BV De Graafschap

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Graafschap
BV De Graafschap
Naam Betaald Voetbal De Graafschap
Bijnaam Superboeren, blauw-witte zebra's, Achterhoekers
Opgericht 1 februari 1954
Plaats Vlag Doetinchem Doetinchem
Stadion De Vijverberg
Capaciteit 12.600[1][2]
Voorzitter Martin Mos
Algemeen directeur Hans Martijn Ostendorp
Technisch directeur Peter Bijvelds
Trainer Vlag van Nederland Adrie Poldervaart
(Hoofd)sponsor Agri Bio Source Europe B.V.
Kledingmerk Hummel
Begroting 6–6,5 miljoen[3]
Competitie Keuken Kampioen Divisie (2022/23)
Prijzen Landskampioen Schaal.png Eerste divisie: 3x
Website www.degraafschap.nl/
Thuis
Uit
Icoontje huidige resultaten Seizoen 2022/23
Portaal  Portaalicoon   Voetbal

BV De Graafschap is een Nederlandse voetbalclub uit het Gelderse Doetinchem. De club werd in het jaar 1954 opgericht. De traditionele uitrusting van De Graafschap bestaat uit een horizontaal gestreept blauw-wit shirt, gebaseerd op de kleuren van de stad. De Achterhoekers spelen hun thuiswedstrijden op De Vijverberg. Het stadion biedt plaats aan 12.600 toeschouwers.

De aanhang van de club noemt zichzelf 'superboeren' en staat bekend om zijn Achterhoekse mentaliteit en gemoedelijke sfeer. De Graafschap dankt daaraan de bijnaam de Superboeren.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Onder leiding van De Visser promoveerde de club in 1973 voor het eerst naar de Eredivisie.
De Graafschap tegen Feyenoord in 1975.
In het seizoen 1990-1991 werd de club met Simon Kistemaker (r) ongeslagen kampioen van de Eerste Divisie.
Tussen 1995 en 2003 speelde De Graafschap het langst onafgebroken in de Eredivisie.
In 2015 werd Mister De Graafschap Jan Vreman trainer van de club.

Ontstaan van de club[bewerken | brontekst bewerken]

Naar aanleiding van de Watersnoodwedstrijd en de weigering van de KNVB om het profvoetbal in te voeren, werd de 'wilde bond' NBVB opgezet. In deze bond zou profvoetbal gespeeld worden, waarvoor nieuwe clubs werden opgericht. In Doetinchem werd onder leiding van de heer Johan Roodbergen op 1 februari 1954 de beroepsvoetbalclub (bvc) 'De Graafschap' opgericht. De naam verwijst naar de Oost Gelderse streek De Graafschap waarin Doetinchem ligt en dat voluit Graafschap Zutphen (tot 1795 het Kwartier van Zutphen) heette. De streek is nu beter bekend als De Achterhoek. De club De Graafschap zou spelen met een horizontaal blauw en wit gestreept shirt, een witte broek en horizontaal blauw en wit gestreepte kousen. In Doetinchem was voordien nog nooit profvoetbal gespeeld. Toen de NBVB en KNVB fuseerden, trad De Graafschap alsnog toe tot de (prof)competitie. Hiervoor fuseerde de club met VV Oosseld (opgericht in 1922, kortweg VVO) tot vereniging betaald voetbal (vbv) 'De Graafschap' nadat gesprekken over een samengaan van alle clubs rond Doetinchem op niets waren uitgelopen. De clubs maakte gescheiden het seizoen 1954/55 af en hierna werd de fusie geformaliseerd en werd Oosseld de amateurafdeling van De Graafschap. Gesprekken om ook VV Doetinchem hierbij te betrekken werden door de leden van Doetinchem verworpen. De Graafschap is de enige ploeg uit de NBVB die nog als zelfstandige profclub bestaat. Oprichter Roodbergen zag 'zijn' De Graafschap nooit spelen, omdat hij nagenoeg blind was. De thuiswedstrijden werden in het nieuw gebouwde stadion De Vijverberg gespeeld.

Hoogtijdagen en degradatie[bewerken | brontekst bewerken]

In het seizoen 1990/91 werd De Graafschap onder trainer Simon Kistemaker ongeslagen kampioen van de Eerste Divisie. Na 1 jaar eredivisie degradeerde het meteen weer. Tussen 1995 en 2003 speelde De Graafschap het langst onafgebroken in de Eredivisie. In 1997 eindigde De Graafschap onder Fritz Korbach op de achtste plaats, de hoogste eindpositie ooit. Sindsdien liepen de resultaten terug en in 2003 degradeerde De Graafschap onder trainer Peter Bosz na acht jaar Eredivisie terug naar de Eerste Divisie.

Heen en weer[bewerken | brontekst bewerken]

In het daaropvolgende seizoen promoveerde De Graafschap ondanks de zesde plaats op wonderbaarlijke wijze opnieuw naar de Eredivisie. In de wedstrijd uit tegen Excelsior die de geschiedenis zou ingaan als Het Wonder van Woudenstein stond De Graafschap in de 90e minuut in de virtuele stand van de nacompetitie poule net onder Heracles Almelo. Beide ploegen hadden op dat moment 11 punten maar Heracles had een beter doelsaldo. In de extra tijd scoorde verdediger Michael van der Kruis de winnende treffer (2-3). Omdat Heracles bleef steken op een 2-2 gelijkspel tegen FC Volendam promoveerden niet de Almeloërs maar De Graafschap naar de eredivisie.

Een jaar later degradeert De Graafschap via hetzelfde systeem terug naar de Eerste Divisie na in de Eredivisie als zeventiende te zijn geëindigd. In 2006 eindigde De Graafschap als vijfde in de Jupiler League.

Tweemaal kampioen[bewerken | brontekst bewerken]

In 2007 werd De Graafschap met overmacht kampioen van de Eerste Divisie en wist het vriend en vijand te verrassen door in de winter van het daaropvolgende seizoen de twaalfde plaats in de Eredivisie te bezetten. Na de winterstop ging het bergafwaarts. Slechts één overwinning werd er in de tweede seizoenshelft geboekt, maar via de nacompetitie wist de club zich alsnog veilig te spelen.

Na vele transfers en een trainerswissel in de zomer sloot De Graafschap het daaropvolgende seizoen af op de zeventiende plaats. De Graafschap wist op wonderbaarlijke wijze aan directe degradatie te ontsnappen door in de voorlaatste wedstrijd in de laatste minuut de winnende treffer te maken tegen NAC Breda. Vervolgens bleek een 2-2 gelijkspel in de degradatiekraker tegen directe concurrent Volendam op de laatste speeldag voldoende om rechtstreekse degradatie te ontlopen. In de nacompetitie ging het met De Graafschap alsnog mis. In de finale werd er over drie wedstrijden verloren van RKC Waalwijk.

De Graafschap speelde vervolgens een goed seizoen en kroonde zich in de 35e speelronde tot kampioen van de Jupiler League 2009/10. In de kampioenswedstrijd werd Go Ahead Eagles na een vroege 2-0 achterstand alsnog verslagen. De 2-2 en 3-2 vielen in de 86e en 89e minuut.

In het seizoen 2010/11 in de Eredivisie werden er onder trainer Darije Kalezic prima resultaten behaald en eindigde De Graafschap met 38 punten op de veertiende plek, de beste prestatie sinds de eeuwwisseling. De Graafschap verloor gedurende het seizoen slechts drie van de zeventien thuiswedstrijden, won in de Kuip met 1-0 van Feyenoord en eindigde op de ranglijst boven aartsrivaal Vitesse.

Zwarte jaren[bewerken | brontekst bewerken]

Het seizoen 2011/12 was een dramatische jaargang voor De Graafschap. Er werd al lange tijd slecht gepresteerd toen trainer Andries Ulderink in januari na een pijnlijke 4-1 thuisnederlaag tegen concurrent VVV-Venlo op straat werd gezet. Onder interim-trainer Richard Roelofsen wist de ploeg rechtstreekse degradatie nog net te ontlopen. In de nacompetitie ging de club alsnog onderuit tegen FC Den Bosch.

In de zomer van 2012 werd Pieter Huistra als trainer aangesteld. Naarmate het seizoen vorderde nam de onvrede bij de supporters steeds verder toe. De sportieve resultaten waren erg slecht en ook op bestuurlijk niveau was er veel onrust binnen de club. Er zouden problemen zijn met de financiën, bestuurders lagen met elkaar en de media overhoop en het stadion was vaak nog niet voor de helft gevuld. Wel werd de derde periode gewonnen. Uiteindelijk eindigde De Graafschap op de achtste plaats en werd het in de nacompetitie uitgeschakeld door eredivisionist Roda JC.

Het daarop volgende seizoen was ook een moeilijke jaargang. Eind 2013 werd bekendgemaakt dat De Graafschap een schuld had van 3 miljoen euro. De Graafschap kreeg van de Vereniging Betaald Voetbal (de op dat moment enige aandeelhouder) toestemming om aandelen uit te geven om zo van de schulden af te komen. De Graafschap zette 30 aandelen te koop. Op 11 december meldde De Graafschap op zijn website dat Guus Hiddink een aandeel had gekocht. Trainer Huistra werd halverwege het seizoen ontslagen en zijn opvolger Jimmy Calderwood stapte na slechts 29 dagen op vanwege een conflict met het bestuur. Met Jan Vreman als nieuwe hoofdtrainer werd de weg omhoog voorzichtig weer ingezet en De Graafschap eindigde uiteindelijk als zevende. In de nacompetitie werd het in de tweede ronde na een spannende ontknoping uitgeschakeld door eredivisionist RKC Waalwijk.

Terug naar de Eredivisie[bewerken | brontekst bewerken]

In het seizoen 2014/15 waren de bestuurlijke problemen verkleind en ook de financiële malaise leek achter de rug. Met een vrij jonge selectie – waarbij regelmatig vier of vijf spelers uit de eigen jeugdopleiding aan de aftrap verschenen – eindigde De Graafschap op de zesde plek, en dwong daarmee deelname af aan de nacompetitie. In de eerste ronde versloeg de club met veel geluk Almere City. In de tweede ronde won De Graafschap tweemaal met 1-0 van Eredivisionist Go Ahead Eagles. In de finale van de play-offs speelde de club van trainer Jan Vreman thuis met 0-0 gelijk tegen FC Volendam om vervolgens uit met 1-0 te winnen. Hierdoor promoveerde De Graafschap na drie jaar afwezigheid weer naar de Eredivisie.

Doordat er financieel nog niet veel mogelijk was in Doetinchem, trok De Graafschap in de zomer van 2015 relatief onbekende spelers uit met name de Eerste Divisie aan. De club wilde geen nieuwe financiële problemen veroorzaken door koste wat kost voor handhaving te gaan. Mede hierdoor stond De Graafschap in de winterstop op de laatste plaats met slechts vijf punten en een gat van acht punten met de nummer zeventien Cambuur. Na de winterstop werd echter een inhaalrace ingezet en wist De Graafschap Cambuur te passeren op de ranglijst, wat deelname aan de play-offs opleverde. In de slotwedstrijd van de reguliere competitie speelde De Graafschap thuis met 1-1 gelijk tegen AFC Ajax, dat daardoor de titel misliep. De Graafschap schakelde in de play-offs MVV Maastricht uit, maar verloor daarna in de beslissende wedstrijden om promotie/degradatie van Go Ahead Eagles. Normaal gesproken zou degradatie daarmee een feit zijn. In dit geval moest De Graafschap echter afwachten wat er zou gebeuren met FC Twente. De KNVB was voornemens die club terug te zetten naar de Eerste divisie.[4] De Graafschap zou dan in zijn plaats alsnog in de Eredivisie mogen blijven, maar die beslissing van de licentiecommissie werd door de beroepscommissie van de KNVB ten gunste van FC Twente herzien.

Huidig[bewerken | brontekst bewerken]

Mede doordat de club lang in onzekerheid verkeerde hangende de uitspraak van de beroepscommissie van de KNVB was men niet in staat een uitgebalanceerde selectie samen te stellen voor het seizoen 2016/17. Dit seizoen werd dan ook een van de slechtste in de clubgeschiedenis. Halverwege het seizoen stond De Graafschap 16e en werd coach Jan Vreman ontslagen en vervangen door Henk de Jong. Na de winterstop werden de resultaten iets beter en De Graafschap wist bijna nog de vierde periode te pakken. Uiteindelijk kwam De Graafschap vier punten tekort om zich voor de play-offs te plaatsen en eindigde het op een teleurstellende 12e plek.

Voor het seizoen 2017/18 ging de selectie op de schop. Omdat financieel nog altijd niet veel mogelijk was, haalde De Graafschap vrijwel alleen transfervrije spelers en huurlingen. Hoewel De Graafschap ook dit seizoen wisselvallig presteerde en de club met name rond de winterstop een matige periode kende, wist De Graafschap mede door een sterke eindsprint een 4e plaats te behalen en zich te kwalificeren voor de play-offs om promotie/degradatie. Hierin werden achtereenvolgens SC Telstar en Almere City FC verslagen, waardoor promotie opnieuw een feit was. Na een seizoen degradeert de ploeg via de nacompetitie weer terug naar het tweede niveau. Trainer Henk de Jong vertrekt na het seizoen naar SC Cambuur. Zijn opvolger Mike Snoei komt over van Telstar. In het seizoen 2020/2021 greep de Graafschap in de laatste speelronde naast directe promotie naar de eredivisie. Toen ze daarna ook in de eerste ronde van de nacompetitie van Roda JC Kerkrade verloren werd, besloot de club tot actie over te gaan en trainer Mike Snoei op straat te zetten.

Complexen[bewerken | brontekst bewerken]

Stadion De Vijverberg.
Het stadion tijdens een wedstrijd.

De Graafschap beschikt over verschillende complexen. De thuiswedstrijden worden gespeeld op De Vijverberg en er wordt getraind op het trainingscomplex van De Bezelhorst.

De Vijverberg[bewerken | brontekst bewerken]

Zie De Vijverberg voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

De thuiswedstrijden van De Graafschap worden gespeeld op stadion De Vijverberg. Het stadion biedt plaats aan 12.600 toeschouwers. Het stadion werd gebouwd in 1954. In het verleden heeft De Graafschap onderzoek laten doen naar de bouw van een nieuw stadion; dit onderzoek is in 2009 afgerond. De Vijverberg heeft momenteel onvoldoende capaciteit om de begroting verder op te schroeven om van De Graafschap een stabiele Eredivisieclub te maken. Ook is de huidige locatie infrastructureel gezien niet optimaal. Het budget zou met behulp van een nieuw stadion stijgen van zo'n 10 miljoen naar zeker 15 miljoen euro.

Er waren vijf mogelijke locaties bekendgemaakt voor het nieuwe stadion. De locaties lagen allemaal rond de snelweg A18 die langs Doetinchem loopt. De Graafschap gaf de voorkeur aan het nieuwe industrieterrein dat gerealiseerd moest worden nabij Wehl. Echter, vanuit de supporters bestond hiertegen veel weerstand; een vertrek uit Doetinchem was voor velen onbespreekbaar. Een andere locatie op het Vredesteinterrein nabij het station kon wel op goedkeuring van de aanhang rekenen, maar de grondprijs bleek uiteindelijk te hoog. Het nieuwe stadion zou plaats moeten bieden aan ruim 28.000 man, met een typische Engelse uitstraling en een Achterhoekse sfeer.

Eind februari 2012 werd bekendgemaakt dat de club zich definitief gaat richten op uitbreiding en modernisering van De Vijverberg, plannen voor een nieuw stadion zijn hiermee van de baan.

In 2016 werd De Vijverberg door het voetbaltijdschrift Voetbal International uitgeroepen tot mooiste stadion van Nederland.

Trainingscomplex[bewerken | brontekst bewerken]

Het eerste elftal van De Graafschap traint op het trainingscomplex van de Bezelhorst. De jeugd van De Graafschap traint en speelt evenals het eerste elftal wedstrijden op Sportcomplex de Bezelhorst.

Clubcultuur[bewerken | brontekst bewerken]

Sfeeractie van De Graafschap.
De Vijverberg op een wedstrijddag.

De Graafschap trekt supporters uit de wijde omgeving van Doetinchem. Het achterland van de club, de Achterhoek en een deel van de Liemers, staat bekend om het landelijk gebied en de agrarische cultuur. Een onbekende supporter op de tribune bedacht ergens in het midden van de jaren 90 de term Superboeren, die nu als geuzennaam gebruikt wordt. Voormalig Graafschapspeler Hans Kraay jr. was de eerste die deze naam in de media gebruikte. Met de term Superboeren wordt niet alleen de spelersgroep, maar ook de aanhang van De Graafschap aangeduid.

Ook de Achterhoekse term: D'ran (spreek uit DR AN) is nauw met de clubcultuur van De Graafschap verweven. Het woord betekent vrij vertaald "Er tegenaan!" en de tekst wordt veelvuldig gebruikt. Aan de lange zijde van het veld is ter hoogte van de middenstip een tegel geplaatst met de tekst "D'ran" erop. Bij het betreden van het veld passeren alle spelers deze tegel. In het seizoen 2011/12 was er ook een shirtsponsoractie met deze naam. Supporters lieten voor een klein bedrag hun naam in het logo van d'ran op het wedstrijdshirt zetten om hun club financieel te steunen toen er geen shirtsponsor gevonden kon worden.

Een ander bekende Achterhoekse spreuk is: attamottamotta (spreek uit attamot tamotta). Het betekent vrij vertaald "Als dat moet, dan moet dat!". Het wordt vooral gezongen door supporters om het team te steunen bij tegenslag.

Supportersverenigingen[bewerken | brontekst bewerken]

De Graafschap kent diverse supportersverenigingen en -groeperingen. Supportersvereniging De Superboeren is de enige officiële. De bekendste groep is de Brigata Tifosi (BT03), een groep fanatieke supporters die zijn opgericht in 2003. De BT heeft de afgelopen jaren naam gemaakt met vele grote sfeeracties in zowel thuis als uitwedstrijden. Andere groeperingen zijn Oldies DTC, Didam on Tour, Blue Brothers en SYL Winterswijk. Diverse supportersgroepen van De Graafschap onderhouden goede banden met supportersgroepen van MSV Duisburg en U.S. Palermo.

In 2017 zijn de supporterskantine van De Graafschap en het aangrenzende Spinnekopplein volledig vernieuwd en uitgebreid. Het benodigde geld hiervoor is grotendeels door de supporters zelf bij elkaar gebracht middels diverse inzamelingsacties, collectes en veilingen. Ook de (ver)bouw- en kluswerkzaamheden zijn grotendeels door vrijwilligers gedaan.

Spinnekop[bewerken | brontekst bewerken]

De Graafschap staat bekend om de fanatieke supporters op de Spinnekop. Deze tribune is gevuld met de harde kern van De Graafschap. Vakken 15 en 16 achter de goal zijn staantribunes. Vanaf deze kant wordt het meeste geluid geproduceerd. In het eerste decennium na de oprichting in 2003 stond de Brigata Tifosi ook op vak 15/16. Na een tijdelijke verhuizing naar Vak 31 heeft de Brigata Tifosi sinds het seizoen 2014/15 plaats genomen in Vak 22, dat hierdoor de facto ook een sta vak is geworden.

Toeschouwers[bewerken | brontekst bewerken]

Wanneer De Graafschap in de Eredivisie speelt is het stadion goed gevuld en vaak uitverkocht. In de Keuken Kampioen Divisie is dit de afgelopen jaren wisselend. Verkocht De Graafschap in 2009 nog de meeste seizoenkaarten van de Eerste Divisie, tijdens de wedstrijd De Graafschap – Go Ahead Eagles in 2012 waren er slechts 5000 toeschouwers aanwezig. In het seizoen 2016/17 steeg het aantal vaste toeschouwers van De Graafschap in de Keuken Kampioen Divisie weer naar ruim 9000.

3611
2597
2208
5560
7163
4142
3137
4136
7102
8440
8100
7959
9223
10191
10891
10841
8742
11106
7548
8744
12129
12094
10491
11972
12038
7799
5771
3927
11840
9523
9387
12321
1988 1989 1990 1991 1992 1993 1994 1995 1996 1997 1998 1999 2000 2001 2002 2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019
Mascotte Guus op het veld in De Vijverberg.
Clubicoon Guus Hiddink.

Mascotte[bewerken | brontekst bewerken]

De officiële mascotte van De Graafschap is zebra Guus. Deze is vernoemd naar Guus Hiddink. In 2018 groeide The Joker uit tot onofficiële mascotte nadat hij meermalen aanwezig was geweest bij sfeeracties van de supporters tijdens de play-offwedstrijden. Voorafgaand aan de eerste play-offwedstrijd tegen Telstar werd er een filmpje gepubliceerd op de site van supportersgroep BT03. Te zien is een auto die de parkeerplaats van de Vijverberg opdraait, in het einde van het filmpje wordt ingezoomd op het gezicht van de hoofdpersoon. Het blijkt The Joker, met een sjaal van De Graafschap om zijn nek, die een fakkel ontsteekt op het veld in het stadion. Vervolgens dook hij op tijdens de sfeeracties. Bij de beslissende thuiswedstrijd tegen Almere City stond The Joker zelfs aan de rand van het veld toen de spelers uit de catacomben kwamen.

Clubiconen[bewerken | brontekst bewerken]

Door de jaren heen heeft een aantal spelers en trainers zich ontwikkeld tot een clubicoon van De Graafschap. De meest bekende clubiconen zijn Henk Overgoor en Guus Hiddink, die in totaal 160 competitiewedstrijden speelde. Ook Piet de Visser, Simon Kistemaker en Jurrie Koolhof zijn drie clubiconen uit de roemruchtige geschiedenis van De Graafschap. In februari 2016 werd Kistemaker benoemd tot erelid van De Graafschap.

Spelers die zich later tot clubicoon wisten te kronen zijn Jan Vreman, Ron Olyslager, Eric Viscaal en Ted van de Pavert. Vreman speelde als verdediger zijn gehele carrière voor De Graafschap. In totaal speelde hij 375 competitiewedstrijden in 18 seizoenen, waarin hij elf keer een doelpunt maakte. Na zijn spelersloopbaan ging hij direct aan de slag als jeugdtrainer, daarna assistent- en hoofdcoach. Vreman draagt de bijnaam Mister De Graafschap. Viscaal was van onschatbare waarde in Doetinchem en haalde met de ploeg in het seizoen 1996/1997 de achtste plaats in de Eredivisie, de hoogste klassering in de clubgeschiedenis.

Muziekrituelen bij thuiswedstrijden[bewerken | brontekst bewerken]

Bij thuiswedstrijden van De Graafschap keren twee nummers altijd terug: de Opkomsttune en de Goaltune. Bij de opkomsttune spreekt het Achterhoekse icoon Bennie Jolink, zanger van Normaal, de opzwepende woorden D'ran meermalen door de speakers, waarna bij de opkomst van de spelers t Geet Hier Spoken van Jovink gedraaid. Eerder werden ook Deurdonderen van Normaal en Played a Life van Safri Duo bij de opkomst gedraaid. Wanneer De Graafschap scoort, galmt het refrein van het nummer Parada de Tettas van de Vengaboys door het stadion. Na afloop van de wedstrijd klonk altijd Oerend hard van Normaal.

Rivaliteit[bewerken | brontekst bewerken]

De aartsrivaal van De Graafschap is Vitesse uit Arnhem. De wedstrijden tussen deze clubs wordt ook de Derby van het Oosten genoemd. Het duel kan gezien worden als een strijd tussen stad en platteland. Het is in de publieke beleving een botsing tussen het sierlijke en elegante voetbal van Vitesse en de strijdlust en passie van De Graafschap. Daarnaast is het een botsing van de zelfbewuste uitstraling van de Gelderse hoofdstad tegen de Achterhoekse plattelandsmentaliteit. Uit de tenues van beide elftallen is dit ook min of meer af te leiden. De Graafschap speelt in het blauw en wit, de stadskleuren van Doetinchem. De Arnhemmers spelen sinds 1907 in het geel en zwart met als argument dat Vitesse zich bij de beste clubs van Gelderland mocht scharen en zij in de Gelderse hoofdstad gevestigd zijn, waardoor zij ook het recht zou hebben om de kleuren van Gelderland te mogen dragen.

Hoewel De Graafschapsupporters Vitesse meer als rivaal beschouwen dan andersom, zijn deze duels altijd beladen: twee fanatieke supportersgroepen staan tegenover elkaar en wedstrijden waarin aan beide kanten strijd geleverd wordt, zijn eerder regel dan uitzondering. Hetzelfde geldt ook voor de andere Gelderse Derby tegen N.E.C. uit Nijmegen. De confrontaties tussen de beide supportersgroeperingen zorgen voor beladen wedstrijden.

Behalve Vitesse en N.E.C. is Go Ahead Eagles een rivaal op sportief gebied. De wedstrijden tegen de Deventenaren worden ook als toppers in de Eerste Divisie bestempeld. De rivaliteit met Go Ahead Eagles bestaat al geruime tijd en komt mede doordat bij confrontaties vaak promotie of degradatie op het spel staat.

Resultaten 1955–heden[bewerken | brontekst bewerken]

De Graafschap werd nog nooit landskampioen en won nog nooit de KNVB beker. De hoogste eindklassering in de Eredivisie was de achtste plaats in 1997. De Graafschap heeft een rijke geschiedenis in zowel de Eredivisie als de Eerste divisie. Bij de indeling van divisies kwam De Graafschap in de Eerste divisie terecht. Het degradeerde in de jaren zestig twee maal naar de Tweede divisie maar kwam weer terug. Na het debuut in de Eredivisie 1974 promoveerde en degradeerde de club zeven maal. In 1991, 2007 en 2010 werd de club kampioen in de Eerste divisie.

Eindklasseringen[bewerken | brontekst bewerken]

 • 1955 4e
  Eerste klasse (prof) D
 • 1956 13e
  Hoofdklasse (prof) B
 • 1957 10e
  Eerste divisie A
 • 1958 4e
  Eerste divisie A
 • 1959 14e
  Eerste divisie A
 • 1960 17e
  Eerste divisie B
 • 1961 11e
  Tweede divisie
 • 1962 10e
  Tweede divisie
 • 1963 15e
  Tweede divisie A
 • 1964 5e
  Tweede divisie B
 • 1965 11e
  Tweede divisie A
 • 1966 2e
  Tweede divisie A
 • 1967 18e
  Eerste divisie
 • 1968 6e
  Tweede divisie
 • 1969 1e
  Tweede divisie
 • 1970 8e
  Eerste divisie
 • 1971 16e
  Eerste divisie
 • 1972 11e
  Eerste divisie
 • 1973 4e
  Eerste divisie
 • 1974 14e
  Eredivisie
 • 1975 13e
  Eredivisie
 • 1976 12e
  Eredivisie
 • 1977 18e
  Eredivisie
 • 1978 14e
  Eerste divisie
 • 1979 8e
  Eerste divisie
 • 1980 6e
  Eerste divisie
 • 1981 7e
  Eerste divisie
 • 1982 18e
  Eredivisie
 • 1983 14e
  Eerste divisie
 • 1984 6e
  Eerste divisie
 • 1985 3e
  Eerste divisie
 • 1986 9e
  Eerste divisie
 • 1987 10e
  Eerste divisie
 • 1988 4e
  Eerste divisie
 • 1989 9e
  Eerste divisie
 • 1990 7e
  Eerste divisie
 • 1991 1e
  Eerste divisie
 • 1992 17e
  Eredivisie
 • 1993 5e
  Eerste divisie
 • 1994 6e
  Eerste divisie
 • 1995 2e
  Eerste divisie
 • 1996 14e
  Eredivisie
 • 1997 8e
  Eredivisie
 • 1998 11e
  Eredivisie
 • 1999 13e
  Eredivisie
 • 2000 14e
  Eredivisie
 • 2001 15e
  Eredivisie
 • 2002 14e
  Eredivisie
 • 2003 18e
  Eredivisie
 • 2004 6e
  Eerste divisie
 • 2005 17e
  Eredivisie
 • 2006 5e
  Eerste divisie
 • 2007 1e
  Eerste divisie
 • 2008 16e
  Eredivisie
 • 2009 17e
  Eredivisie
 • 2010 1e
  Eerste divisie
 • 2011 14e
  Eredivisie
 • 2012 17e
  Eredivisie
 • 2013 8e
  Eerste divisie
 • 2014 7e
  Eerste divisie
 • 2015 6e
  Eerste divisie
 • 2016 17e
  Eredivisie
 • 2017 12e
  Eerste divisie
 • 2018 4e
  Eerste divisie
 • 2019 17e
  Eredivisie
 • 2020 2e
  Eerste divisie
 • 2021 3e
  Eerste divisie
 • 2022 9e
  Eerste divisie

In elke staaf van de grafiek staat van boven naar beneden vermeld:

 • Eindnotering
Dit is de positie die de club heeft bereikt in de competitie, zonder eventuele beslissings-, play-off- of nacompetitiewedstrijden die nodig zijn geweest om bijvoorbeeld de kampioen van de competitie te bepalen.
Indien een * achter het getal staat is de notering een tussenstand en kan het zijn dat de notering niet overeenkomt met de uiteindelijke eindstand van de competitie.
Staat er een - dan is het seizoen nog bezig en is er geen definitieve uitslag bekend.
Staat er xx op de positie van de notering, dan heeft de club vroegtijdig de competitie verlaten. Dit kan onder andere komen door terugtrekking van het team, faillissement van de club of door een uitgedeelde straf van de KNVB. In veel gevallen staat elders in het artikel de reden vermeld.
Staat er een ? dan is het resultaat uit het verleden onbekend, en is alleen de competitie en/of niveau bekend van dat seizoen.
In de seizoenen 2019/20 en 2020/21 werd wegens de coronacrisis het amateurvoetbal afgebroken. Daardoor kennen deze staven geen eindklassering (middels -- weergegeven).
 • Competitieniveau en/of afdelingsletter of Officiële eindstand Eredivisie
  • Competitieniveau en/of afdelingsletter
  Hierbij geeft het getal het niveau weer, dat ook terug te vinden is in de legenda. De letter is de afdelingsaanduiding en wordt gebruikt wanneer er meer afdelingen zijn op hetzelfde niveau. De afdelingsletter is altijd een hoofdletter en wordt meestal zonder nummer gebruikt.
  Voorbeeld: 2F is niveau 2e klasse competitie F.
  Het competitieniveau en nummer wordt niet vermeld wanneer er slechts één competitie van dit niveau was.
  • Officiële eindstand Eredivisie (getal staat tussen haakjes vermeld)
  Sinds de introductie van play-offwedstrijden voor Europees voetbal na afloop van de reguliere competitie in 2005/06, is de KNVB verplicht een eindstand van de Eredivisie door te geven aan de UEFA aan de hand van deze play-offwedstrijden.
  Bij deze eindstand staan clubs die zich hebben gekwalificeerd voor Europees voetbal hoger dan clubs die zich niet wisten te kwalificeren. Indien er geen verschil was tussen de eindnotering en de officiële eindstand, staat dit getal niet vermeld.
 • Onderafdeling
Hier staat afgekort de naam van de onderafdeling indien de club in dat jaar in een onderafdeling uitkwam. Tevens staat deze afkorting in de legenda en wordt gelinkt naar het artikel over deze onderafdeling. Deze afkorting wordt alleen vermeld wanneer de club in het verleden in verschillende onderafdelingen heeft gespeeld. Deze vermelding is in de staaf altijd in kleine letters. Deze onderafdelingen zijn na het seizoen 1995/96 afgeschaft. Heeft de club in slechts één onderafdeling gespeeld, dan is dit alleen terug te vinden in de legenda.

Onder de staaf staat het jaartal vermeld waarin het seizoen is afgesloten. 15 verwijst naar het seizoen 2014/15 en/of eventueel op het seizoen 1914/15.

Wanneer een staaf leeg is, zijn deze gegevens niet bekend. Het kan ook zijn dat de club dat seizoen niet heeft meegespeeld op het hogere amateurniveau, vroegtijdig de competitie heeft verlaten of uit de competitie is gezet.
In het seizoen 1944/45 was er wegens de Tweede Wereldoorlog geen regulier competitievoetbal.


Opmerking: In de 1e klasse en lager spelen de clubs in districten. Deze districten staan niet vermeld in de grafiek.

Seizoensoverzichten[bewerken | brontekst bewerken]

Resultaten van De Graafschap sinds de toetreding in het betaald voetbal in 1954
Seizoen Competitie Kwalificatie KNVB beker Bijzonderheid
Divisie GW W G V DV DT PNT POS
1954/55 NBVB 11 3 5 3 24 30 11 6e Geen bekertoernooi De Graafschap treedt toe tot het betaald voetbal
De competitie werd na de fusie van de KNVB en de NBVB niet afgemaakt. Alle teams werden opnieuw ingedeeld.
Eerste klasse D 26 13 4 9 48 35 30 4e Hoofdklasse
1955/56 Hoofdklasse B 34 8 11 15 46 72 27 13e Eerste divisie Geen bekertoernooi
1956/57 Eerste divisie A 30 8 11 11 44 55 27 10e Tussenronde (Tussen ronde 2 en ronde 3)
1957/58 Eerste divisie A 30 16 3 11 63 57 35 4e 2e ronde
1958/59 Eerste divisie A 30 7 7 16 42 65 21 14e Geen deelname
1959/60 Eerste divisie B 32 6 10 16 42 83 22 17e Nacompetitie Geen bekertoernooi Degradatiewedstrijden tegen RCH en RBC
1960/61 Tweede divisie 34 11 9 14 58 61 31 11e Groepsfase
1961/62 Tweede divisie 28 10 6 12 33 39 26 10e 1e ronde
1962/63 Tweede divisie A 32 9 7 16 32 52 25 15e 3e ronde
1963/64 Tweede divisie B 30 14 6 10 52 44 34 5e 1e ronde
1964/65 Tweede divisie A 30 11 3 16 50 54 25 11e 1e ronde
1965/66 Tweede divisie A 28 19 5 4 74 22 43 2e Rechtstreekse promotie 2e ronde
1966/67 Eerste divisie 38 11 6 21 41 61 28 18e Rechtstreekse degradatie Geen deelname
1967/68 Tweede divisie 38 18 8 12 62 47 44 6e Groepsfase
1968/69 Tweede divisie 34 20 9 5 77 29 49 1e Rechtstreekse promotie 1e ronde
1969/70 Eerste divisie 34 12 8 14 49 51 32 8e 3e ronde
1970/71 Eerste divisie 30 7 8 15 28 42 22 16e 1e ronde
1971/72 Eerste divisie 40 13 12 15 49 48 38 11e Geen deelname
1972/73 Eerste divisie 38 15 17 6 52 34 47 4e Nacompetitie 1e ronde Promotiewedstrijden tegen PEC Zwolle (1–1 & 4–2), Volendam (1–0 & 1–2) en Wageningen (2–1 & 1–0)
1973/74 Eredivisie 34 8 10 16 43 75 26 14e 2e ronde
1974/75 Eredivisie 34 10 8 16 32 56 28 13e 2e ronde
1975/76 Eredivisie 34 7 14 13 41 69 28 12e Kwartfinale
1976/77 Eredivisie 34 6 10 18 29 56 22 18e Rechtstreekse degradatie 3e ronde
1977/78 Eerste divisie 36 11 7 18 48 61 29 14e 1e ronde
1978/79 Eerste divisie 36 15 11 10 60 47 41 8e 3e ronde
1979/80 Eerste divisie 36 18 6 12 43 31 42 6e Nacompetitie 2e ronde Promotiewedstrijden tegen SC Cambuur (3–2 & 0–0), FC Volendam (2–3 & 0–1) en FC Wageningen (4–1 & 1–2)
1980/81 Eerste divisie 36 15 11 10 55 43 41 7e Nacompetitie 1e ronde Promotiewedstrijden tegen FC Den Bosch '67 (2–0 & 1–1), DS '79 (2–1 & 3–2) en sc Heerenveen (0–0 & 0–1)
1981/82 Eredivisie 34 3 6 25 29 95 12 18e Rechtstreekse degradatie 2e ronde
1982/83 Eerste divisie 30 8 5 17 37 56 21 14e 3e ronde
1983/84 Eerste divisie 32 13 10 9 55 47 36 6e Nacompetitie 3e ronde Promotiewedstrijden tegen NAC (1–1 & 1–1), N.E.C. (4–4 & 0–2) en FC VVV (0–0 & 0–4)
1984/85 Eerste divisie 34 16 13 5 60 35 45 3e Nacompetitie 2e ronde Promotiewedstrijden tegen FC Den Haag (0–1 & 1–0), N.E.C. (0–0 & 0–0) en RKC (4–0 & 3–1)
1985/86 Eerste divisie 36 10 13 13 57 62 33 9e 3e ronde
1986/87 Eerste divisie 36 12 14 10 53 48 38 10e 3e ronde
1987/88 Eerste divisie 36 16 12 8 58 42 44 4e Nacompetitie 2e ronde Promotiewedstrijden tegen MVV (1–3 & 1–2), RBC (1–2 & 1–1) en Vitesse (1–1 & 3–1)
1988/89 Eerste divisie 36 14 8 14 48 53 36 9e 1e ronde
1989/90 Eerste divisie 36 13 12 11 52 47 38 7e Tussenronde (Tussen 1e ronde en 2e ronde)
1990/91 Eerste divisie 38 25 11 2 84 34 61 1e Rechtstreekse promotie 3e ronde
1991/92 Eredivisie 34 6 9 19 29 59 21 17e Rechtstreekse degradatie 2e ronde
1992/93 Eerste divisie 34 17 8 9 58 50 42 5e Nacompetitie 3e ronde Promotiewedstrijden tegen FC Den Bosch (1–0 & 1–4) en NAC (0–4 & 1–2)
1993/94 Eerste divisie 34 13 12 9 45 37 38 6e Nacompetitie Achtste finale Promotiewedstrijden tegen SC Heracles '74 (3–4 & 2–1), N.E.C. (3–4 & 0–4) en VVV (1–2 & 1–2)
1994/95 Eerste divisie 34 21 8 5 70 45 50 2e Nacompetitie 2e ronde Promotiewedstrijden tegen FC Den Haag (3–1 & 0–1), SC Heracles '74 (2–1 & 4–0) en MVV (6–3 & 2–2)
1995/96 Eredivisie 34 6 11 17 37 66 29 14e Achtste finale
1996/97 Eredivisie 34 13 6 15 52 55 45 8e Achtste finale
1997/98 Eredivisie 34 11 9 14 45 49 42 11e 2e ronde
1998/99 Eredivisie 34 8 12 14 40 57 36 13e 2e ronde
1999/00 Eredivisie 34 8 9 17 41 60 33 14e 2e ronde
2000/01 Eredivisie 34 9 4 21 44 66 31 15e 2e ronde
2001/02 Eredivisie 34 10 7 17 43 55 37 14e 3e ronde
2002/03 Eredivisie 34 6 5 23 35 84 23 18e Achtste finale
2003/04 Eerste divisie 36 18 10 8 63 43 64 6e Nacompetitie 2e ronde Promotiewedstrijden tegen Excelsior (0–0 & 3–2), Heracles Almelo (2–0 & 0–2) en FC Volendam (4–0 & 1–0)
2004/05 Eredivisie 34 4 7 23 32 78 19 17e Nacompetitie 2e ronde Degradatiewedstrijden tegen Helmond Sport (2–2 & 1–1), Sparta Rotterdam (1–3 & 0–1) en FC Zwolle (3–2 & 4–1)
2005/06 Eerste divisie 38 17 11 10 63 51 62 5e Nacompetitie 1e ronde
2006/07 Eerste divisie 38 25 8 5 87 41 83 1e Rechtstreekse promotie Achtste finale
2007/08 Eredivisie 34 7 9 18 33 64 30 16e Nacompetitie 3e ronde Degradatiewedstrijden tegen Helmond Sport (3–2 & 3–1) en FC Zwolle (3–1 & 0–0)
2008/09 Eredivisie 34 7 9 18 24 58 30 17e Nacompetitie Kwartfinale Degradatiewedstrijden tegen MVV (3–2 & 2–2) en RKC Waalwijk (0–2 & 2–1)
2009/10 Eerste divisie 36 25 6 5 85 34 81 1e Rechtstreekse promotie 2e ronde
2010/11 Eredivisie 34 9 11 14 31 56 38 14e 3e ronde
2011/12 Eredivisie 34 6 6 22 36 74 24 17e Nacompetitie Achtste finale Degradatiewedstrijden tegen FC Den Bosch (0–0 & 1–1)
2012/13 Eerste divisie 30 12 9 9 57 41 45 8e Nacompetitie 3e ronde Promotiewedstrijden tegen Fortuna Sittard (2–1 & 3–1) en Roda JC Kerkrade (1–1 & 1–6)
2013/14 Eerste divisie 38 16 10 12 67 48 58 7e Nacompetitie 2e ronde Promotiewedstrijden tegen Fortuna Sittard (4–1 & 3–1) en RKC Waalwijk (0–1 & 1–1)
2014/15 Eerste divisie 38 18 7 13 73 49 61 6e Nacompetitie Achtste finale Promotiewedstrijden tegen Almere City FC (1–1 & 2–1), Go Ahead Eagles (1–0 & 1–0) en FC Volendam (0–0 & 1–0)
2015/16 Eredivisie 34 5 8 21 39 66 23 17e Nacompetitie 2e ronde Degradatiewedstrijden tegen MVV Maastricht (1–0 & 2–1) en Go Ahead Eagles (1–4 & 1–1)
2016/17 Eerste divisie 38 15 5 18 70 63 50 12e 1e ronde
2017/18 Eerste divisie 38 18 11 9 78 47 65 4e Nacompetitie 1e ronde Promotiewedstrijden tegen Telstar (3–2 & 4–2) en Almere City FC (1–1 & 2–1)
2018/19 Eredivisie 34 8 5 21 38 75 29 17e Nacompetitie 2e ronde Degradatiewedstrijden tegen SC Cambuur (1–1 & 2–0) en Sparta Rotterdam (1–2 & 0–2)
2019/20 Eerste divisie 29 17 11 1 63 28 62 2e 1e ronde Seizoen werd vroegtijdig afgebroken door de coronacrisis
2020/21 Eerste divisie 38 23 8 7 67 47 77 3e Nacompetitie 2e ronde verloren in eerste ronde van play-offs van Roda JC Kerkrade
2021/22 Eerste divisie 1e ronde

Erelijst[bewerken | brontekst bewerken]

Competitie Aantal Jaren
Eerste Divisie 1991, 2007, 2010
Tweede Divisie 1969
Periodetitels 4x 2009/10 (p4)

2012/13 (p3)

2019/20 (p3)

2020/21 (p3)

Verbonden aan De Graafschap[bewerken | brontekst bewerken]

Organisatie[bewerken | brontekst bewerken]

De Raad van Commissarissen van B.V. De Graafschap bestaat uit:

 • Martin Mos (Voorzitter)
 • Sjoerd Weikamp (Marketing & Communicatie)
 • Loek van der Mark (Bedrijfsvoering & Sales)
 • David Vrijbergen (Juridische Zaken)
 • Ivo) du Plessis (Commerciële Zaken

De eindverantwoordelijkheid voor de dagelijkse leiding van De Graafschap ligt bij de voorzitter, casu quo algemeen directeur. In september 2017 volgde Hans Martijn Ostendorp Hans Veldhorst op als in deze functie. Peter Bijvelds is sinds juni 2022 verantwoordelijk voor het voetbaltechnische deel op De Vijverberg.

Klankbord voetbalzaken:

Adviseurs:

Voorzitters[bewerken | brontekst bewerken]

 • 1954–1956: Johan Roodbergen
 • 1956–1963: mr. Cees Pet
 • 1963–1968: Harry Heilbron
 • 1968–1971: drs. J.J.F. (Jan) Tromp
 • 1971–1974: J.W.A.M. (Walther) Fackeldey
 • 1974–1975: J.G. (Jan) Schouten
 • 1975–1982: Jan Jansen Venneboer
 • 1982–1985: J.W.A.M. (Walther) Fackeldey
 • 1985–1989: Jan Gijsbertse
 • 1989–1994: Anton van Kooten
 • 1994–2000: Hylke Enzerink
 • 2000–2004: dr. Derk Haank
 • 2004: Ap Ruesink (ad interim)
 • 2004–2010: Sietze Veen
 • 2010–2012: Clémence Ross-van Dorp
 • 2012–2015: Henk Zweers
 • 2015–heden: Martin Mos

Trainers[bewerken | brontekst bewerken]

Spelers en staf[bewerken | brontekst bewerken]

Voormalige spelers[bewerken | brontekst bewerken]

Naast de bekende trainers, heeft De Graafschap ook grote spelers onder contract gehad. Voor een overzicht van alle spelers die voor De Graafschap hebben gespeeld wordt u doorverwezen naar Lijst van spelers van De Graafschap.

Selectie[bewerken | brontekst bewerken]

Nr. Nat. Naam Contract Vorige club
Keepers
1 Vlag van Nederland Hidde Jurjus 2023 Vlag van Duitsland KFC Uerdingen 05
16 Vlag van Nederland Ties Wieggers ama Vlag van Nederland Eigen Jeugd
32 Vlag van Nederland Mees Bakker huur Vlag van Nederland AZ
Verdedigers
3 Vlag van Nederland Jan Lammers 2024 Vlag van Nederland TOP Oss
4 Vlag van Nederland Xandro Schenk 2024 Vlag van Denemarken Vendsyssel FF
5 Vlag van Nederland Roland Baas 2022 Vlag van Nederland Go Ahead Eagles
12 Vlag van Nederland Jim van der Logt ama Vlag van Nederland Eigen Jeugd
20 Vlag van Nederland Rio Hillen 2024 Vlag van Nederland Jong Ajax
21 Vlag van Kaapverdië Jeffry Fortes 2022 Vlag van Nederland Sparta Rotterdam
25 Vlag van Nederland Levi Schoppema ama Vlag van Nederland Eigen Jeugd
27 Vlag van Nederland Robin Schouten huur Vlag van Denemarken SönderjyskE
28 Vlag van Nederland Alexander Büttner 2025 Vlag van Nederland RKC Waalwijk
29 Vlag van Nederland Joran Hardeman ama Vlag van Nederland Eigen Jeugd
44 Vlag van Nederland Maas Willemsen ama Vlag van Nederland Eigen Jeugd
Middenvelders
6 Vlag van Nederland Lion Kaak 2024 Vlag van Nederland TOP Oss
8 Vlag van Nederland Jesse Schuurman 2023 Vlag van Nederland Jong Vitesse
10 Vlag van Nederland Siem de Jong Aanvoerder 2023 Vlag van Nederland sc Heerenveen
14 Vlag van Nederland Camiel Neghli 2023 Vlag van Nederland Eigen Jeugd
18 Vlag van België Hamza Bouihrouchane ama Vlag van Nederland Eigen Jeugd
23 Vlag van Nederland Philip Brittijn 2024 Vlag van Nederland Eigen Jeugd
26 Vlag van Nederland Sisqo Lever ama Vlag van Nederland Eigen Jeugd
34 Vlag van Nederland Anis Yadir ama Vlag van Nederland Eigen jeugd
Aanvallers
9 Vlag van Nederland Danzell Gravenberch 2023 Vlag van Nederland Sparta Rotterdam
11 Vlag van Nederland Giovanni Korte 2023 Vlag van Nederland SC Cambuur
17 Vlag van Ecuador Joel Valencia huur Vlag van Engeland Brentford FC
22 Vlag van Nederland Devin Haen 2024 Vlag van Nederland Eigen Jeugd
24 Vlag van Nederland Mees Kaandorp 2023 Vlag van Nederland Almere City FC
30 Vlag van Nederland Pim Lukassen ama Vlag van Nederland Eigen Jeugd
31 Vlag van Nederland Sam Bisselink ama Vlag van Nederland Eigen Jeugd
33 Vlag van Turkije Başar Önal 2025 Vlag van Nederland Eigen Jeugd
35 Vlag van Curaçao Charlison Benschop 2023 Vlag van Nederland Fortuna Sittard
45 Vlag van Nederland Ezra van der Heiden ama Vlag van Nederland Eigen jeugd

Overzicht staf eerste elftal

Nat. Naam Functie Sinds Contract Vorige club
Technische staf
Vlag van Nederland Adrie Poldervaart hoofdtrainer 2022 2024 Vlag van Nederland FC Groningen
Vlag van Nederland Michel Breuer assistent-trainer 2022 Vlag van Nederland Sparta Rotterdam
Vlag van Nederland Richard Roelofsen assistent-trainer 2012 2023
Vlag van Nederland Mees Siers assistent-trainer 2022
Vlag van Nederland Jordy Rondeel keeperstrainer 2022 Vlag van Nederland De Treffers speler
Vlag van Nederland Chris Soler fysiektrainer 2022
Medische staf
Vlag van Nederland Walter Reichert clubarts
Vlag van Nederland Frank Jansen clubarts
Vlag van Nederland Jasper Steens fysiotherapeut 2017
Vlag van Nederland Sander Hollmann sportverzorger
Overige staf
Vlag van Nederland Jan Bartels materiaalbeheerder
Vlag van Nederland Richèl Hogenkamp teammanager 2022
Vlag van Nederland Léon Hese video-analist 2022

Bijgewerkt tot 20 januari 2023

Topscorers[bewerken | brontekst bewerken]

Graafschap Voetbalacademie[bewerken | brontekst bewerken]

Naast het eerste elftal kent De Graafschap ook een voetbalacademie, ondergebracht in de Stichting Talenten Academie Achterhoek. De jeugdopleiding heeft een belangrijke functie bij de doorstroom van nieuwe talenten. Bekende exponenten zijn onder andere Siem de Jong, Luuk de Jong, Klaas-Jan Huntelaar en Ted van de Pavert. De academie kent 10 teams tussen O9 – O19 in de reguliere competitie.

Jong De Graafschap[bewerken | brontekst bewerken]

Jong De Graafschap, voorheen De Graafschap 2, is het tweede elftal van BV De Graafschap, met voornamelijk spelers die nog niet in aanmerking komen voor een plaats in de eerste selectie. Het team komt sinds 2008 uit in de beloftencompetitie. Jong De Graafschap heeft één keer de reservecompetitie gewonnen in 1999 en één keer KNVB Beker voor beloften in 2009. Doordat ze de KNVB Beker voor beloften wonnen mochten ze mee doen aan de KNVB beker, Hierin reikten ze tot de achtste finales. Na overwinningen op SC Cambuur en PEC Zwolle was eredivisionist NAC Breda na 120 minuten (verlenging) te sterk. Sinds het seizoen 2013/14 speelde Jong De Graafschap in de Beloften Eredivisie. Sinds de herstructurering van de Nederlandse voetbalpiramide (vanaf 2016/17) speelt Jong De Graafschap in de Derde Divisie. De locatie van de thuiswedstrijden is Sportpark Zuid van eersteklasser DZC '68.

Eindklasseringen Jong De Graafschap[bewerken | brontekst bewerken]

 • 2017 13e
  Derde divisie
 • 2018 17e
  Derde divisie

In elke staaf van de grafiek staat van boven naar beneden vermeld:

 • Eindnotering
Dit is de positie die de club heeft bereikt in de competitie, zonder eventuele beslissings-, play-off- of nacompetitiewedstrijden die nodig zijn geweest om bijvoorbeeld de kampioen van de competitie te bepalen.
Indien een * achter het getal staat is de notering een tussenstand en kan het zijn dat de notering niet overeenkomt met de uiteindelijke eindstand van de competitie.
Staat er een - dan is het seizoen nog bezig en is er geen definitieve uitslag bekend.
Staat er xx op de positie van de notering, dan heeft de club vroegtijdig de competitie verlaten. Dit kan onder andere komen door terugtrekking van het team, faillissement van de club of door een uitgedeelde straf van de KNVB. In veel gevallen staat elders in het artikel de reden vermeld.
Staat er een ? dan is het resultaat uit het verleden onbekend, en is alleen de competitie en/of niveau bekend van dat seizoen.
In de seizoenen 2019/20 en 2020/21 werd wegens de coronacrisis het amateurvoetbal afgebroken. Daardoor kennen deze staven geen eindklassering (middels -- weergegeven).
 • Competitieniveau en/of afdelingsletter of Officiële eindstand Eredivisie
  • Competitieniveau en/of afdelingsletter
  Hierbij geeft het getal het niveau weer, dat ook terug te vinden is in de legenda. De letter is de afdelingsaanduiding en wordt gebruikt wanneer er meer afdelingen zijn op hetzelfde niveau. De afdelingsletter is altijd een hoofdletter en wordt meestal zonder nummer gebruikt.
  Voorbeeld: 2F is niveau 2e klasse competitie F.
  Het competitieniveau en nummer wordt niet vermeld wanneer er slechts één competitie van dit niveau was.
  • Officiële eindstand Eredivisie (getal staat tussen haakjes vermeld)
  Sinds de introductie van play-offwedstrijden voor Europees voetbal na afloop van de reguliere competitie in 2005/06, is de KNVB verplicht een eindstand van de Eredivisie door te geven aan de UEFA aan de hand van deze play-offwedstrijden.
  Bij deze eindstand staan clubs die zich hebben gekwalificeerd voor Europees voetbal hoger dan clubs die zich niet wisten te kwalificeren. Indien er geen verschil was tussen de eindnotering en de officiële eindstand, staat dit getal niet vermeld.
 • Onderafdeling
Hier staat afgekort de naam van de onderafdeling indien de club in dat jaar in een onderafdeling uitkwam. Tevens staat deze afkorting in de legenda en wordt gelinkt naar het artikel over deze onderafdeling. Deze afkorting wordt alleen vermeld wanneer de club in het verleden in verschillende onderafdelingen heeft gespeeld. Deze vermelding is in de staaf altijd in kleine letters. Deze onderafdelingen zijn na het seizoen 1995/96 afgeschaft. Heeft de club in slechts één onderafdeling gespeeld, dan is dit alleen terug te vinden in de legenda.

Onder de staaf staat het jaartal vermeld waarin het seizoen is afgesloten. 15 verwijst naar het seizoen 2014/15 en/of eventueel op het seizoen 1914/15.

Wanneer een staaf leeg is, zijn deze gegevens niet bekend. Het kan ook zijn dat de club dat seizoen niet heeft meegespeeld op het hogere amateurniveau, vroegtijdig de competitie heeft verlaten of uit de competitie is gezet.
In het seizoen 1944/45 was er wegens de Tweede Wereldoorlog geen regulier competitievoetbal.


Opmerking: In de 1e klasse en lager spelen de clubs in districten. Deze districten staan niet vermeld in de grafiek.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Nederlands amateurvoetbal landelijke klassen – seizoen 2022/23
Tweede divisie:AFC · Excelsior Maassluis · HHC Hardenberg · IJsselmeervogels · Jong Sparta · Jong FC Volendam · VV Katwijk · Koninklijke HFC · Kozakken Boys · FC Lisse · vv Noordwijk · OFC · Quick Boys · Rijnsburgse Boys · SVV Scheveningen · SV Spakenburg · TEC · De Treffers
Derde divisie zaterdag:ACV · ASWH · BVV Barendrecht · DOVO · DVS '33 · Excelsior '31 · GVVV · Harkemase Boys · HSV Hoek · FC Rijnvogels · Sparta Nijkerk · Sportlust '46 · VV Staphorst · SteDoCo · Ter Leede · SV Urk · RKAV Volendam · VVOG
Derde divisie zondag:ADO '20 · VV Baronie · Blauw Geel '38 · DEM · VV Dongen · VV Gemert · Groene Ster · Hercules · HSC '21 · JOS Watergraafsmeer · OJC Rosmalen · OSS '20 · Quick Den Haag · TOGB · UDI '19 · UNA · Unitas · VVSB
Vierde divisie zaterdag A:Achilles Veen · ARC · VV Capelle · ASV De Dijk · SC Feyenoord · GOES · FC 's-Gravenzande · De Jodan Boys · VV Kloetinge · VV Nieuwenhoorn · ODIN '59 · SV Poortugaal · VV Smitshoek · VV Spijkenisse · WNC · VV Zwaluwen
Vierde divisie zaterdag B:Ajax (amateurs) · CSV Apeldoorn · AZSV · SDV Barneveld · VV Berkum · VV Buitenpost · DETO Twenterand · DHSC · VV Eemdijk · Flevo Boys · SC Genemuiden · SV Huizen · HZVV · Olde Veste '54 · AVV Swift · WV-HEDW
Vierde divisie zondag A:Alcides · Alphense Boys · Be Quick 1887 · HBS · VV Heino · HVV Hollandia · VV Hoogeveen · VPV Purmersteijn · RKAVV · Rohda Raalte · SJC · RKVV Velsen · VKW · VOC · RKVV Westlandia · De Zouaven
Vierde divisie zondag B:AWC · EVV · RKSV Halsteren · VV Hoogland · HVCH · Juliana '31 · SV Kampong · Longa '30 · SV Meerssen · Moerse Boys · RKSV Nuenen · Orion · RKZVC · SC Silvolde · Unitas '30 · SV Venray