de Tettas, van de Vengaboys. In seizoen 2011/12 is er wederom een nieuw lied geïntroduceerd, ditmaal van de band Holtberg.

Erelijst[bewerken]

Eerste Divisie (3x)

1991, 2007, 2010.

Tweede Divisie (1x)

1969

Competitieresultaten 1955–2015[bewerken]

4 D
13 B
10 A
4 A
14 A
17 B
11
10
15 A
5 B
11 A
2 A
18
6
1
8
16
11
4
14
13
12
18
14
8
6
7
18
14
6
3
9
10
4
9
7
1
17
5
6
2
14
8
11
13
14
15
14
18
6
17
5
1
16
17
1
14
17
8
7
6
-
55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 00 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16
Eredivisie
Hoofdklasse (profniveau)
Eerste divisie
Eerste klasse (profniveau)
Tweede divisie
Uitleg van de voetbalgrafiek(en)

In elke staaf van de grafiek staat van boven naar beneden vermeld:

 • Eindnotering
Dit is de positie die de club heeft bereikt in de competitie, zonder eventuele beslissings-, play-off of nacompetitiewedstrijden die nodig zijn geweest om bijvoorbeeld de kampioen van de competitie te bepalen.
 • Competitieniveau met competitienummer of Officiële eindstand Eredivisie
  • Competitieniveau met competitienummer
  Hierbij geeft het getal het niveau weer, welke ook terug te vinden is in de legenda. De letter is de competitieaanduiding en wordt gebruikt wanneer er meer competities zijn op hetzelfde niveau. De competitieletter is altijd een hoofdletter.
  Voorbeeld: 2F is niveau 2e klasse competitie F.
  Het competitieniveau en nummer wordt niet vermeld wanneer er slechts één competitie van dit niveau was.
  • Officiële eindstand Eredivisie (getal staat tussen haakjes vermeld)
  Sinds de introductie van play-offwedstrijden voor Europees voetbal na afloop van de reguliere competitie in 2005/06, is de KNVB verplicht een eindstand van de Eredivisie door te geven aan de UEFA aan de hand van deze play-offwedstrijden.
  Bij deze eindstand staan clubs die zich hebben gekwalificeerd voor Europees voetbal hoger dan clubs die zich niet wisten te kwalificeren. Indien er geen verschil was tussen de eindnotering en de officiële eindstand, staat dit getal niet vermeld.
 • Onderafdeling
Hier staat afgekort de naam van de onderafdeling indien de club in dat jaar in een onderafdeling uitkwam. Tevens staat deze afkorting in de legenda en wordt gelinkt naar het artikel over deze onderafdeling. Deze afkorting wordt alleen vermeld wanneer de club in het verleden in verschillende onderafdelingen heeft gespeeld. Deze vermelding is in de staaf altijd in kleine letters. Deze onderafdelingen zijn na het seizoen 1995/96 afgeschaft. Heeft de club in slechts één onderafdeling gespeeld, dan is dit alleen terug te vinden in de legenda.

Onder de staaf staat het jaartal vermeld waarin het seizoen is afgesloten. 15 verwijst naar het seizoen 2014/15 en/of eventueel op het seizoen 1914/15.

Wanneer een staaf leeg is, zijn deze gegevens niet bekend. Het kan ook zijn dat de club dat seizoen niet heeft meegespeeld op het hogere amateurniveau, vroegtijdig de competitie heeft verlaten of uit de competitie is gezet.
In het seizoen 1944/45 was er wegens de Tweede Wereldoorlog geen reguliere competitievoetbal, daardoor is deze staaf automatisch leeg.


Opmerking: In de 1e klasse en lager spelen de clubs in districten. Deze districten staan niet vermeld in de grafiek.

Selectie 2015/16[bewerken]

Nr. Nat. Naam Geb. dat. Contract Vorige club
Keepers
1 Vlag van Nederland Hidde Jurjus 09-02-1994 2017 Eigen jeugd
16 Vlag van Nederland Jasper Heusinkveld 24-12-1988 2015 Vlag van Nederland Go Ahead Eagles
41 Vlag van Nederland Eric Verstappen 19-05-1994 2017 Vlag van Nederland VVV-Venlo
Verdedigers
2 Vlag van Nederland Thijs Bouma 02-04-1992 2016 Almere City FC
3 Vlag van Nederland Robin Pröpper 23-09-1993 2015 Vlag van Nederland Vitesse (jeugd)
4 Vlag van Nederland Ted van de Pavert 06-01-1992 2015 Eigen jeugd
5 Vlag van Nederland Jeroen Tesselaar 16-01-1989 2016 St. Mirren FC
12 Vlag van Nederland Bart Straalman 28-08-1996 2017 Eigen jeugd
18 Vlag van Nederland Tim Linthorst 03-07-1994 2017 Vitesse
19 Vlag van Nederland Nathaniel Will 16-02-1989 2016 Vlag van Nederland N.E.C.
24 Vlag van Nederland Jan Lammers 10-05-1995 2016 Eigen jeugd
25 Vlag van Nederland Tolgahan Çiçek 19-06-1995 2017 Vlag van Nederland FC Groningen/SC Cambuur (jeugd)
Middenvelders
6 Vlag van Nederland Lion Kaak 26-06-1991 2015 Vlag van Nederland Achilles'29
7 Vlag van Nederland Alexander Bannink 20-02-1990 2017 FC Emmen
8 Vlag van België Karim Tarfi 05-07-1993 2016 Vlag van België Anderlecht (jeugd)
14 Vlag van Nederland Bryan Smeets 22-11-1992 2017 MVV
15 Vlag van Engeland Andrew Driver 20-11-1987 2016 Vlag van Schotland Aberdeen
20 Vlag van Nederland Youssef El Jebli 27-12-1992 2017 FC Lienden
29 Vlag van Nederland Tom Menting 29-11-1994 2016 Eigen jeugd
Aanvallers
9 Vlag van Nederland Vincent Vermeij 09-08-1994 2016 Vlag van Nederland Ajax (jeugd)
10 Vlag van Nederland Dean Koolhof 15-12-1994 2017 Eigen jeugd
11 Vlag van Nederland Erik Quekel 16-04-1987 2017 Vlag van Nederland FC Den Bosch
17 Vlag van België Nathan Kabasele 14-01-1994 2016 Vlag van België Anderlecht (gehuurd)
23 Vlag van Hongarije Kristopher Vida 23-06-1995 2016 Vlag van Nederland FC Twente (jeugd)

Bekende namen[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Lijst van spelers van De Graafschap voor een volledige lijst

Spelers die trainer werden[bewerken]

Oud-trainers (niet volledig)[bewerken]

Externe link[bewerken]