RKC Waalwijk

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
RKC Waalwijk
Mandemakers Stadion
Naam Rooms Katholieke Combinatie Waalwijk
Opgericht 26 augustus 1940
Plaats Waalwijk
Stadion Mandemakers Stadion
Capaciteit 7.186
Algemeen directeur Vlag van Nederland Frank van Mosselveld
Technisch directeur Vlag van Nederland Mo Allach
Trainer Vlag van Nederland Henk Fraser
(Hoofd)sponsor Willy Naessens
Begroting € 8,4 miljoen[1]
Competitie Eredivisie (2023/24)
Website Officiële website
Thuis
Uit
Icoontje huidige resultaten Seizoen 2022/23
Portaal  Portaalicoon   Voetbal

RKC Waalwijk is een Nederlandse voetbalclub uit Waalwijk. Sinds 1984 speelt de club in het Nederlands betaald voetbal. RKC Waalwijk speelt in geel-blauwe shirts met blauwe broek. De club speelt zijn thuiswedstrijden in het Mandemakers Stadion. Tot en met 1996 stond op dezelfde plek Sportpark Olympia.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Amateurtijd[bewerken | brontekst bewerken]

De club ontstond in 1940 onder de naam Rooms Katholieke Combinatie (RKC) door het samengaan van HEC, WVB en Hercules. Bij de invoering van het betaald voetbal in 1954 was de club nog geen hoogvlieger en bleef RKC een amateurclub. In de loop der jaren wist RKC zich langzaam op te werken naar de top van het amateurvoetbal, wat tweemaal resulteerde in het algehele landskampioenschap bij de amateurs. In 1981 werd er gewonnen van DOS Kampen, in 1982 pakte RKC de titel door IJsselmeervogels te verslaan.

Eerste divisie[bewerken | brontekst bewerken]

Als gevolg van die resultaten kon RKC in de Eerste divisie 1984/85 toetreden tot het betaald voetbal. Onder leiding van voorzitter Harder, bestuurslid technische zaken Kipping en trainer Leen Looijen werden naast een aantal spelers uit de amateurgelederen (onder andere Leon Hutten en Janus van Gelder) ook een aantal transfervrije spelers (onder andere Anton Joore, Leo van Veen, Adrie Bogers, John Lammers, Peter Bosz en Ad van de Wiel) naar Waalwijk gehaald. De enige aankoop van elders was Marcel Brands die van FC Den Bosch kwam. De eerste wedstrijd in het betaalde voetbal werd met behulp van een doelpunt van Van de Wiel thuis gelijkgespeeld tegen Willem II. In het debuutjaar draaide RKC met de bovensten mee en werd het vijfde. Hiermee werd de nacompetitie behaald. De twee daaropvolgende seizoenen werd RKC derde en vierde, ook met het behalen van de nacompetitie als resultaat. In 1987/88 werd RKC met spelers als Van de Wiel, Bosz en Brands kampioen en promoveerde het naar de Eredivisie.

Eredivisie[bewerken | brontekst bewerken]

Na de promotie vertrokken Brands, Bosz en trainer Leo van Veen bij de club. Ger Blok werd de nieuwe trainer en de spelers Hoekstra en Teeuwen werden gehaald. Het eerste half jaar in de Eredivisie ging moeizaam, waardoor trainer Blok werd ontslagen. Trainer Van Veen werd weer aangesteld en RKC behaalde in zijn debuutjaar in de Eredivisie nog een elfde plaats. Het seizoen 1989/90 startte goed. Na een aantal gespeelde wedstrijden stond RKC op de eerste plaats in de Eredivisie. Lang deed RKC mee voor Europees voetbal, maar de Waalwijkse club werd uiteindelijk achtste. Voor het seizoen 1990/91 werd Marco Boogers gehaald. Ook kwam Brands terug naar Waalwijk. RKC werd na zeven jaar in het betaalde voetbal zevende in de Eredivisie. Een zwarte bladzijde in de clubhistorie was de FIOD-affaire in 1991. De fiscale opsporingsdienst ontdekte een zwartgeldcircuit. Trainer Van Veen en bestuurslid Piet Kipping werden gestraft voor hun aandeel in deze affaire. Kipping was meer dan dertig jaar actief voor RKC. Hij kreeg een taakstraf van 240 uur dienstverlening bij een dierenasiel. Na de FIOD-inval werd de amateuristische werkwijze omgebogen in een professionele organisatie. Ondanks de onrust op de club speelde RKC weer lang mee om Europees voetbal, maar een blessure van topscorer Harry Decheiver gooide roet in het eten. RKC eindigde het seizoen 1991/92 als tiende. Als gevolg van dat FIOD-inval kreeg RKC voor het seizoen 1992/93 pas een licentie toen een groot deel van de selectie werd verkocht. Onder leiding van de nieuwe trainer Hans Verèl haalde RKC voor de winterstop zes punten. Hierna werd Verèl vervangen door Bert Jacobs en werd Giovanni van Bronckhorst van Feyenoord gehuurd. Hierdoor werd rechtstreekse degradatie vermeden. Wel moest RKC nacompetitie spelen, die de club overleefde.

Voor aanvang van het seizoen 1996/97 werd 'Waalwijk' aan de clubnaam toegevoegd. In de hoogste klasse van het Nederlandse voetbal werd RKC Waalwijk een middenmoter, die wel een aantal keer in degradatiegevaar kwam, maar het toch negentien jaar volhield in de Eredivisie.

Pendelen tussen Eerste divisie en Eredivisie[bewerken | brontekst bewerken]

Voetbalstadion van RKC Waalwijk

In het seizoen 2006/07 degradeerde RKC naar de Eerste divisie nadat het een beslissingswedstrijd tegen VVV-Venlo om promotie/degradatie verloor met 3-0.

Op 7 juni 2007 werd Željko Petrović aangesteld als nieuwe trainer. Dat seizoen miste RKC op doelsaldo rechtstreekse promotie naar de Eredivisie.

In 2008 werd Ruud Brood de nieuwe trainer. Hij tekende een contract voor twee seizoenen.[2] In het seizoen 2008/09 promoveerde RKC terug naar het hoogste niveau nadat het De Graafschap door een doelpunt van Benjamin De Ceulaer met 1-0 versloeg in de play-offs om promotie/degradatie. In het seizoen 2009/10 won RKC vijf wedstrijden. In totaal behaalde de club vijftien punten en eindigde ze als laatste in de Eredivisie, waardoor de club rechtstreeks degradeerde naar de Eerste divisie.

In het seizoen 2010/11 wist RKC Waalwijk, na een jaar afwezigheid, te promoveren naar de Eredivisie, na het behalen van het kampioenschap in de Eerste divisie, voor de tweede maal in de geschiedenis van de club. Het haalde direct de play-offs voor Europees voetbal en eindigde het seizoen officieel op de zevende plaats. Aan het eind van het seizoen 2011/12 maakte Brood bekend dat hij overstapte naar Roda JC Kerkrade.

In april 2012 werd Erwin Koeman aangetrokken als trainer. Hij tekende een contract tot de zomer van 2014. Onder hem eindigde de club in het seizoen 2012/13 in de Eredivisie op de veertiende plaats. In het seizoen 2013/14 behaalde RKC de zestiende plaats en moest het de promotie/degradatie-play-offs spelen.

In april 2013 maakte algemeen directeur Joost de Wit bekend dat hij RKC zou verlaten en naar Vitesse zou overstappen. De Wit werd opgevolgd door de dan 30-jarige Remco Oversier, die al hoofd jeugdopleiding van de Regionale Jeugdopleiding Willem II/RKC was.

Op zondag 18 mei 2014 degradeerde RKC na drie jaar in de Eredivisie te hebben gebivakkeerd weer naar de Eerste divisie, nadat het in de play-offs over twee duels verloor van Excelsior (2-0 en 2-2).

Eerste divisie met minimale middelen[bewerken | brontekst bewerken]

Voor het seizoen 2014/15 trok RKC de 57-jarige Martin Koopman uit Diepenveen aan als hoofdtrainer. Aan het begin van het seizoen kwam RKC in ernstige financiële nood. De gemeente zegde toe de huur te verlagen voor de club zolang deze in de Eerste divisie speelde. Door een verschil van mening met de directie over het perspectief van de club vertrok Koopman in februari 2015 per direct bij RKC. De club stond op dat moment op de laatste plaats en had door de acute financiële problemen veel spelers in de zomer moeten verkopen. Hij werd vervangen door Peter van den Berg, oud-speler van RKC en op dat moment jeugdtrainer bij Sparta Rotterdam. Uiteindelijk werd RKC dat seizoen alsnog laatste in de eindstand. Ook in het seizoen 2015/16 speelde RKC geen rol van betekenis in de Eerste divisie en eindigde het als achttiende en een-na-laatste. In het najaar van 2016 werd een oplossing gevonden voor de schuld van RKC Waalwijk in de verkoop van het stadion en de bijbehorende lening aan projectontwikkelaar PPO. Hieraan gekoppeld liet een verzameling investeerders een geldvordering van ruim 2 miljoen euro vallen. Op deze manier werkte RKC Waalwijk in één keer een schuld van ongeveer 5 miljoen euro weg. Dat seizoen behaalde RKC de tiende plaats en deed ze daarmee voor het eerst mee in de play-offs sinds de club de Eerste divisie betrad in 2014. In de eerste ronde ging RKC echter onderuit tegen FC Emmen (2-5 over twee wedstrijden) en bleef zodoende in de Eerste divisie. In het seizoen 2017/18 eindigde RKC kleurloos op de 18e plaats. Aan het begin van het seizoen stopte Remco Oversier als algemeen directeur bij RKC en werd hij vervangen door de toen 33-jarige Frank van Mosselveld. Halverwege het seizoen werd Van den Berg ontslagen als trainer [3] en vervangen door Hans de Koning. De Koning tekende een contract voor een halfjaar tot het einde van het seizoen en vertrok in de zomer weer na het teleurstellende seizoen. Voor het seizoen 2018/19 ging RKC op zoek naar een nieuwe trainer en vond deze pas laat in de zomer, toen de voorbereiding al was begonnen, in de persoon van Fred Grim.

Terug naar de Eredivisie[bewerken | brontekst bewerken]

In de winterstop van het seizoen 2018/19 werd bekend dat Frenkie de Jong voor een bedrag van 75 miljoen euro van Ajax naar FC Barcelona zou gaan. RKC kreeg een bedrag van bijna 5 miljoen euro voor de tijd die De Jong doorbracht in de gezamenlijke opleiding van RKC en Willem II. Later werd bekend dat RKC dit bedrag onder andere zou gebruiken om weer een natuurgrasveld aan te leggen in het Mandemakers Stadion. Aan het einde van het seizoen 2018/19 eindigde RKC op de achtste plaats en mocht zo voor de tweede keer sinds de degradatie in 2014 meedoen aan play-offs voor promotie. In de eerste ronde werd met NEC afgerekend, waarna RKC Excelsior uit de Eredivisie liet degraderen. In de finaleronde speelde RKC tegen Go Ahead Eagles. Na een 0-0 gelijkspel in eigen huis werd het 4-5 in Deventer, waardoor RKC na vijf jaar afwezigheid weer terugkeerde in de eredivisie. Door de beslissing van de KNVB om de competitie niet uit te spelen vanwege de coronapandemie en geen clubs te laten degraderen, bleef RKC ook na het seizoen 2019/20 in de Eredivisie ondanks een 18e plaats. In het daaropvolgende seizoen 2020/21 werd vervolgens wel op eigen kracht handhaving bereikt door op de 15e plaats te eindigen. Mede door de succesvolle promotie en handhaving was er interesse in de trainer Fred Grim vanuit Willem II en Grim maakte de overstap aan het begin van de zomer 2021. Als vervanger werd gekozen voor Joseph Oosting, op dat moment assistent-trainer van Vitesse. Onder Oosting beleefde RKC twee uitstekende seizoenen en nestelde de ploeg zich stevig in de middenmoot van de eredivisie met een 10e en 9e plaats in de seizoenen 2021/22 en 2022/23 respectievelijk. Wederom zorgde de successen voor grote interesse in de trainer en Oosting tekende in april 2023 een contract bij FC Twente. Henk Fraser volgde hem op en tekende een contract voor twee seizoenen vanaf de zomer 2023. [4]

Erelijst[bewerken | brontekst bewerken]

Eerste Divisie

Kampioen 1988, 2011
Promotie naar Eredivisie via play-offs in 2009, 2019
Algeheel amateurkampioenschap van Nederland
Kampioen 1981, 1982

Zondag Hoofdklasse C

Kampioen 1981, 1982
Promotie naar Eerste Divisie in 1984

Zondag 1ste Klasse

Promotie naar Hoofdklasse in 1974

Zondag 2de Klasse

Kampioen in 1964, 1967

Zondag 3de Klasse

Kampioen in 1942, 1963

Organisatie[bewerken | brontekst bewerken]

Nat. Naam Functie Sinds
Raad van Commissarissen
Vlag van Nederland Peter Konijnenburg Voorzitter
Vlag van Nederland Sander van Delft Lid
Vlag van Nederland Stefan van Hulten Lid
Vlag van Nederland Stefan Mandemakers Lid
Directie
Vlag van Nederland Frank van Mosselveld Algemeen Directeur 2017
Vlag van Nederland Mohammed Allach Technisch Directeur 2020
Vlag van Nederland Rob de Groot Commercieel Directeur

Eerste elftal[bewerken | brontekst bewerken]

Selectie[bewerken | brontekst bewerken]

Bijgewerkt t/m 7 augustus 2023

Nr. Nat. Naam Sinds Contract Vorige club
Keepers
1 Vlag van Nederland Etienne Vaessen 2015 Vlag van Nederland WSC
13 Vlag van Nederland Mark Spenkelink 2022 Vlag van Georgië Lokomotivi Tbilisi
21 Vlag van Nederland Jeroen Houwen 2023 Vlag van Nederland Vitesse
31 Vlag van Nederland Joey Kesting 2022 Vlag van Nederland PEC Zwolle
Verdedigers
2 Vlag van Nederland Julian Lelieveld 2022 Vlag van Nederland De Graafschap
3 Vlag van België Dario Van den Buijs 2021 Vlag van Nederland Fortuna Sittard
4 Vlag van België Shawn Adewoye 2021 Vlag van België KRC Genk
5 Vlag van België Thierry Lutonda 2020 Vlag van België RSC Anderlecht
22 Vlag van Israël Raz Meir 2023 Vlag van Israël Maccabi Haifa
23 Vlag van Curaçao Juriën Gaari 2018 Vlag van Nederland Kozakken Boys
28 Vlag van Nederland Aaron Meijers 2023 Vlag van Nederland Sparta Rotterdam
34 Vlag van Nederland Luuk Wouters 2020 Vlag van Nederland Eigen Jeugd
25 Vlag van Nederland Jeffrey Bruma 2023 Vlag van Nederland sc Heerenveen
Middenvelders
6 Vlag van Nederland Yassin Oukili 2021 Vlag van Nederland Vitesse
8 Vlag van Nederland Patrick Vroegh 2022 Vlag van Nederland Vitesse
14 Vlag van België Chris Lokesa 2022 Vlag van België Anderlecht
24 Vlag van Curaçao Godfried Roemeratoe 2023 2026 Vlag van Israël Hapoel Tel Aviv
35 Vlag van Curaçao Kevin Felida 2022 Vlag van Nederland FC Den Bosch
Vlag van Nederland Nouri El Harmazi 2023 Vlag van Nederland Vitesse
Aanvallers
7 Vlag van Nederland Denilho Cleonise 2023 Vlag van Nederland FC Twente
9 Vlag van Nederland David Min 2023 Vlag van Nederland Telstar
11 Vlag van België Zakaria Bakkali 2022 Vlag van België Anderlecht
17 Vlag van Nederland Roy Kuijpers 2021 Vlag van Nederland FC Den Bosch
19 Vlag van Nederland Richonell Margaret 2023 Vlag van Nederland TOP Oss
29 Vlag van Nederland Michiel Kramer Aanvoerder 2021 Vlag van Nederland ADO Den Haag

Staf[bewerken | brontekst bewerken]

Nat. Naam Functie Sinds Contract Vorige club
Technische staf
Vlag van Nederland Henk Fraser Hoofdtrainer 2021 2025 Vlag van Nederland FC Utrecht
Vlag van Nederland Adil Auassar Assistent-trainer 2021 2023 Vlag van Nederland Sparta Rotterdam
Vlag van Nederland Geert Arend Roorda Assistent-trainer 2018 2020 Vlag van Nederland Jong Sparta Rotterdam
Vlag van Nederland Anouar Hadouir Assistent-trainer 2022 Vlag van Nederland Excelsior Rotterdam
Vlag van Nederland Bart Tinus Keeperstrainer 2022 Vlag van Nederland Nivo Sparta
Medische staf
Vlag van Nederland Ramon van Haaren Sportverzorger
Vlag van Nederland Tim Baijens Clubarts
Vlag van Nederland Milo Janssen Fysiotherapeut
Vlag van Nederland Gerben Hartgers Fysiotherapeut
Vlag van Nederland Iwan Redan Inspanningsfysioloog
Vlag van Nederland Ramon van Haaren Sportverzorger
Overige staf
Vlag van Nederland Michiel de Wit Data-analist
Vlag van Nederland Djordy de Nijs Materiaalman
Vlag van Nederland Sander van den Anker Teammanager
Vlag van Nederland Marco Gentile Video analist Vlag van Nederland Excelsior Rotterdam

Overzichtslijsten[bewerken | brontekst bewerken]

Competitieresultaten[bewerken | brontekst bewerken]

 • 1975 8e
  Hoofdklasse
 • 1976 2e
  Hoofdklasse
 • 1977 3e
  Hoofdklasse
 • 1978 2e
  Hoofdklasse
 • 1979 3e
  Hoofdklasse
 • 1980 3e
  Hoofdklasse
 • 1981 1e
  Hoofdklasse
 • 1982 1e
  Hoofdklasse
 • 1983 8e
  Hoofdklasse
 • 1984 4e
  Hoofdklasse
 • 1985 5e
  Eerste divisie
 • 1986 3e
  Eerste divisie
 • 1987 4e
  Eerste divisie
 • 1988 1e
  Eerste divisie
 • 1989 11e
  Eredivisie
 • 1990 8e
  Eredivisie
 • 1991 7e
  Eredivisie
 • 1992 10e
  Eredivisie
 • 1993 9e
  Eredivisie
 • 1994 16e
  Eredivisie
 • 1995 8e
  Eredivisie
 • 1996 11e
  Eredivisie
 • 1997 16e
  Eredivisie
 • 1998 16e
  Eredivisie
 • 1999 16e
  Eredivisie
 • 2000 11e
  Eredivisie
 • 2001 7e
  Eredivisie
 • 2002 8e
  Eredivisie
 • 2003 9e
  Eredivisie
 • 2004 11e
  Eredivisie
 • 2005 9e
  Eredivisie
 • 2006 12e
  Eredivisie
 • 2007 17e
  Eredivisie
 • 2008 2e
  Eerste divisie
 • 2009 2e
  Eerste divisie
 • 2010 18e
  Eredivisie
 • 2011 1e
  Eerste divisie
 • 2012 9e (7e)
  Eredivisie
 • 2013 14e
  Eredivisie
 • 2014 16e
  Eredivisie
 • 2015 20e
  Eerste divisie
 • 2016 18e
  Eerste divisie
 • 2017 10e
  Eerste divisie
 • 2018 18e
  Eerste divisie
 • 2019 8e
  Eerste divisie
 • 2020 18e
  Eredivisie
 • 2021 15e
  Eredivisie
 • 2022 10e
  Eredivisie
 • 2023 9e
  Eredivisie

In elke staaf van de grafiek staat van boven naar beneden vermeld:

 • Eindnotering
Dit is de positie die de club heeft bereikt in de competitie, zonder eventuele beslissings-, play-off- of nacompetitiewedstrijden die nodig zijn geweest om bijvoorbeeld de kampioen van de competitie te bepalen.
Indien een * achter het getal staat is de notering een tussenstand en kan het zijn dat de notering niet overeenkomt met de uiteindelijke eindstand van de competitie.
Staat er een - dan is het seizoen nog bezig en is er geen definitieve uitslag bekend.
Staat er xx op de positie van de notering, dan heeft de club vroegtijdig de competitie verlaten. Dit kan onder andere komen door terugtrekking van het team, faillissement van de club of door een uitgedeelde straf van de KNVB. In veel gevallen staat elders in het artikel de reden vermeld.
Staat er een ? dan is het resultaat uit het verleden onbekend, en is alleen de competitie en/of niveau bekend van dat seizoen.
In de seizoenen 2019/20 en 2020/21 werd wegens de coronacrisis het amateurvoetbal afgebroken. Daardoor kennen deze staven geen eindklassering (middels -- weergegeven).
 • Competitieniveau en/of afdelingsletter of Officiële eindstand Eredivisie
  • Competitieniveau en/of afdelingsletter
  Hierbij geeft het getal het niveau weer, dat ook terug te vinden is in de legenda. De letter is de afdelingsaanduiding en wordt gebruikt wanneer er meer afdelingen zijn op hetzelfde niveau. De afdelingsletter is altijd een hoofdletter en wordt meestal zonder nummer gebruikt.
  Voorbeeld: 2F is niveau 2e klasse competitie F.
  Het competitieniveau en nummer wordt niet vermeld wanneer er slechts één competitie van dit niveau was.
  • Officiële eindstand Eredivisie (getal staat tussen haakjes vermeld)
  Sinds de introductie van play-offwedstrijden voor Europees voetbal na afloop van de reguliere competitie in 2005/06, is de KNVB verplicht een eindstand van de Eredivisie door te geven aan de UEFA aan de hand van deze play-offwedstrijden.
  Bij deze eindstand staan clubs die zich hebben gekwalificeerd voor Europees voetbal hoger dan clubs die zich niet wisten te kwalificeren. Indien er geen verschil was tussen de eindnotering en de officiële eindstand, staat dit getal niet vermeld.
 • Onderafdeling
Hier staat afgekort de naam van de onderafdeling indien de club in dat jaar in een onderafdeling uitkwam. Tevens staat deze afkorting in de legenda en wordt gelinkt naar het artikel over deze onderafdeling. Deze afkorting wordt alleen vermeld wanneer de club in het verleden in verschillende onderafdelingen heeft gespeeld. Deze vermelding is in de staaf altijd in kleine letters. Deze onderafdelingen zijn na het seizoen 1995/96 afgeschaft. Heeft de club in slechts één onderafdeling gespeeld, dan is dit alleen terug te vinden in de legenda.

Onder de staaf staat het jaartal vermeld waarin het seizoen is afgesloten. 15 verwijst naar het seizoen 2014/15 en/of eventueel op het seizoen 1914/15.

Wanneer een staaf leeg is, zijn deze gegevens niet bekend. Het kan ook zijn dat de club dat seizoen niet heeft meegespeeld op het hogere amateurniveau, vroegtijdig de competitie heeft verlaten of uit de competitie is gezet.
In het seizoen 1944/45 was er wegens de Tweede Wereldoorlog geen regulier competitievoetbal.


Opmerking: In de 1e klasse en lager spelen de clubs in districten. Deze districten staan niet vermeld in de grafiek.
 • 1940 – 1996: RKC
 • 1996 – heden: RKC Waalwijk
 • In 2020 volgde, ondanks de 18e plaats, geen degradatie in verband met het stopzetten van de competitie door het coronavirus.

Seizoensoverzichten[bewerken | brontekst bewerken]

Resultaten van RKC Waalwijk sinds de toetreding in het betaald voetbal in 1984
Seizoen Competitie Kwalificatie KNVB beker Bijzonderheid
Divisie GW W G V DV DT PNT POS
1984/85 Eerste divisie 34 16 12 6 63 40 44 5e Nacompetitie 1e ronde RKC treedt toe tot het betaald voetbal
Promotiewedstrijden tegen De Graafschap (1–3 & 0–4), FC Den Haag (4–1 & 0–2) en N.E.C. (1–1 & 0–3)
1985/86 Eerste divisie 36 17 11 8 67 51 45 3e Nacompetitie 1e ronde Promotiewedstrijden tegen SC Veendam (1–2 & 2–3), Vitesse (5–1 & 2–3) en Willem II (0–2 & 2–2)
1986/87 Eerste divisie 36 19 8 9 60 46 46 4e Nacompetitie 2e ronde Promotiewedstrijden tegen SC Cambuur (1–2 & 1–2), DS '79 (3–1 & 0–2) en N.E.C. (4–1 & 1–1)
1987/88 Eerste divisie 36 31 3 2 10 30 65 1e Rechtstreekse promotie Halve finale
1988/89 Eredivisie 34 11 9 14 53 61 31 11e Intertoto Cup 2e ronde
1989/90 Eredivisie 34 13 11 10 45 47 37 8e 2e ronde
1990/91 Eredivisie 34 11 13 10 51 49 35 7e 2e ronde
1991/92 Eredivisie 34 10 14 10 50 49 34 10e Intertoto Cup 3e ronde
1992/93 Eredivisie 34 12 9 13 49 57 33 9e 4e ronde
1993/94 Eredivisie 34 8 9 17 38 56 25 16e Nacompetitie Kwartfinale Degradatiewedstrijden tegen FC Den Haag (5–0 & 1–2), AZ (4–1 & 0–0) en Telstar (4–2 & 0–2)
1994/95 Eredivisie 34 11 11 12 46 49 33 8e 2e ronde
1995/96 Eredivisie 34 11 11 12 44 44 44 11e 2e ronde
1996/97 Eredivisie 34 9 7 18 39 61 34 16e Nacompetitie Achtste finale Naamsverandering naar RKC Waalwijk
Degradatiewedstrijden tegen ADO Den Haag (4–0 & 2–1), Emmen (2–0 & 5–4) en FC Zwolle (6– & 0–1)
1997/98 Eredivisie 34 8 9 17 48 71 31 16e Nacompetitie 2e ronde Degradatiewedstrijden tegen ADO Den Haag (0–0 & 3–0), Eindhoven (5–0 & 1–0) en Emmen (3–2 & 3–3)
1998/99 Eredivisie 34 6 9 19 41 62 27 16e Nacompetitie 2e ronde Degradatiewedstrijden tegen Dordrecht '90 (2–1 & 2–0), Emmen (4–2 & 1–0) en FC Zwolle (2–0 & 0–0)
1999/00 Eredivisie 34 12 9 16 44 67 42 11e UEFA Intertoto Cup Kwartfinale
2000/01 Eredivisie 34 16 11 7 48 36 59 7e UEFA Intertoto Cup 2e ronde
2001/02 Eredivisie 34 14 6 14 49 44 48 8e Achtste finale
2002/03 Eredivisie 34 14 4 16 44 51 46 9e 3e ronde
2003/04 Eredivisie 34 10 10 14 47 55 40 11e Achtste finale
2004/05 Eredivisie 34 13 8 13 44 51 47 9e Achtste finale
2005/06 Eredivisie 34 11 6 17 48 58 39 12e Play-offs voor InterToto Cup 3e ronde Wedstrijden tegen SBV Vitesse (4–4 & 0–2)
2006/07 Eredivisie 34 6 9 19 33 60 27 17e Nacompetitie Halve finale Degradatiewedstrijden tegen FC Dordrecht (0–2 & 2–0), VVV-Venlo (0–2 & 1–0)
2007/08 Eerste divisie 38 22 11 5 84 44 77 2e Nacompetitie Achtste finale Promotiewedstrijden tegen MVV (0–1 & 2–0), ADO Den Haag (1–1 & 2–2)
2008/09 Eerste divisie 38 18 17 3 68 31 71 2e Nacompetitie 3e ronde Promotiewedstrijden tegen Excelsior (2–1 & 1–1), De Graafschap (2–0 & 1–2)
2009/10 Eredivisie 34 5 0 29 30 80 15 18e Rechtstreekse degradatie 2e ronde
2010/11 Eerste divisie 34 22 7 5 85 40 73 1e Rechtstreekse promotie Halve finale
2011/12 Eredivisie 34 13 6 15 40 49 45 9e Play-offs Europa League Kwartfinale Wedstrijden tegen FC Twente (1–1 & 1–0) en Vitesse (1–3 & 1–2)
2012/13 Eredivisie 34 9 10 15 39 48 37 14e 3e ronde
2013/14 Eredivisie 34 7 11 16 44 64 32 16e Nacompetitie 2e ronde Degradatiewedstrijden tegen De Graafschap (1–0 & 1–1), Excelsior (0–2 & 2–2)
2014/15 Eerste divisie 38 7 8 23 39 82 29 20e 2e ronde
2015/16 Eerste divisie 36 7 11 18 41 66 32 18e 2e ronde
2016/17 Eerste divisie 38 15 9 14 62 70 43 10e Nacompetitie 2e ronde Promotiewedstrijden tegen FC Emmen (1–5 & 1–0)
2017/18 Eerste divisie 38 8 13 17 37 61 37 18e Achtste finale
2018/19 Eerste divisie 38 18 5 15 69 57 59 8e Nacompetitie Achtste finale Promotiewedstrijden tegen N.E.C. (0–2 & 3–0), Excelsior (2–1 & 1–1) en Go Ahead Eagles (0–0 & 5–4)
2019/20 Eredivisie 26 4 3 19 27 60 15 18e 1e ronde Door de coronacrisis is competitie niet afgemaakt. De tussenstand na 26 speelrondes werd de eindstand[5]
2020/21 Eredivisie 34 7 9 18 33 55 30 15e 1e ronde
2021/22 Eredivisie 34 9 11 14 40 51 38 10e Kwartfinale

RKC in Europa[bewerken | brontekst bewerken]

#Q = #voorronde, #R = #ronde, Groep = groepsfase, 1/8 = achtste finale, 1/4 = kwartfinale, PUC = punten UEFA coëfficiënten

Seizoen Competitie Ronde Land Club Score PUC
1989 Intertoto Cup GR Vlag van Duitsland FC Kaiserslautern 1–1, 2–2
GR Vlag van Oostenrijk First Vienna FC 3–4, 2–4
GR Vlag van Duitse Democratische Republiek FC Carl Zeiss Jena 2–0, 1–0
1992 Intertoto Cup GR Vlag van Frankrijk SM Caen 1–0, 0–2
GR Vlag van Denemarken Lyngby BK 1–1, 0–2
GR Vlag van Duitsland FC Schalke 04 2–3, 2–4
2000 Intertoto Cup 3R Vlag van Engeland Bradford City 0–2, 0–1
2001 Intertoto Cup 3R Vlag van Duitsland TSV 1860 München 1–2, 1–3

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Bekende en prominente (oud-)spelers[bewerken | brontekst bewerken]

Zie lijst van spelers van RKC Waalwijk voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Topscorers[bewerken | brontekst bewerken]

Trainers[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]