RKC Waalwijk

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
RKC Waalwijk
Mandemakers Stadion
Mandemakers Stadion
Naam Rooms Katholieke Combinatie
Waalwijk
Opgericht 26 augustus 1940
Plaats Vlag Waalwijk Waalwijk
Stadion Mandemakers Stadion
Capaciteit 7.508
Algemeen directeur Vlag van Nederland Frank van Mosselveld
Trainer Vlag van Nederland Peter van den Berg
Begroting € 3,1 miljoen
Competitie Jupiler League
Thuis
Uit
Portaal  Portaalicoon   Voetbal

RKC Waalwijk is een Nederlandse voetbalclub uit Waalwijk. Sinds 1984 speelt de club in het Nederlands betaald voetbal. RKC Waalwijk speelt in geel-blauwe shirts met blauwe broek. De club speelt zijn thuiswedstrijden in het Mandemakers Stadion en daarvoor op Sportpark Olympia.

Geschiedenis[bewerken]

Amateurtijd[bewerken]

De club ontstond in 1940 onder de naam Rooms Katholieke Combinatie (RKC) door het samengaan van HEC, WVB en Hercules. Bij de invoering van het betaald voetbal in 1954 was de club nog geen hoogvlieger en bleef RKC een amateurclub. In de loop der jaren wist RKC zich langzaam op te werken naar de top van het amateurvoetbal, wat tweemaal resulteerde in het algehele Landskampioenschap bij de amateurs. In 1981 werd er gewonnen van DOS Kampen, in 1982 behield RKC de titel door IJsselmeervogels te verslaan.

Eerste Divisie[bewerken]

Als gevolg van die resultaten kon RKC in de Eerste Disivie 1984/1985 toetreden tot het betaald voetbal. Onder leiding van voorzitter Harder, bestuurslid technische zaken Kipping en trainer Leen Looyen werden naast een aantal spelers uit de amateurgelederen (o.a. Leon Hutten en Janus van Gelder) ook een aantal transfervrije spelers (o.a. Anton Joore, Leo van Veen, Adrie Bogers, John Lammers, Peter Bosz en Ad van de Wiel) naar Waalwijk gehaald. De enige aankoop was Marcel Brands die van FC Den Bosch kwam. De eerste wedstrijd in het betaalde voetbal werd met behulp van een doelpunt van cultheld Adje van de Wiel thuis gelijk gespeeld tegen Willem II. In het debuutjaar draaide RKC al gelijk met de bovenste mee en werd 5e, hiermee werd de nacompetitie behaald. De twee daaropvolgende seizoenen werd RKC 3e en 4e, ook met het behalen van de nacompetitie als resultaat. In 1988 werd RKC met spelers als Ad van de Wiel, Peter Bosz en Marcel Brands overtuigend kampioen en promoveerde naar de eredivisie.

Eredivisie[bewerken]

Na de promotie vertrokken Marcel Brands, Peter Bosz en trainer Leo van Veen bij de club. Ger Blok werd de nieuwe trainer en de spelers Hoekstra en Teeuwen werden gehaald. Het eerste half jaar in de eredivisie ging moeizaam, waardoor trainer Ger Blok werd ontslagen. Succestrainer Leo van Veen werd weer aangesteld en RKC behaalde in haar debuutjaar in de eredivisie nog een 11e plaats. Het seizoen 1989/1990 startte goed, na een aantal gespeelde wedstrijden stond RKC op de eerste plaats in de eredivisie. Lang deed RKC mee voor Europees voetbal, maar de Waalwijkse club werd uiteindelijk 8e. Voor het seizoen 1990/1991 werd Marco Boogers gehaald, ook kwam Marcel Brands terug naar Waalwijk. RKC werd na slechts 7 jaar in het betaalde voetbal al 7e in de Eredivisie. Een zwarte bladzijde in de clubhistorie was de FIOD-affaire in 1991. De fiscale opsporingsdienst ontdekte een zwart-geld-circuit. Trainer Leo van Veen en bestuurslid Piet Kipping werden gestraft voor hun aandeel in deze affaire. Kipping was meer dan dertig jaar actief voor RKC. Hij kreeg een taakstraf van 240 uur dienstverlening bij een dierenasiel. Hij is daar nog steeds werkzaam als vrijwilliger. Na de FIOD-inval werd de amateuristische werkwijze omgebogen in een professionele organisatie. Ondanks de onrust op de club speelde RKC weer lang mee om Europees voetbal, maar een blessure van topscorer Harry Decheiver gooide roet in het eten. RKC eindigde het seizoen 1991/1992 als 10e. Als gevolg van dat FIOD-inval kreeg RKC voor het seizoen 1992/1993 pas een licentie toen een groot deel van de selectie werd verkocht. Onder leiding van de nieuwe trainer Hans Verèl haalde RKC weinig punten, slechts 6 voor de winterstop. Hierdoor werd Verel vervangen door Bert Jacobs en werd de jonge Giovanni van Bronckhorst van Feyenoord gehuurd. Hierdoor werd rechtstreekse degradatie vermeden. Wel moest RKC de nacompetitie spelen, die de club zonder problemen overleefde.

Voor aanvang van het seizoen 1995/1996 werd 'Waalwijk' aan de naam toegevoegd en ging de club spelen als RKC Waalwijk. In de hoogste klasse van het Nederlandse voetbal werd RKC een stabiele middenmoter, die wel een aantal keer in degradatiegevaar kwam, maar het toch 19 jaar volhield in de Eredivisie.

Pendelen tussen Eerste Divisie en Eredivisie[bewerken]

Voetbalstadion van RKC Waalwijk

In het seizoen 2006-2007 degradeerde RKC naar de Eerste Divisie nadat het de beslissingswedstrijd tegen VVV-Venlo om promotie-degradatie verloor met 3-0.

Op 7 juni 2007 werd Željko Petrović aangesteld als nieuwe trainer. Dat seizoen miste RKC op doelsaldo rechtstreekse promotie naar de Eredivisie. Op 26 maart 2008 maakte Petrović bekend RKC Waalwijk aan het einde van dat seizoen te verlaten.

In 2008 werd Ruud Brood de nieuwe trainer; hij tekende een contract voor twee seizoenen.[1] In het seizoen 2008-2009 promoveerde RKC terug naar het hoogste niveau nadat het De Graafschap door een doelpunt van Benjamin de Ceulaer met 1-0 versloeg in de play-offs om promotie-degradatie. In het seizoen 2009/2010 won RKC maar vijf wedstrijden. In totaal behaalde de club maar 15 punten en eindigde ze als laatste in de Eredivisie, waardoor de club rechtstreeks degradeerde naar de Eerste Divisie.

In het seizoen 2010-2011 wist RKC Waalwijk, na een jaar afwezigheid, te promoveren naar de Eredivisie, na het behalen van het kampioenschap in de Eerste Divisie, voor de tweede maal in de geschiedenis van de club. Het haalde direct de play-offs voor Europees voetbal en eindigde het seizoen officieel op de zevende plaats. Aan het eind van het seizoen 2011-2012 maakte Brood bekend dat hij overstapte naar Roda JC Kerkrade.

In april 2012 werd Erwin Koeman aangetrokken als trainer; hij tekende een contract tot de zomer van 2014. Onder hem eindigde de club in het seizoen 2012-2013 in de Eredivisie op de 14e plaats. In het seizoen 2013-2014 behaalde RKC de 16e plaats en moest het de promotie/degradatie-play-offs spelen.

In april 2013 maakte algemeen directeur Joost de Wit bekend dat hij RKC zou verlaten en naar Vitesse zou overstappen. De Wit werd opgevolgd door de dan 30-jarige Remco Oversier, die al hoofd jeugdopleiding van de Regionale Jeugdopleiding Willem II/RKC was.

Op zondag 18 mei 2014 degradeerde RKC na drie jaar in de Eredivisie te hebben gebivakkeerd weer naar de Jupiler League, nadat het in de play-offs over twee duels verloor van Excelsior (2-0 en 2-2).

Eerste divisie met minimale middelen[bewerken]

Voor het seizoen 2014-2015 trok RKC de 57-jarige Martin Koopman uit Diepenveen aan als hoofdtrainer. Aan het begin van het seizoen kwam RKC in ernstige financiële nood. De gemeente zegde toe de huur te verlagen voor de club zolang deze in de Jupiler League speelde. Door een verschil in mening met de directie over het perspectief van de club vertrok Koopman in februari 2015 per direct bij RKC. De club stond op dat moment stevig op de laatste plaats en had door de acute financiële problemen veel spelers in de zomer moeten verkopen. Hij werd vervangen door Peter van den Berg, oud-speler van RKC en op dat moment jeugdtrainer bij Sparta Rotterdam. Uiteindelijk werd dat seizoen alsnog de laatste plek in de eindstand een feit op 8 mei 2015. Ook in het seizoen 2015/16 speelde RKC geen rol van betekenis in de Jupiler League en eindigde het als 18e en één na laatste. In het najaar van 2016 werd een oplossing gevonden voor de schuld van RKC Waalwijk in de verkoop van het stadion en de bijbehorende lening aan projectontwikkelaar PPO. Hieraan gekoppeld liet een verzameling investeerders een geldvordering van ruim 2 miljoen euro vallen. Op deze manier werkte RKC Waalwijk in één keer een schuld van ongeveer 5 miljoen euro weg. Dat seizoen behaalde RKC de 10e plaats en deed daarmee voor het eerst mee in de play-offs sinds de club de Jupiler League betrad in 2014. In de eerste ronde ging RKC echter onderuit tegen FC Emmen (2-5 over twee wedstrijden) en bleef zodoende in de eerste divisie.

Resultaten betaald voetbal 1985–2017[bewerken]

5
3
4
1
11
8
7
10
9
16
8
11
16
16
16
11
7
8
9
11
9
12
17
2
2
18
1
9 (7)
14
16
20
18
10
85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 00 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17
Eredivisie
Eerste divisie

In elke staaf van de grafiek staat van boven naar beneden vermeld:

 • Eindnotering
Dit is de positie die de club heeft bereikt in de competitie, zonder eventuele beslissings-, play-off- of nacompetitiewedstrijden die nodig zijn geweest om bijvoorbeeld de kampioen van de competitie te bepalen.
Indien een * achter het getal staat is de notering een tussenstand en kan het zijn dat de notering niet overeenkomt met de uiteindelijke eindstand van de competitie.
Staat er xx op de positie van de notering, dan heeft de club vroegtijdig de competitie verlaten. Dit kan onder andere komen door terugtrekking van het team, faillissement van de club of door een uitgedeelde straf van de KNVB. In veel gevallen staat elders in het artikel de reden vermeld.
 • Competitieniveau en/of afdelingsletter of Officiële eindstand Eredivisie
  • Competitieniveau en/of afdelingsletter
  Hierbij geeft het getal het niveau weer, dat ook terug te vinden is in de legenda. De letter is de afdelingsaanduiding en wordt gebruikt wanneer er meer afdelingen zijn op hetzelfde niveau. De afdelingsletter is altijd een hoofdletter en wordt meestal zonder nummer gebruikt.
  Voorbeeld: 2F is niveau 2e klasse competitie F.
  Het competitieniveau en nummer wordt niet vermeld wanneer er slechts één competitie van dit niveau was.
  • Officiële eindstand Eredivisie (getal staat tussen haakjes vermeld)
  Sinds de introductie van play-offwedstrijden voor Europees voetbal na afloop van de reguliere competitie in 2005/06, is de KNVB verplicht een eindstand van de Eredivisie door te geven aan de UEFA aan de hand van deze play-offwedstrijden.
  Bij deze eindstand staan clubs die zich hebben gekwalificeerd voor Europees voetbal hoger dan clubs die zich niet wisten te kwalificeren. Indien er geen verschil was tussen de eindnotering en de officiële eindstand, staat dit getal niet vermeld.
 • Onderafdeling
Hier staat afgekort de naam van de onderafdeling indien de club in dat jaar in een onderafdeling uitkwam. Tevens staat deze afkorting in de legenda en wordt gelinkt naar het artikel over deze onderafdeling. Deze afkorting wordt alleen vermeld wanneer de club in het verleden in verschillende onderafdelingen heeft gespeeld. Deze vermelding is in de staaf altijd in kleine letters. Deze onderafdelingen zijn na het seizoen 1995/96 afgeschaft. Heeft de club in slechts één onderafdeling gespeeld, dan is dit alleen terug te vinden in de legenda.

Onder de staaf staat het jaartal vermeld waarin het seizoen is afgesloten. 15 verwijst naar het seizoen 2014/15 en/of eventueel op het seizoen 1914/15.

Wanneer een staaf leeg is, zijn deze gegevens niet bekend. Het kan ook zijn dat de club dat seizoen niet heeft meegespeeld op het hogere amateurniveau, vroegtijdig de competitie heeft verlaten of uit de competitie is gezet.
In het seizoen 1944/45 was er wegens de Tweede Wereldoorlog geen regulier competitievoetbal, daardoor is deze staaf automatisch leeg.


Opmerking: In de 1e klasse en lager spelen de clubs in districten. Deze districten staan niet vermeld in de grafiek.

RKC in Europa[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Deelnemers UEFA-toernooien Nederland voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

#Q = #voorronde, #R = #ronde, Groep = groepsfase, 1/8 = achtste finale, 1/4 = kwartfinale, PUC = punten UEFA coëfficiënten

Seizoen Competitie Ronde Land Club Score PUC
1989 Intertoto Cup GR Vlag van Duitsland FC Kaiserslautern 1-1, 2-2
GR Vlag van Oostenrijk First Vienna FC 3-4, 2-4
GR Vlag van Duitse Democratische Republiek FC Carl Zeiss Jena 2-0, 1-0
1992 Intertoto Cup GR Vlag van Frankrijk Caen 1-0, 0-2
GR Vlag van Denemarken Lyngby BK 1-1, 0-2
GR Vlag van Duitsland FC Schalke 04 2-3, 2-4
2000 Intertoto Cup 3R Vlag van Engeland Bradford City 0-2, 0-1
2001 Intertoto Cup 3R Vlag van Duitsland TSV 1860 München 1-2, 1-3

Erelijst[bewerken]

Eerste Divisie

Kampioen 1988, 2011
Promotie naar Eredivisie via play-offs in 2009
Algeheel amateurkampioenschap van Nederland
Kampioen 1981, 1982

Zondag Hoofdklasse B

Kampioen 1981, 1982
Promotie naar Eerste Divisie in 1984

Zondag 1ste Klasse

Promotie naar Hoofdklasse in 1974

Zondag 2de Klasse

Kampioen in 1964, 1967

Zondag 3de Klasse

Kampioen in 1942, 1963

Selectie 2015/16[bewerken]

Nr. Positie Speler
1. Vlag van Nederland DM Nils den Hartog
2. Vlag van Nederland V Ingo van Weert
3. Vlag van Nederland V Nando Wormgoor
4. Vlag van Nederland V Maikel Verkoelen
5. Vlag van Nederland V Nick Coster
7. Vlag van Nederland A Ismaïl Yildrim
8. Vlag van Nederland M Philippe van Arnhem
9. Vlag van Nederland A Rob van Sonsbeek
10. Vlag van België M Jonathan Kindermans
11. Vlag van Turkije A Okan Özcelik
12. Vlag van Curaçao V Derwin Martina
13. Vlag van Nederland M Rick Mulder
14. Vlag van Nederland M Adnan Bajić
Nr. Positie Speler
15. Vlag van Nederland A Mark Sifneos
16. Vlag van Nederland DM Etienne Vaessen
17. Vlag van Nederland V Collin Seedorf
18. Vlag van Nederland V Mark Engberink
19. Vlag van Nederland A Arsenio Valpoort
20. Vlag van Nederland A Jos Peltzer
21. Vlag van Nederland A Brian Koopman
22. Vlag van Nederland V Dylan de Braal
23. Vlag van Nederland M Daan Rienstra
24. Vlag van Nederland DM Ralph Vos
25. Vlag van Nederland V Vincent van Hoof
26. Vlag van Nederland V Youri Sijbers
27. Vlag van Nederland M Julian Calor
28. Vlag van Nederland M Gigli Ndefe

Transfers[bewerken]

Gekomen[bewerken]

Naam Nationaliteit Positie Oude club
Nando Wormgoor Vlag van Nederland Nederland Verdediger Vlag van Nederland FC Dordrecht
Steef Nieuwendaal Vlag van Nederland Nederland Middenvelder Vlag van Nederland Sparta Rotterdam
Jonathan Kindermans Vlag van België België Middenvelder Vlag van België RSC Anderlecht
Rob van Sonsbeek Vlag van Nederland Nederland Aanvaller Vlag van Nederland SV TOP
Okan Özcelik Vlag van Turkije Turkije Aanvaller Vlag van Nederland USV Hercules
Rick Mulder Vlag van Nederland Nederland Middenvelder Vlag van Nederland VV Dongen
Adnan Bajić Vlag van Nederland Nederland Middenvelder Vlag van Nederland FC Dordrecht
Etienne Vaessen Vlag van Nederland Nederland Doelman Vlag van Nederland WSC
Mark Engberink Vlag van Nederland Nederland Verdediger Vlag van Nederland Heracles Almelo
Jos Peltzer Vlag van Nederland Nederland Aanvaller Vlag van Nederland De Treffers
Daan Rienstra Vlag van Nederland Nederland Middenvelder Vlag van Nederland Heracles Almelo

Vertrokken[bewerken]

Naam Nationaliteit Positie Nieuwe club
Frank van Mosselveld Vlag van Nederland Nederland Verdediger Vlag van Nederland OJC Rosmalen
Peter Jungschläger Vlag van Nederland Nederland Middenvelder Vlag van Nederland SVV Scheveningen
Imad Najah Vlag van Marokko Marokko Middenvelder n.n.b.
Sandro Calabro Vlag van Nederland Nederland Aanvaller Vlag van België KMSK Deinze
Gianluca Maria Vlag van Curaçao Curaçao Aanvaller Vlag van Israël Hapoel Ashkelon
Malcolm Esajas Vlag van Nederland Nederland Aanvaller Vlag van Nederland FC Den Bosch
Maxim Deckers Vlag van België België Verdediger Vlag van Nederland Willem II (was gehuurd)
Josemar Makiavala Vlag van Nederland Nederland Aanvaller Vlag van Angola CD Primeiro de Agosto
Simon van Zeelst Vlag van Nederland Nederland Middenvelder Vlag van Nederland Willem II (was gehuurd)
Jesse Wielinga Vlag van Nederland Nederland Middenvelder Vlag van Nederland FC Lienden
Arjan van Dijk Vlag van Nederland Nederland Doelman Vlag van Nederland USV Hercules
Endy Opoku Bernadina Vlag van Nederland Nederland Aanvaller Vlag van Nederland DESO
Hafid Salhi Vlag van Marokko Marokko Middenvelder n.n.b.
Steef Nieuwendaal Vlag van Nederland Nederland Middenvelder OJC Rosmalen

Bekende (oud-)RKC'ers[bewerken]

Trainers[bewerken]

Externe link[bewerken]